torsdag, april 28, 2011

Landstinget tar över all kollektivtrafik i länet

Alliansen lägger nu förslaget att landstinget ska ta över all kollektivtrafik i länet. Frågan väcktes redan 2002-2006 av MP och enstaka socialdemokrater, 2006-2010 återigen av MP/S/V med stöd av vissa alliansisar, och nu landar M som sista parti på en sådan lösning. Processen är förstås inte klar innan alla kommuner beslutat i enlighet med förslaget, och visst kan det kännas otäckt för en kommun att släppa ett formellt inflytande man länge har haft - men fördelarna att få ett samlat ansvar över kollektivtrafiken på en part överstiger nackdelarna - så länge som landstinget är lyhört för kommunernas önskemål och behov!
Affärsverksamhet bloggar

tisdag, april 26, 2011

Sista fullmäktigemotionen behandlas

Kommunfullmäktigegrupperna behandlar idag min sista motion till kommunfullmäktige, inför nästa veckas sammanträde. Motionen handlar om internkommunala ekonomiska styrmedel för att minska de egna utsläppen. Det är ett grepp som några andra kommuner prövar, så det borde bara vara för Uppsala att kopiera upplägget. Se mer om motionsidén i min tidigare UNT-debattartikel.
Affärsverksamhet bloggar

måndag, april 18, 2011

Äntligen tas Miljölagstiftningen på allvar!

Miljödomstolen säger nu Nej till lågprisflyg på Ärna. Äntligen tas miljölagstiftningen på allvar. Se mer i TV4 och UNT. Nu går ärendet vidare till regeringen, så någon slutgiltig seger för förnuftet är det inte. Borgerliga regeringar har ju struntat i miljölagstiftningen förr och kan göra det igen; men ändå måste väl utgångspunkten nu vara att regeringen kommer att följa miljödomstolens tolkning.
Affärsverksamhet bloggar

lördag, april 16, 2011

Cykelväg på Gräsö?

Har under dagen bevisat MP-Östhammars årsmöte i Österbybruk för att diskutera regionala trafikfrågor. Vårens första riktigt varma dag visade sig vara OK som mötesdag, då det gick att sitta ute vid sjön. Möjligtvis kan det hela dessutom resultera i cykelväg på Gräsö - om MP får Östhammars kommunledning med sig på att nyttja de resurser som i Länstransportplanen finns avsatta för samfinansiering av cykelvägar!
Affärsverksamhet bloggar

torsdag, april 14, 2011

Nu måste det vara spår som gäller!

På väg hem från Regionförbundets infrastrukturdiskussionsdag stod en Radio Uppland-reporter med mikrofon i högsta hugg och undrade vad jag tyckte om att Trafikverket inte har resurser att åtgärda alla dokumenterade brister. Att alliansregeringen måste börja prioriterar tågtrafik även ekonomiskt är den enda lösningen på problemen. Som det är nu får underhållet av den spårburna trafiken felräkningspengar sett ur perspektivet vad underhållet för vägtrafiken kostar. Helt i linje med den tidigare moderata retoriken att det bara är "gröna Talibaner" som vill satsa på tåg, men helt ur fas med huvuddiskussionen vid nämnda infrastruktursdag - där spår, spår och spår framkom som högsta prioritet. Ökad kapacitet på Ostkustbanan, ökad kapacitet på Dalabanan och spårtrafik i Uppsala stad.
Affärsverksamhet bloggar

onsdag, april 13, 2011

Uppsalademokraten kan andas ut

Uppsalademokraten kan efter dagens sammanträde fortsätta att bidra till medial mångfald i Uppsala. Dagen till ära gästade tidningens ägare, Johan Ehrenberg, nämnden och redogjorde för framtidsplaner och syn på tidningsutgivningens förutsättningar. Även om jag inte delar alla hans värderingar gjorde han som vanligt ett mycket gott intryck! Faktum är att hans gamla magasinet Etc var en bidragande orsak för mig att läsa journalistik en gång i tiden.
Affärsverksamhet bloggar

tisdag, april 12, 2011

Uppsalademokraten har tillräckligt många prenumeranter!

Nu är genomgången av Uppsalademokratens verkliga prenumeranter klar, och med nöd och näppe kommer man över 1500-spärren, sedan ca 90 ej godkända prenumranter räknats bort. Förstår att tidningen haft en oviss tid sedan man i december fick besked från Presstödsnämnden att de prenumerationer som betalats av en fackförening skulle räknas bort från antalet presstödsberättigande prenumeranter. Men efter nämndmötet imorgon kan man förmodligen andas ut!
Affärsverksamhet bloggar

lördag, april 09, 2011

Onekligen en besvärlig kommunal organisation

Fastighetsnämnden har nu hanterat min frågeställning om parkhyran för förskolan Pinneman. Man konstaterar att hyressättningen är problematisk, men att det är Fritids- och naturkontoret som ansvar för frågan. Och vid det låter man det bero. Det är onekligen en besvärlig kommunal organisation när så mycket tid går åt att utröna vem som ansvarig, och så lite görs för att avhjälpa problem. Nå, en ny organisation för de tekniska frågorna kommer ju under året!
Affärsverksamhet bloggar

onsdag, april 06, 2011

Vattholma i samverkan

Vattholma i samverkan (VIS) hade årsmöte igår, och som en blixt från klar himmel valde man mig till ordförande. Det var väl inte rikigt vad jag tänkt mig när jag gick dit, men som diskussionen på mötet utvecklades blev det så. Nå; även om Vattholma är en utomordentlig bygd finns ju några saker att dra i. När vi nu fått utbyggd barnomsorg och beslut tagits om Hammardammen är nästa fråga att få en bättre trafiklösning från Björnstigen till stationen. I stort sett hela Vattholma går att nå för oskyddade trafikanter utan att utsättas för snabb biltrafik - men vid bron över ån är det en kort snutt där två GC-vägar inte är länkade, varför oskyddade trafikanter tvingas upp på 70-vägen, vilket är mindre angenämnt när man har barn med på väg till tåget. Men det ska väl VIS kunna förmå Gatu- och trafiknämnden att åtgärda!?
Affärsverksamhet bloggar

måndag, april 04, 2011

Partier blir sina egna motsatser

Att partier förändras med tiden är inget märkligt, men det är fascinerande hur partier kan gå ifrån en ytterlighet till en motsatt position. Kristdemokraternas första politiska fråga var att förbjuda biografer att visa filmer på söndagar. När partiet nu presenterar sin viktigaste fråga i Uppsala är det minskad kommunal planering. Någon överdimensionerad kommunal byråkrati ska vi naturligtvis inte ha, men hur man kan få det till att kärnan i just det kristna budskapet är planeringsmotstånd förstår jag inte riktigt. Ett rikspolitiskt aktuellt tragiskt positionsbyte är annars förstås hur forna kärnkraftsmotståndarpartiet centern nu är det parti som genomför folkpartiets föråldrade kärnkraftskramarpolitik.
Affärsverksamhet bloggar