lördag, februari 28, 2009

Demonstrativt ointresse för klimtafrågan hos alla partier utom (mp) och (v)

Redan i december fick samtliga kommunalråd inbjudan till den debatt/utfrågning angående klimatfrågan som ägde rum idag. Fp hade tydligen i förväg tackat nej till att skicka något av sina två kommunalråd – och vid debatten dök inga andra kommunalråd än jag och Ilona Szatmari Waldau (v). Det massiva ointresset för klimatfrågan hos övriga partier kan inte uttryckas tydligare.
Affärsverksamhet bloggar

fredag, februari 27, 2009

Grattis till vindkraftverket, Knivsta!

Knivsta har på många sätt gynnats av att bli egen kommun - och igår på ytterligare ett sätt, när kommunfullmäktige tog beslut om att köpa vindkraftverk för kommunens elbehov. En mycket ekonomisk lönsam affär, som dessutom leder till att andelen förnyelsebar energi kan öka. Läs mer på Radio Uppland. Att det ska gå enklare att komma till skott i en mindre kommun än i en större är märkligt. Miljöpartiet väckte förslaget till fullmäktige i Uppsala långt innan diskussionen i Knivsta påbörjades, men i Uppsala har vi inte kommit längre än till ett fullmäktigeuppdrag om att frågan ska utredas. Hur lång tid denna utredning tar återstår att se.
Affärsverksamhet bloggar

torsdag, februari 26, 2009

Nytt försök med mer vegetarisk mat i skolorna

Kommunfullmäktiges ordförande, Lars Bäcklund (m), sa till mig idag att det är så besvärligt med miljöpartister, för att vi har särskilda önskemål om att äta vegetarisk mat. Han hoppades att jag skulle kunna nöja mig med fisk tillsammans, precis som övriga representanter vid dagens utdelning av hedersmedaljer till Paul Kessel och John Fiske. Lite motsatt budskap än det Gunnar Hedberg (m) anförde när KSAU för några veckor sedan behandlade mp:s och v:s motion om ökad andel vegetarisk mat i skolorna. Då hette det, från Hedbergs sida, att valfriheten inte fick åsidosättas - allas rätt att alltid ha en kötträtt att välja på. Alla är jämlika, fast vissa är mer jämlika? Då stoppades motionen från att föras till kommunstyrelsen, men sedan dess har Hedberg tydligen tänkt om - nu har motionen passerat KSAU för avgörande i KS nästa vecka. Föredragningen i ärendet är den samma: ”För att minska den negativa påverkan på klimatet måste köttkonsumtionen minska… En minskning av köttkonsumtionen i den kommunala verksamheten kan dels bidra till en direkt minskning av klimatpåverkan, dels bidra till ett hållbarare beteende på sikt och bör därför genomföras så snart som möjligt.” Men förslaget till beslut har omformulerats till att uppdra till ansvarig nämnd att belysa möjligheterna att öka andelen vegetarisk mat som serveras i skolorna. Det är ett extremt vagt formulerat beslut, men förhoppningsvis blir resultatet minskad köttkonsumtion och därmed minskad klimatpåverkan!
Affärsverksamhet bloggar

onsdag, februari 25, 2009

Majoritet i opposition mot sig själv

Med anledning av några idrottsföreningars kritik mot kommunens brist på engagemang i idrottsfrågor menar Lars O Ericsson (c) i dagens UNT att idrotten får för lite pengar i förhållande till vad kulturen får. Rimligtvis är Ericsson fullt medveten om att det är han själv som tillsammans med övriga borgerliga partier har tagit beslut om de ekonomiska ramarna; så en journalistisk motfråga till honom hade varit intressant. Ilona Szatmari Waldau (v) sätter däremot fingret på problemet när hon för fram att det som orsakat situationen är att den borgerliga majoriteten efter valsegern 2006 upphävde det beslut som fattats om budget för idrottssatsningar. Fritids- och naturvårdsnämnden Ali Moulavi (m) försöker slingra sig ur det hela med att de pengar som Ilona pekar på enbart var någon form av vallöfte. Men det är inte sant! fullmäktiges beslut är dessutom väldigt lätt att kontrollera, så även här hade det varit intressant med en journalistisk motfråga till Ali.
Affärsverksamhet bloggar

tisdag, februari 24, 2009

Fult dubbelspel av Sanner

När kommunstyrelsens arbetsutskott diskuterat problemen med byggnadsnämndens politiska ledning har Leif Sanner varit fullt införstådd med att flera medarbetare slutat på stadsbyggnadskontoret pga missnöje med möjligheterna att arbeta professionellt, att många ärenden överklagas pga brister och att det till och med finns ett uttalat missnöje inom byggbranschen mot hur den som inte haft de rätta kontakterna har fått svårt att se sina ärenden prioriterade och en avsaknad av transparenta rutiner för hur information mellan tjänstemän och politiker återkopplas efter kontakter med marknaden. På KSAU-nivå har det varit totalt enighet om att något måste göras åt situationen, men när Sanner igår skulle debattera min motion i frågan i fullmäktige låtsades Sanner som att de problem han så väl känner till inte fanns. Istället försökte Sanner hävda att miljöpartiet konstruerat en motion för att få anledning att kritisera majoriteten. Ett väldigt fult dubbelspel! Motionen hann inte färdigbehandlas igår, utan återkommer till fullmäktiges marssammanträde.
Affärsverksamhet bloggar

måndag, februari 23, 2009

Ingmar Jansson fräser ifrån!

UNT har så gått till källan angående frågan om hur Ingmar Jansson (c) kommer att agera vid omröstningen i fullmäktige om civilflyg på Ärna. UNT citerar Jansson: "Mörka krafter inom alliansen försöker få mig att framstå som jävig eftersom de är osäkra på att vinna omröstningen i kommunfullmäktige". UNT skriver vidare att Jansson vill vara med och rösta när frågan kommer till fullmäktige. Bra att Jansson fräser ifrån!
Affärsverksamhet bloggar

fredag, februari 20, 2009

Ytterligare försämrade skatteprognoser

Som väntat ser skatteintäkterna till Uppsala kommun ut att bli ännu lägre än vad progonserna pekade på i höstas inför fullmäktiges budgetbeslut. Den borgerliga majoriteten har försatt kommunens ekonomi i en extra svår situation genom att tulla på överskottsmålet, något miljöpartiet kraftigt varnade för vid budgetdebatten. Även om den borgerliga majoriteten inte alltid vill lyssna på oppositionen, borde de göra det framledes när det gäller den ekonomiska politiken. Att basera en budget på förhoppningar om solskensdagar när allt pekar på regn är att spela ett riskabelt spel.
Affärsverksamhet bloggar

torsdag, februari 19, 2009

Nu är tiden mogen för rökfri arbetstid för alla medarbetare i Uppsala kommun

Miljöpartiet föreslog redan 2004 att rökfri arbetstid skulle införas för kommunens medarbetare. Tiden var då inte riktigt mogen för en fullmäktigemajoritet att fatta ett sådant beslut; men resultatet av motionen var ändå gott, då Produktionsnämnden för vård och bildning i alla fall införde rökfri arbetstid inom pedagogisk verksamhet, vård och omsorg. Motivet för denna begränsning var att dessa medarbetare kommer i kontakt med barn och äldre och att det är särskilt viktigt att inte utsätta dessa för passiv rökning. Det ligger något i det, men passiv rökning är inte heller bra för vuxna, och med tanke på den succé det varit med rökfri arbetstid inom vissa områden borde inget nu stoppa rökfri arbetstid för samtliga medarbetare inom kommunen. Naturligtvis ska också politiker innefattas av en överenskommelse om att inte röka vid sammanträdespausar. Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) uppger att 70-85 % av alla rökare vill sluta. En rökfri arbetsplats är därför inte bara ett sätt att minska problem med passiv rökning underlättar också för en majoritet av rökarna att uppnå sina egna önskemål. Se mer på Radio Uppland.
Affärsverksamhet bloggar

onsdag, februari 18, 2009

Ärnamotståndare låter sig inte skrämmas till tystnad

Nervositeten hos någon ärnaanhängare har föranlett en anmälning om att centerpartisten Ingmar Jansson är jävig i frågan därför att han äger mark nära flygplatsen. Det är naturligtvis rent nonsens att någon är jävig i en fråga för att negativa miljöeffekter slår särskilt hårt mot honom eller henne. Jävsinstrumentet finns för att garantera att ingen kan vara med att fatta beslut som är ekonomiskt fördelaktiga för sig själv eller den egna familjen. Om personer som berörs direkt av negatativa miljöeffekter vid vissa beslut inte fick deltaga vid dessa skulle KF-salen stundtals bli helt tom. Trots det spekulerar UNT att Ingmar inte skulle komma att delta vid en fullmäktigebehandling av ärendet. Den rapport jag fått är dock att Ingmar kommer att deltaga och rösta nej. Det innebär att centerns fullmäktigegrupp kör en klassisk nja-linje: 4 ja-röster och 4 nej-röster.
Affärsverksamhet bloggar

tisdag, februari 17, 2009

Protestbrev mot flytt av vattholmas sexor fortsättar att flöda in

Protestbreven mot förslaget att flytta årskurs 6 i Vattholmaskolan till Ärentunaskolan i Storvreta fortsätter att flöda in. Föräldrar till barn i årskurs fem, som berörs av förslaget redan till hösten, har getts möjlighet att svara på en enkät om vad man anser om förslaget. Men även vi föräldrar till barn i lägre årskurser måste ju ha möjlighet att säga vår mening, då vi ju berörs kommande år. Att flytta årskurs sex från Vattholma strider egentligen mot intentionerna i den översiktsplan som fullmäktige antog 2006. Även om den borgerliga majoriteten har påbörjat ett nytt översiktsplanearbete har man inte slutfört detta och då är det fel att krympa resurserna till Vattholmaskolan på det sätt som blir fallet om man plockar bort en hel årskurs! Effekterna för Vattholmaskolans ekonomi blir att lokalhyran per elev ökar, vilket riskerar att göra det svårt att bibehålla speciallärare i t ex slöjd och musik. Det är alldeles för många aspekter som förslagsställarna har glömt att analysera; även om Ärentunaskolan har tillräcklig kapacitet för att klara undervisningen också för vattholmasexorna räcker inte det. Möjligheter till fritidsaktiviteter efter skoldagen, en matsalsmiljö som inte är stökig och stressig och en bra skolgårdsmiljö som inbjuder till lek är också viktiga ingredienser i en bra skola för tolvåringarna.
Affärsverksamhet bloggar

måndag, februari 16, 2009

Mer grön barnmusik

Barnmusikfiguren Villi hade med en av mina låtar i barnjulshowen "Vicka på julskinkan" på Musikens Hus i höstas. Nu utvidgas samarbetet - en hel DVD med Charley Truck-låtar. Skoj med lite annat än politik; och gröna budskap gör sig bra både i sångtexter och debattartiklar.
Affärsverksamhet bloggar

torsdag, februari 12, 2009

Borgerlig skolpolitik - allt annat än för elevens bästa

Var den borgerliga skolpolitiken i Uppsala till sist landar är ovisst, med den spricka som nu uppstått mellan folkpartiet och moderaterna i frågan om vilka skolor som ska få vara kvar. Även Vattholmaskolan står nu inför en oviss framtid, med förslag om att årskurs sex ska skjutsas till Storvreta istället. Jag har fått en del samtal och mail i frågan från arga föräldrar i Vattholma. En mamma skriver: "Jag är en upprörd förälder... Förslaget är dåligt genomarbetat och många oklarheter förekommer. Det gäller bl a frågan om hemklassrum, om lärarna ska följa med från hemskolan, om klasserna ska vara intakta, var barnen ska gå på fritidsklubb... Förslaget innebär en utarmning av landsbygdens skolor då ju både Vattholma skola och Skyttorp skola förlorar en hel årskurs med allt vad det innebär i resurser...Jag vill att du, som min folkvalda politiker, tar tag i detta och stoppar beslutet!" Att den borgerliga skolpolitiken inte är för elevens bästa, med minskat antal lärare/elev och nedläggning av bostadsnära skolor, borde vara uppenbart för alla vid det här laget. Men som oppositionspolitiker är den enda chansen att stoppa ett dåligt förslag att få majoritetspartierna att inse att de är inne på fel väg, och prognosen för att borgerligheten ska inse det är nog inte så god.
Affärsverksamhet bloggar

onsdag, februari 11, 2009

Första möte med presstödsnämnden

Idag har jag mitt första möte med prestödsnämnden. Särskilt spännande med att jag därmed får följa de nya regler för presstöd som jag var med att föreslå i SOU:n Mångfald och räckvidd, som ju trädde ikraft från årsskiftet; regler som dels underlättar för tidningar att få presstöd genom att kravet på antal prenumeranter sänks från 2000 till 1500, och dels gör det svårare, genom striktare krav på omfattning av eget redaktionellt material. Med i nämnden sitter sedan tidigare Helene Petersson (s), som också satt med i presstödsutredningen, och min kommunalrådskollega Ilona Szatmari-Waldau (v) - så allt talar för att det blir ett uppdrag med positiva förtecken!
Affärsverksamhet bloggar

tisdag, februari 10, 2009

Flytande biogas

Biogas Öst arrangerade ett intressant seminarium idag med framtidsmöjligheterna för flytande biogas som huvudtema. Även om pipelinelösningar är bra när biogasproduktion kan hållas nära slutanvändaren - i första hand busstrafiken - så är biogas i flytande form helt klart nödvändig för en mer storskalig biogasanvändning. AGA menade att man efter de ytterligare sju tankställen med komprimerad gas som man bygger för närvarande kommer man helt att övergå till tankställen med flytande biogas, då det är väsentligt mycket billigare. Steve Whealan, från Clean Air Power, berättade vidare om utvecklingsmöjligheterna i fordonsproduktion av bussar etc för flytande biogas. Distribution och användningsmöjlighet är således inte det som bromsar - utan produktionen av biogasen. Lite talande var att från Uppsalas sida var kollektivtrafiksaktörer väl representerade vid seminariet, men från biogasproduktionssidan visade man inget intresse. Vid gårdagens ägardialog med Uppsala Vatten och Avfall var också de politiska signalerna från kommunledningen bistra: nu får det vara nog med skattemedel till utveckling av ytterligare biogasproduktion, slog Gustav von Essen (kd) fast. Från bolagets sida är man inte heller beredd att via avfallstaxor få in vad som krävs för att utveckla biogasproduktionen ytterligare, varför frågan hamnar i ett finansiellt moment 22. Gärna biogas - säger numera även den borgerliga majoriteten - men vi tänker inte betala!
Affärsverksamhet bloggar

måndag, februari 09, 2009

Vilka är det som vill ha munskydd?

TV4 sänder idag ett bra inslag om luftföroreningarna i centrala Uppsala. På hemsidan har man samtidigt en enkätundersökning kring vilka åtgärder läsarna vill se. Förvånande nog anser för närvarande 67% att det som ska göras är att dela ut munskydd till folk - inte att göra något åt problemen! Förhoppningsvis är det ett utslag av ironi; för inte kan det väl vara vad många verkligen vill?
Affärsverksamhet bloggar

fredag, februari 06, 2009

Nu är Vattenfall på rätt spår i Uppsala!

I Uppsalatidningen uttalar sig idag Vattenfalls Adrian Berg von Linde angående att man nu ska komplettera sopförbränningsanläggningen med elgenerering. Linde säger bland annat att det både är en viktig miljöinvestering och en ekomiskt rationell investering: "Vi höjer ju vår lönsamhet genom att installera en turbin och producera även el vid förbränningen." Tyvärr sa Vattenfall det motsatta när jag 2002 pekade på dessa två faktum, dvs att det både vore en miljömässigt och ekonomiskt rationell investering, och överklagade Vattenfalls dåvarande beslut att bygga en sopförbränningsanläggning utan elgenerering. Att Vattenfalls dåvarande ledning varken hade teknisk eller ekonomisk kompeten har kostat Vattenfall åtskilliga miljoner kronor, och samtidigt medfört många ton koldioxidutsläpp helt i onödan. Egentligen något som dessa beslutsfattare borde betala för! Men miljödomstolen struntade i Miljöbalkens skrivningar och lät Vattenfall bygga en undermålig anläggning, trots min överklagan. När anläggningen stod färdig och Vattenfall bjöd in media till invigningscermonin fanns samtidigt ett stort medialt intresse låta mig berätta det bistra faktum att anläggningen byggde på hopplöst föråldrad teknik redan från start; vilket fick Vattenfalls dåvarande presschef att utbrista: "Nu hände det som inte fick hända!" Han syftade på att media fokuserade på anläggningens brister - men tvärtom är det så att just detta fokus på anläggningens brister och att miljöpartiet så enträget, både lokalt och på riksnivå, politiskt fokuserat på tekniska lösningar som både är miljömässigt bra och ekonomiskt rationella, är orsaken till att det som borde ha hänt 2002 i alla fall händer nu!
Affärsverksamhet bloggar

torsdag, februari 05, 2009

Länsstyrelsen underkänner fortfarande Ärna-MKB

När Miljöpartiet konstaterade att den kompletterade MKB:n som upprättats angående civilflyg på Ärna inte var ett fullgott beslutsunderlag, utan tarvade ytterligare kompletteringar fick vi höra glåpord från diverse håll. Väntar nu på en ursäkt från dessa; eftersom länsstyrelsen dragit samma slutsats som Miljöpartiet. MKB:n måste således kompletteras ytterligare, vilket inte lär ske ”med vändande post” – det är samma krav som ställdes tidigare som upprepas nu, och har man inte lyckats tillmötesgå dessa på ett halvår lär det ta tid att tillmötesgå dessa krav nu. Någon remiss till kommunen under våren lär alltså inte bli aktuell. Om militärflyget dessutom läggs ner, hamnar hela ansökningsprocessen i ett nytt läge, som, enligt länstyrelsen flyttas till Miljödomstolen. På ett sätt är det tråkigt, länsstyrelsen har ju skött processen utomordentlig bra – och min enda direkta erfarenhet av Miljödomstolen var allt annat än bra - när man släppte igenom Vattenfalls undermåliga sopförbränningsanläggning i Uppsala, trots att det så tydligt stred mot Miljöbalkens intentioner.
Affärsverksamhet bloggar

onsdag, februari 04, 2009

Uppdrag om Fyrisåbro klubbad

Kommunstyrelsen har just beslutat att ge Gatu- och trafiknämnden i uppdrag att planera för en ny bilbro över Fyrisån. Radio Uppland har en debatt mellan mig och Cecilia Forss (m) om frågan här. OBS att det är hela debatten som är intressant; den redigerade varianten skapar en felaktig bild, bl a annat att trafikökningarna som blir pga bron skulle bero på att folkmängden i Uppsala ökar. Beräknad folkmängd i Uppsala 2020 är dock lika stor oavsett om bron byggs eller inte och jämförelsen i trafikmängd är mellan ett scenario där bron byggs och ett där den inte byggs!

Men det är inte bara trista nyheter idag. Beslutet att lägga ner den militära flygverksamheten på Ärna har också försatt Uppsala Airs ambitioner i ett annat läge. Den ansökan som lämnats in, som bygger på en samverkan mellan försvaret och Uppsala Air, är inte längre så relevant; och det är inte ens längre Miljöprovningsdelegationen som nu ska pröva ansökan, utan Miljödomstolen. MD kommer då att ta ställning till om man måste ta om allt från början eller fortsätta i processen där den befann sig. Eftersom den tidigare ansökan bygger på att Uppsala Air kompletterar Försvarsmaktens verksamhet utgår jag ifrån att MD kommer besluta att processen måste tas om från början.
Affärsverksamhet bloggar

tisdag, februari 03, 2009

Behåll gärna borgerliga bolagsordförande trots grön-röd fullmäktigemajoritet

Årets IVE-process har dragit igång med uppdragsdialoger med samtliga nämnder och bolag. Många möten under kort tid, men mycket givande diskussioner. Dagens uppdragsdialog med kommunens fastighetsbolag visade att både Uppsalahem, Industrihus och Uppsala kommun fastighets AB leds av styrelser och ordföranden som är allt annat än nickedockor till stadshusmajoriteten - utan som i varje avseende bevakar en positiv utveckling i respektive bolag, utifrån ett ansvarstagande för Uppsala kommun. Även om vi får en grön-röd fullmäktigemajoritet 2010 ser jag inga behov av att byta ut dessa borgerliga bolagsordföranden!
Affärsverksamhet bloggar

måndag, februari 02, 2009

Fortsatt anti-klimatpolitik

Kommunstyrelsens arbetsutskott gick i anti-klimatpolitikens tecken. Inte bara i form av uppdrag till GTN om ny bilbro över Fyrisån; v/mp-motionen om att öka inslaget av vegetetarisk mat i skolan fick också tummen ner. Tjänstemannaförslaget var positivt, men Gunnar Hedberg och Cecilia Forss (m) gjorde vad de kunde för att sabla ner förslaget med krystade argument som att vegetarisk mat är så dyr och att det kanske skulle öka koldioxidutsläppen; men när sådana skenargument falsifierades kvarstod valfriheten som argument, dvs att varje persons rätt att få förstöra livsmiljön prioriteras framför allas rätt till en god miljö. Det är klart att när det finns begränsade resurser går det att köra linjen att först, störts och starkast roffar åt sig vad den kan, och vad som händer därutöver spelar ingen roll - men för miljöpartiet är möjligheten för alla att vara med och dela rättvist på de resurser som finns viktigare!
Affärsverksamhet bloggar