måndag, mars 31, 2008
Den här veckan knyts Nu, Då och Sen ihop mycket påtagligt. Vid måndagens och tisdagens fullmäktigesammanträde ligger fokus på högaktuella frågor, bla om den borgerliga majoriteten kommer slopa miljökrav i upphandlingen som de lagt förslag om. På onsdag ska kommunstyrelsen behandla årsbokslut för 2007, och på lördag ska miljöpartiet diskutera budget för 2009. Mest anmärkningsvärt i årsbokslutet är att majoriteten inte nöjer sig med att skriva om händelser som varit, men att man även i bokslutet anger den politiska inriktningen framöver i vissa frågor. Det är lite onödigt. Ett årsbokslut borde det inte behöva finnas några reservationer till. Men när man skriver om civilflyg på Ärna och nya broar över Fyrisån så måste naturligtvis en mp-reservation till - och fokus flyttar med ens från det som varit till oenigheter kring vad som kanske komma skall. Men det kanske är det majoriteten vill - skrivningarna om vad som genomfördes 2007 är inte så angenämna för de borgerliga partierna, i superlativ beskrivs resultaten av viktiga beslut som togs under mandatperioden 2002-2006 - men de stora reformer som kommit efter majoriteteskiftet (utmanarrätt, avkastningskrav på den egna produktionen och försök att sälja kommunala bolag) har varit misslyckanden.
fredag, mars 28, 2008
Uppsalahem intresserar sig för passivhus
Jag har just varit på ett givande möte med Uppsalahems förvaltning i Gottsunda. Fullmäktige har ju givit Uppsalahem i ägardirektiv att följa utvecklingen av passivhus, och det har bolaget tagit fasta på, genom att bland annat studera hur Alingsåshem arbetat. Alingsåshem har ju inte bara lyckats bygga nya passivhus, men också använda passivhusmetodik i renovering av miljonprogramslägenheter, och därmed lyckats minska energianvändningen från att ha varit på 216 kWh per kvadratmeter, till 92 kWh per kvadratmeter. Några av Uppsalahems lägenheter i Gottsunda är nästan lika dåliga som Alingsåshems gamla lägenheter - med värden kring 180 kWh per kvadratmeter - och det tror man nu kunna få ner till hälften. Bostadssektorn står för 40 procent av Sveriges energianvändning, så om fastighetsägare överlag tar fasta på passivhusteknik finns en oerhört stor potential att minska både miljöbelastning och kostnader. Tekniken finns, så för Uppsalahem (och andra aktörer)är det bara att kopiera ett vinnande koncept!
torsdag, mars 27, 2008
Ny upphandlingspolicy dålig både ur miljösynpunkt och för kvalitetsföretag
När miljökriterier infördes i upphandlingspolicyn förra mandatperioden reserverades sig den dåvarande borgerliga oppositionen med argument att man i och för sig inte hade något emot principen om att ställa miljökrav, men att det stred mot LOU. En moderat fullmäktigeledamot överklagade till och med beslutet till länsrätten i Uppsala län, vilket förhalade införandet av reglerna, även om länsrätten självklart till sist slog fast att det mycket väl går att ställa miljökrav i den offentliga upphandlingen, dvs det som socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet tagit fasta på. Med den domen i länsrätten utgick jag ifrån att borgerligheten inte skulle stå fast vid sin tidigare reservation mot upphandlingspolicyns miljökrav, utan låta tidigare beslut fortsätta gälla. Men av någon anledning var det inte bara rädsla att bryta mot LOU som låg till grund för ställningstagandet då – och nu kommer majoriteten således tillbaka till fullmäktige med förslag om ny upphandlingspolicy. Tidigare miljökrav strykts och i stället anger man:
1) Upphandlingsprocessen ska bli enklare, därför har formuleringar om antidiskriminering, regler om kollektivavtal, kriterier för rättvise- och kravmärkning redigerats bort.
2) Lägsta pris ska gälla.
Att effekten är negativ ur miljösynpunkt inses lätt, men inte heller det
majoriteten vill låta påskina om att man ökar konkurrensen genom att plocka bort krav och enbart låta lägsta pris avgöra är per automatik sant – resultatet blir tvärt om ofta det motsatta: de som lägger resurser på att utveckla kvalitet är ju chanslösa i konkurrensen om att enbart kunna erbjuda lägst pris. Ett aktuellt exempel är uppsalaåkerier som investerat i fordon med hög miljöprestanda, och som inte lyckas vinna anbud i Uppsala – däremot i Stockholm, där miljöfrågor uppenbarligen har större vikt även för borgerliga partier. Varför vill majoriteten på detta sätt straffa ut företag som har höga ambitioner och som satsar på kvalitet i stället för att i alla avseenden kunna erbjuda lägsta pris?
1) Upphandlingsprocessen ska bli enklare, därför har formuleringar om antidiskriminering, regler om kollektivavtal, kriterier för rättvise- och kravmärkning redigerats bort.
2) Lägsta pris ska gälla.
Att effekten är negativ ur miljösynpunkt inses lätt, men inte heller det
majoriteten vill låta påskina om att man ökar konkurrensen genom att plocka bort krav och enbart låta lägsta pris avgöra är per automatik sant – resultatet blir tvärt om ofta det motsatta: de som lägger resurser på att utveckla kvalitet är ju chanslösa i konkurrensen om att enbart kunna erbjuda lägst pris. Ett aktuellt exempel är uppsalaåkerier som investerat i fordon med hög miljöprestanda, och som inte lyckas vinna anbud i Uppsala – däremot i Stockholm, där miljöfrågor uppenbarligen har större vikt även för borgerliga partier. Varför vill majoriteten på detta sätt straffa ut företag som har höga ambitioner och som satsar på kvalitet i stället för att i alla avseenden kunna erbjuda lägsta pris?
onsdag, mars 26, 2008
Klartext om cykelvägar - den borgerliga prioriteringsordnignen är bil, bil, bil, bil, och så lite cykel
Gatu- och trafiknämndens ordförande Anders Westerlind (fp) inkom igår med ett mycket tydligt och rakt svar, utan bortförklaringar eller svepande formuleringar, på min interpellation om vad som händer med fullmäktiges beslut om att förbättra Uppsala som cykelstad. Jag har tidigare debatterat investeringar i cykelvägar med ansvarigt kommunalråd - Cecilia Forss (m)– utan framgång, då Forss hävdat att majoriteten inte avser sänka ambitionsnivån att bygga ut i cykelvägnätet. Westerlind understryker med sitt interpellationssvar att jag hade rätt och Forss hade fel: den borgerliga majoriteten i Gatu- och trafiknämnden har skurit ner investeringsramen till cykelvägar kraftigt. Och det är inte på grund av brist på medel, utan en prioriteringsfråga; där bilvägar prioriterats upp på cykelvägarnas bekostnad. Så mycket för talet om att beakta alla trafikslag lika; prioriteringsordningen för borgerligheten är bil, bil, bil, bil, och så lite cykel. I interpellationssvaret anger Westerlind också att majoriteten inte heller vill tillse att särskilt kompetens finns på Gatu- och trafikkontoret för att driva utvecklingen av Uppsala som cykelstad. I stället ska alla som arbetar med trafikplanering ha det ansvaret – och det problem som trafikplaneprocessen förra mandatperioden synliggjorde – att det finns logiska problem med Uppsalas cykelvägar, med en uppsjö olika principer för hur man som cyklist ska bete sig – riskerar därmed att inte få sin lösning. Trafikplanens ambitionsnivå var att Uppsala ska få ett enhetligt och komplett cykelvägnät, det kommer vi inte kunna uppnå när det varken avsätts tillräckligt med investeringsmedel eller finns någon projektledare som ansvarar för att verkställa trafikplanen! Förhoppningsvis är dock Forss ärlig i sin önskan, och reagerar nu när det finns svart på vitt att den borgerliga majoriteten i gatu- och trafiknämnden inte brytt sig om hennes utfästelser om att den förra majoritetens ambitionsnivå vad gäller cykelvägar ska bibehållas. Se för övrigt gärna också ABC-inslaget om majoritetens nya upphandlingspolicy här.
tisdag, mars 25, 2008
Byggnadsnämnden i Uppsala lever inte upp till Plan- och bygglagen
Byggnadsnämnden införde 2007 en ordning att utnyttja konsulter för att utarbeta detaljplaner. En fördel med detta är att stadsbyggnadskontoret avlastas i perioder med stort tryck på att få fram nya detaljplaner. Men det sätt på vilket byggnadsnämnden i Uppsala har hanterat processen ställer till problem. I vissa fall arbetar konsulterna så isolerat från stadsbyggnadskontoret att den som har frågor på en särskilt detaljplan under remissförfarandet inte kan få några som helst svar från Uppsala kommun, annat än att vederbörande hänvisas till den aktuella konsulten. I vissa fall är de detaljplaner eller detaljplaneprogram som går ut på remiss också så undermåliga att de helt uppenbart inte uppfyller Plan- och bygglagens krav på att både allmänna och enskilda intressen ska beaktas i detaljplanen. Det är byggnadsnämndens ansvar att tillse att varje enskild detaljplan håller de kvalitetskrav som Plan- och bygglagen slår fast, miljöpartiet kräver självklart att byggnadsnämnden nu börjar ta det ansvaret också för de detaljplaner som utarbetas av konsulter. Brister i detaljplaner medför inte enbart att enskilda projekt släpps igenom på ett olyckligt sätt, men att förtroendet för kommunens planmonopol riskerar att urholkas. Risken finns också att det kommunala planmonopolet börjar ifrågasättas när det är uppenbart att kommunen inte bevakar allmänna intressen när detaljplanerna utarbetas.
torsdag, mars 20, 2008
Kommunens upphandling försämras
Igår fattade kommunstyrelsen beslut om att plocka bort de miljökrav som funnits i den tidigare upphandlingspolicyn. Inte minst är det angeläget att ställa krav på ekologiska livsmedel om kommunens upphandling ska bidra till att minska utsläppen av växthusgaser. Men det är borgerligheten inte intresserad av. Med beslutet missgynnar man också små- och medelstora lokala företag. Många kommuner har infört separat upphandling av varor och transporttjänster, och på så sätt kunnat minska antalet transporter och samtidigt möjliggjort att miljöhänsyn kan ställas på transporttjänsterna. Resultatet är minskade kostnader och minskade utsläpp. Varför borgerligheten i Uppsala anser att det är för krångligt för att klara av är en gåta.
onsdag, mars 19, 2008
Uppsala kommun lågt i klimatranking
Uppsalas dåliga klimatpolitik bekräftas av Naturskyddsföreningen. Hela 50 kommuner anses av naturskyddsföreningen vara bättre än Uppsala. Det är ett självklart resultat med tanke på hur den borgerliga majoriteten driver på för direkt klimatfientliga projekt som lågprisflyg på Ärna, externt köpcentrum i Fullerö och nya bilbroar över Fyrisån, samtidigt som man bland annat skär ner resurserna till kollektivtrafik och nya cykelvägar kraftigt. I det förslag till bokslut för år 2007 som den borgerliga majoriteten tagit fram tonas också klimatfrågan ner, med skrivelser om att utsläppen i Sverige är på en globalt relativt låg nivå. Att tona ner den egna betydelsen i klimatfrågan är utomordentligt dumt. Det relevanta faktum som i stället borde vara vägledande för majoritetens klimatpolitik är att vi i Uppsala per capita faktiskt släpper ut mer växthusgaser än vad som är hållbart, och vi kan inte slå oss till ro förrän utsläppsnivåerna är nere i en långsiktigt hållbar nivå.
tisdag, mars 18, 2008
Varför är centern vindkraftsmotståndare?
Som privatperson kan du minska dina elkostnader väsentligt genom att gå in i ett vindkraftskooperativ och därmed äga din egen elproduktion. Och samma gynnsamma regler gäller för kommuner, vilket ett flertal kommuner uppmärksammat. För Uppsala kommun (som år 2007 köpte el för mer än 92 miljoner kronor) är besparingspotentialen drygt 14 miljoner kronor per år! Det är naturligtvis pengar som skulle göra större nytta inom exempelvis barnomsorg och skola än, som nu, bidra till de stora elbolagens vinster. Därför är det glädjande att den borgerliga majoriteten ställt sig positiva till att gå vidare med en sådan lösning när saken diskuterats i kommunstyrelsens arbetsutskott, och lika förvånande att centerpartiets Lars O Ericsson uttalar i Upsala Nya Tidning att han av ideologiska skäl inte vill att kommunen äger andelar i vindkraftverk. Hur kan en sådan ideologisk princip vara så viktig att centerpartiets Lars O Ericsson hellre avstår från att minska kommunens elkostnader med 14 miljoner kronor/år? Förhoppningsvis låter majoriteten ekonomiska realiteter gå före ideologiska principer trots Ericssons invändningar!
onsdag, mars 12, 2008
Frågan om Ärna flygplats i praktiken avgjord!
Kommer just från ett möte om Ärna flygplats - och ser att UNT också hunnit skriva om mötet här. Det kanske mest intressanta med mötet var att flera centerpartistiska politiker bevistade mötet, och deklarererade sitt motstånd mot ett bullrande lågprisflyg i närheten av var de och många andra bor. Visst, formella beslut måste tas, men jag bedömer att det med all sannolikhet är frågan nu i praktiken avgjort - en majoritet av politiker inom Uppsala kommun säger nej till lågprisflyg på Ärna, och eftersom Fortifikationsverket uttalat att man är beredda att sälja marken till Uppsala Air enbart om Uppsala kommun uttalar att det är av samhällsintresse finns inga förutsättningar för Uppsala Air att kunna bedriva någon verksamhet på Ärna!!!
Alliansen ointresserad av jämställdhetsfrågor
Örebro universitet har haft i uppdrag att utvärdera den organisationsförändring som genomförts i Uppsala kommun. Slutrapporten är nu presenterad, och finns att läsa här. En sak som utvärderarna pekar på är att kommunens jämställdhetsarbete är totalt bortsopat 2008 i jämförelse med situationen 2006. Det är en korrekt iaktagelse av utvärderarna, men när man sedan går vidare i spekulationer kring varför det är så blir det himla fel. Man gissar friskt att det hela beror på att en engagerad politiker slutat, och missar därmed helt att det var val 2006 och att Uppsala kommun fick en ny majoritet - en borgerlig majoritet som visat fullständigt ointresse för jämställdhetsfrågor, eller rättare sagt: intresse för att rensa bort alla styrdokument kring jämställdhetsfrågor. Ja, när KSAU diskuterade utvärderingen i måndags uttalade Cecilia Forss (m) att hon arbetat hårt för att få bort ordet könsmaktsordning från styrdokument. Att utvärderarna lyfter fram kommunens brister vad gäller jämställdhetsfrågor är bra, även om förtroendet för rapporten självklart sänks av att man inte hade koll på att att det ägt rum både val till kommunfullmäktige och ett majoritetsskifte...
måndag, mars 10, 2008
Uppsala kommun bygger vindkraft för den egna elanvändningen
Äntligen! Kommunstyrelsens arbetsutskott gick idag vidare med frågan om att bygga vindkraftverk för den egna elanvändningen, tillsammans med bl a Knivsta kommun.
Äntligen! Miljöpartiet har länge pekat på att det både är ekonomiskt rationellt och en viktig klimatpolitisk insats att ha vindkraftverk för kommunens eget elbehov, och det är mycket glädjande att den borgerliga majoriteten nu tar till sig miljöpartiets förslag. Personligen har jag sparat många tusen kronor i minskade elkostnader sedan jag köpte andelar i Falkenberg energis vindkraftskooperativ. Robertsfors kommun gick i bräschen och visade att inte bara privata hushåll, men även offentlig sektor, kan dra nytta av de skattemässiga fördelar som ges till den som använder el från andelar i vindkraftkooperativ - och att besparingspotentilalen är enorm. För Uppsala kommun handlar det om att minska elkostnaden per år (som 2007 låg på drygt 92 miljoner kronor) med 14 miljoner kronor. Pengar som helt klart gör större nytta inom skola eller barnomsorg än till att göda de stora elbolagen. Att det dessutom fasar bort el producerad i kolkraftverk visar att mp:s energipolitik börjat få genomslag - det som är bra för miljön är också det som är ekonomiskt fördelaktigt!
Äntligen! Miljöpartiet har länge pekat på att det både är ekonomiskt rationellt och en viktig klimatpolitisk insats att ha vindkraftverk för kommunens eget elbehov, och det är mycket glädjande att den borgerliga majoriteten nu tar till sig miljöpartiets förslag. Personligen har jag sparat många tusen kronor i minskade elkostnader sedan jag köpte andelar i Falkenberg energis vindkraftskooperativ. Robertsfors kommun gick i bräschen och visade att inte bara privata hushåll, men även offentlig sektor, kan dra nytta av de skattemässiga fördelar som ges till den som använder el från andelar i vindkraftkooperativ - och att besparingspotentilalen är enorm. För Uppsala kommun handlar det om att minska elkostnaden per år (som 2007 låg på drygt 92 miljoner kronor) med 14 miljoner kronor. Pengar som helt klart gör större nytta inom skola eller barnomsorg än till att göda de stora elbolagen. Att det dessutom fasar bort el producerad i kolkraftverk visar att mp:s energipolitik börjat få genomslag - det som är bra för miljön är också det som är ekonomiskt fördelaktigt!
fredag, mars 07, 2008
En alltmer lyhörd majoritet
För två veckor sedan avfärdade den borgerliga majoriteten mp-v-s-förslaget att kommunen skulle köpa Stabby prästgård, för att säkra områdets kulturmiljö och dess bostadsnära grönområden. Men nu har de ändrat sig och gör som oppositionen föreslog, enligt Upsala Nya Tidning Det är naturligtvis utomordentligt bra att den rutinmässiga reflexen att förs avslå ett oppositionsförslag kan omprövas efter övervägande. Vi har sett samma mönster i en rad frågor det senaste halvåret, t ex beträffande samlad linnéorganisation, deltagande i leaderprojektet och förändring av taxesystem inom äldreomsorgen. Och vid gårdagens presentation av läget inför budget 2009 var de fakta som redovisades helt i linje med vad oppositionen anfört - det blir spännande att se hur majoriteten hanterar det, fortsatt lyhördhet gentemot oppositionen och en balanserad politik, eller en ny högersväng med den typ av tokbeslut som fattades det första halvåret efter valet.
onsdag, mars 05, 2008
Den borgerliga majoritetens passivitet i biogasfrågan hämmar klimatarbetet
Under förra mandatperioden skedde ett genombrott för Uppsalas biogassatsning. Från att tidigare ha kritiserat s-v-mp-majoritetens vilja att utveckla lokalt producerad biogas för den egna kollektivtrafiken anslöt de borgerliga partierna till en positiv grundsyn på biogas, och fullmäktiges beslut om ytterligare investeringar beträffande påsavskiljare, för att kunna få in hushållskomposten i biogasproduktionen, samt i en helt ny rötkammare togs av en enig fullmäktigeförsamling. Men under innevarande mandatperiod har inga ytterligare framsteg gjorts, och upprepade gånger har olika förslag från Miljöpartiet om hur biogasproduktionen ska kunna utvecklas avslagits av den borgerliga majoriteten. Det räcker inte att den borgerliga majoriteten säger att man nu är positiva till biogas, utöver att fullfölja de fullmäktigebeslut som togs förra mandatperioden är det angeläget att ta tillvara de möjligheter som faktiskt finns för att öka biogasproduktionen. Majoriteten har för närvarande sett till att bolla biogasfrågan mellan VA- avfallsnämnden och kommunstyrelsen. VA- avfallsnämndens ordförande menar att nämnden går vidare med att finna möjligheter att öka biogasproduktionen, men att det är en så omfattande fråga att kommunstyrelse och kommunfullmäktige i så fall måste ge nämnden direktiv där om. Kommunstyrelsen och kommunfullmäktige har samtidigt avslagit miljöpartiets yrkanden om att ge sådana direktiv till VA-avfallsnämnden, med motivering att det är initiativ man vill återkomma till senare. Det finns ingen andledning till att avvakta med att utveckla biogasproduktionen, Uppsala har unika möjligheter då kommunen rymmer både världsledande forskning inom området på SLU, och världsledande produktionsutveckling genom Scandinavian Biogas. Den borgerliga majoriteten brukar anföra att man vill samverka med näringslivet, men varför intresset är så svalt att samverka kring biogasen talar man inte om. Vad som gör det särskilt angeläget att snabbt komma till klarhet kring hur stor biogasproduktion kommunen kan svara för framöver är det arbete som initierats kring att hitta nya platser för bussuppställning. Dagens bussdepå vid Kungsängen föreslås ersättas med två bussdepåer, en vid biogasanläggningen för biogasbussar och en norr om staden för dieselbussar. Det vore mycket olyckligt om vi låser fast infrastrukturen för att tanka bussar till dagens situation där biogasen bara räcker till ungefär hälften av stadsbussarna. Ambitionen måste vara att få fram gas till hela kollektivtrafikens behov, och då kan vi inte låsa fast en struktur som omöjliggör tankning av biogas!
tisdag, mars 04, 2008
Miljöpris utdelade
Vid Miljöpartiet de Grönas årsmöte i Uppsala kommun hedrades årets miljöprismottagare. Miljöpriset delas i år mellan professor Sven Israelsson och docent Conny Larsson, för deras arbete med att föra ut fakta angående den bullerproblematik som en civil flygplats på Ärna skulle ge upphov till, samt aktionsgruppen Klimax för deras arbete med att på olika sätt uppmärksamma frågan om civil flygplats på Ärna, genom bl a flygbladsutdelning och aktioner. Tillsammans har årets miljöpristagare lyckats skapa en stark opinion mot civilflyg på Ärna, genom att med olika grepp vända sig till olika grupper. Den breda opinion som nu finns mot lågprisflyg på Ärna, inte minst inom de politiska partierna i Uppsala, är en effekt av det arbete som miljöpristagarna lagt ner så mer värdiga miljöpristagare är svåra att finna!