måndag, september 20, 2010
Sverigedemokraternas inträde i riksdagen, med nästan sex procent av rösterna, är djupt tragiskt. Frågan är om partiets väljare är rasister i grunden, eller om partiet lyckats fånga in arbetslösa, sjukskrivna, förtidspensionerade och andra som drabbats hårt av regeringens politik - om det rödgröna alternativiet helt enkelt inte framstått som trovärdigt i att kunna vrida alliansregeringens förda politik rätt? Även i Uppsala går SD fram och tar ytterligare ett mandat i kommunfullmäktige, och med fortsatt alliansstyre är det svårt att glädjas åt MP:s stora framgång i kommunvalet, 11,9 procent och ytterligare tre mandat. MP hade 6,9 procent när jag tillträdde som kommunalråd och har under mina år alltså ökat med 5 procentenheter, vilket måste uttolkas som politiken i alla fall förts i rätt riktning. Eftersom röstetalen är såpass mycket högre än rikssnittet går inte hela ökningen att förklara med en Wetterstrandeffekt. Särskilt starka är MP i studentområdena, med Rackarberget som bästa valdistrikt. Hela 32,3 procent och därmed mer än dubbelt så stora som näst största parti, M på 14,7 procent. Hopp om framtiden således. Särskilt glädjande för min del är 11, 7 procent i Vattholma Med tanke på att Vattholma är ett distrikt med väldigt få ungdomar (några förstagångsväljare, men i princip inga mellan 20 coh 30) och ett distrikt nästan utan personer med invandrarbakgrund är valresultatet enastående översatt till en mer genomsnittlig befolkning; och visar att MP också har möjlighet till stort inslag framöver bland medelålders medelklassväljare.
fredag, september 17, 2010
Klimatfrågan valrörelsens mest glömda fråga
Så här i valrörelsens slutskede går det att konstatera att klimatfrågan försvann i det närmaste helt från mediernas dagordning. Tämligen märkligt med tanke på hur klimatfrågan kommit på allas läppar efter valet 2006, med kulmen vid klimatmötet i Köpenhamn december 2009. Nu fick vi ju inget bindande internationellt avtal i Köpenhamn, och då borde de nationella ansträngningarna vara än intensivare. Men verkligheten har varit den motsatta - alliansregeringen har TROTS ett stort folkligt stöd för att vidta klimatåtgärder valt att inte göra något. Hur en fortsatt alliansregering kommer agera i avsaknad av det tidigare folkliga trycket i klimatfrågan är tämligen självklart. För var och en som tänker långsiktigt och globalt måste det därför vara fullständigt självklart att rösta för att avsätta alliansregeringen.
torsdag, september 16, 2010
Att kompensera fel riktning med ökad fart är aldrig en god idé
Hur kan någon ha tilltro till alliansens jobbpolitik? Socialdemokraternas sades förlora valet 2006 pga den då höga arbetslösheten, 6,5 %. Men nu är ju arbetslösheten uppe i över 8 %!!! Värst är utvecklingen inom offentlig sektor, där mer än 100 000 jobb försvunnit sedan 2006 - trots en ökande befolkning. Att kompensera fel riktning med ökad fart är aldrig en god idé; ändå har alliansen inget annat att komma med än mer av samma i den debatt jag hade mot KD igår. Se hela debatten i TV4-play.
onsdag, september 15, 2010
Centerns svek mot landsbygden
Att logik inte är centerpartisternas starka sida framgår när Centern påstår attkilometerskatt på tung trafik och återinförande av handelsgödselskatt som negativa för landsbygdens utveckling. Att dessa två skatter är bland de viktigaste för att komma till rätta med två miljöproblem – koldioxidutsläppen respektive övergödningen av Östersjön – är en sak för sig. Eftersom centerpartiet inte prioriterar miljöfrågor är det kanske inte så överraskande att centern utifrån miljöperspektiv motsätter sig dessa skatter. Men båda skatterna gynnar dessutom de gröna näringarna och bidrar till fler arbetstillfällen på landsbygden. Kilometerskatten kanske på ett mest uppenbart sätt – genom att vinna konkurrensfördelar i form av lägre kostnader i jämförelse med jordbruksprodukter som transporterats långa vägar har den lokala matproducenten naturligtvis lättare att finna kunder. Men också handelsgödselskatten har liknande effekter; det lokala ekologiska jordbruket får kraftiga konkurrensfördelar gentemot den storskaliga och fossila handelsgödselproduktionen. Att det i sin tur ger ökade förutsättningar för biogasproduktion gör att vi har tre vinnare av handelsgödselskatten; Östersjön, arbetstillfällena på landsbygden och klimatfrågan. Tyvärr tre perspektiv som inte centerpartiet bryr sig om. Läs mer i UNT.
tisdag, september 14, 2010
Vilseledande marknadsföring
Folkpartiet har lämnat ett särskilt flygblad till hushållen i Vatthoma-Storvreta. Bland de punkter man lyfter upp finns Nej till lågprisflyg på Ärna, Nej till Fullerö Park och att utnyttja mer solenergi och vindkraft. Hmm. Partiet driver ju annars JA till Ärna, JA till Fullerö och JA till kärnkraft. De två första punkterna är alltså direkt vilseledande, och den tredje indirekt. Dags att anmäla partiet för vilseledande marknadsföring. Förhoppningsvis lyckas de inte lura några ärnamotståndare och samtidigt få ärnaförespråkare att rösta på det parti som ändå törs redovisa sin riktiga ståndpunkt i frågan nu i valrörelsen.
måndag, september 13, 2010
Tydliga framflyttade positioner
Uppsalatidningens genomgång av i vilka stora utvecklingsfrågor som de rödgröna respektive alliansen har fullständigt olika ståndpunkt är verkligen träffande, både en initierad sammanställning och tydlig för väljarna hur Uppsala kommer utvecklas beroende på vilket majoritetsalternativ som vinner. Intressant är att sammanfattningen också visar hur stort det gröna inslaget i det rödgröna alternativet blivit de senaste åren. Faktum är att för fyra år sedan var MP:s linje identisk med det som nu är den rödgröna linjen i dessa frågor. Också en sorts oppositionsframgång!
fredag, september 10, 2010
Grön kulturnatt
Miljöpartiet bjuder traditionsenligt på ett mycket brett program vid morgondagens "kulturnatt" - men observera att platsen för Miljöpartiets tält i år är vid Bror Hjort-statyn utanför Resecentrum, och inte på Stora Torget som ett par gånger tidigare. Utöver musik för olika åldrar och från olika kulturer blir det också premiärvisning av Mari Rosenkvists utställning "I huvudet på en grön rymdvarelse" och matlagning med kokboksförfattaren Peter Eriksson. Så kom och låt alla sinnen inspireras!
torsdag, september 09, 2010
MP bäst enligt Naturskyddsföreningen
Att MP är överlägset bästa miljöparti enligt Naturskyddsföreningens tidning Sveriges Natur är ju inte så förvånande. Däremot förvånar det hur stort avståndet är till andra partiet, och särskilt förvånande är det att det parti som kallar sig alliansens gröna röst inte bara har väldigt låga svagspoäng, utan till och med lägre än FP och KD. Sveriges Natur granskar nu bara miljöfrågor; om andra perspektiv adderas framstår C som ett ännu mer vilset parti, när Centerpartiet motsätter sig kilometerskatt och skatt av konstgödsel är det inte bara dålig miljöpolitik, båda skatterna gynnar ju dessutom de gröna näringarna och bidrar till fler arbetstillfällen på landsbygden. Kilometerskatten kanske på ett mest uppenbart sätt – genom att vinna konkurrensfördelar i form av lägre kostnader i jämförelse med jordbruksprodukter som transporterats långa vägar har den lokala matproducenten naturligtvis lättare att finna kunder. Men också handelsgödselskatten har liknande effekter; det lokala ekologiska jordbruket får kraftiga konkurrensfördelar gentemot den storskaliga och fossila handelsgödselproduktionen. Att det i sin tur ger ökade förutsättningar för biogasproduktion gör att vi har tre vinnare av handelsgödselskatten; Östersjön, arbetstillfällena på landsbygden och klimatfrågan. Tyvärr tre perspektiv som centerpartiet tydligen inte bryr sig om!
onsdag, september 08, 2010
Uppblåsta prenumerationssiffor för Nationell idag?
Huvudnumret vid dagens möte med presstödsnämnden är självfallet efterdyningarna av beslutet att bevilja presstöd till Nationell idag, bl a utifrån medieuppgifter om att presstödet ska användas till att starta ett nationalistiskt dagis. Själv har jag ett inspel i form av att ha blivit kontaktad av en person som fått tidningen Nationell idag under något år utan att någonsin ha betalat för en prenumeration. Naturligtvis föranleder det behov av att granska om tidningens register över prenumeranter är korrekt eller uppblåst. Att enstaka fel smugits in i registret är inte anmärkningsvärt, men är det ett systematiskt fusk för att blåsa upp prenumerationssifforna är det allvarligt.
tisdag, september 07, 2010
Ut ur skuggan
Att närområdet till huvudstaden drabbas av medieskugga - dvs är relativt osynligt i riksmedia i förhållande till sin faktiska befolkning - är ett välkänt begrepp. Men frågan är om inte samma sorts skugga drabbat Uppsala län i tågfrågan. Alliansregeringen har ju prioriterat ner tågtrafiken generellt, men även sett till de tågsatsningar den rödgröna oppositionen i riksdagen presenterat är Uppsala län långt ner i prioriteringslistan. Nå; det är något jag hoppas kunna ändra på. Det behövs omedelbart en utbyggnad till fyrspår Uppsala-Stockholm och upprustning av Dalabanan samt på lite sikt en järnvägsförbindelse mellan Uppsala och Enköping. Sedan naturligtvis också en tillräcklig trafikering!
måndag, september 06, 2010
Svagt av C att försöka mörka i ärnafrågan
Angående min debattartikel om ärnafrågan i gårdagens UNT fortsätter C med bluffen att ärnafrågan inte är en valfråga. Nu är det självaste kommunalrådskandidaten Stefan Hanna (C) som kommer med påståendet. Pinsamt okunnigt eller en fräckis för att inte dräneras på tidigare C-väljare som är negativa till lågprisflyg på Ärna? Ärnafrågan är ju i högsta grad en valfråga, eftersom det är regeringen som ska avgöra om det blir lågprisflyg på Ärna eller inte och det dessutom är det ju så att en alliansregering inte kommer säga nej till lågprisflyg på Ärna - så alternativen för väljarna är tydliga. Men Hanna gör sitt bästa i att försöka otydliggöra alternativen genom att prata om att centern är splittrat. Att tidigare C-väljare är negativa till Ärna är ju ingen tröst när de kandidater C har på listorna nu är positiva till lågprisflyg på Ärna. Inte minst Hanna har ju tidigare flitigt fört fram åsikten att om ett företag har en idé så måste den bejakas annars är man företagsfientlig.
fredag, september 03, 2010
Rödgrön regering ger bättre förutsättningar för kommunerna - om också kommunmajoriteten är rödgrön
Mattias Johansson (c) menar att jag är blåögd som menar att det blir bättre förutsättningar för Uppsala kommun om det blir en rödgrön regering - för fortsatt alliansstyre måste ju ha fritt fram att inte utnyttja möjligheter till statligt investeringsstöd i spårtrafik, eller ökat statligt anslag till kommunerna. Visst är det så; och därför är det också en rödgrön kommunmajoritet som bäst kan förvalta de bättre förutsättningar som en rödgrön regering ger. Se mer i Uppsalatidningen.
onsdag, september 01, 2010
Mastodontprojekt i hamn
Kiddoz lanserar nu en skiva med mina låtar till Juni och Oliver - med varje låt inspelad i tvåhundra versioner så att beställaren kan välja vilket av de 200 vanligaste namnen bland små barn i Sverige som ska besjungas på skivan. Ett riktigt mastodontprojekt, då skivan har nio låtar handlar det om 1800 olika inspelningar!!! (Jämför med Beatles gigantiska låtskatt, ca 200 låtar... inga jämförelser i övrigt.) För de lite äldre barnen har Isaberg just släppt min musik till böckerna om Josefin & Villa-Ulla. Den som istället vill höra barnmusik live kan komma till Miljöpartiets tält på kulturnatten.