onsdag, juni 23, 2010
I och för sig har jag skrivit många riksdagsmotioner för andra ledamöter; men den första riksdagsmotion jag ämnar lämna in om jag blir invald i riksdagen är krav på att Miljöbalken tydliggör att alternativa lokaliseringar för miljöstörande verksamhet måste studeras även vid tillståndsansökningar för miljöstörande verksamhet på platser där annan miljöstörande verksamhet redan pågår. Det är naturligtvis ärnafrågan jag har i åtanke, dvs att länsstyrelsens miljöprövningsenhet inte ansåg att en sådan prövning av civilflyget behövde göras eftersom militärflyg redan fanns på platsen (trots att bullerstörningen mellan de två verksamheterna skiljer sig markant). Att en rödgrön regering kommer tolka Miljöbalken i enlighet med kravet från de som överklagat är en sak, men onekligen måste lagstiftningen tydliggöras så att att inte liknande svaga beslut tas på andra platser.
torsdag, juni 17, 2010
Folkpartiet svek i västerledsfrågan
Fullmäktige har nu beslutat om ny översiktsplan för Uppsala. Folkpartiet svek vallöftet om att stoppa Västerleden, utifrån en argumentation att det är så viktigt med en enig kommunstyrelsemajoritet och försökte istället sätta fokus på den rödgröna oenigheten, dvs att MP och V inte vill ha kvar vägreservatet medan S accepterar det. Frågan är vad FP har för funktion som eget parti när man nu i allt måste vara enig med M? Än mer överraskande var dock att inte en enda centerpartist stödde det rödgröna ärnayrkandet. Uppenbarligen finns inga gröna röster kvar inom alliansen!
onsdag, juni 16, 2010
Ska även fullmäktigefolkpartisterna svika i västerledsfrågan?
Kommunstyrelsefolkpartisterna har redan gjort det - struntat i vallöftet att stoppa västerleden (idén om en ny billed under stadsskogen) och ställt sig bakom ett Översiktsplaneförslag där västerledsreservat finns kvar. Imorgon återstår att se om även fullmäktigefolkpartisterna överger den tidigare ståndpunkten. Om så är det utan tvekan det enskilt största sveket gentemot de egna vallöftena som något av de fyra allianspartierna utsätter sig för. Kortsiktigt skulle MP kunna tacka för alla de väljare i framför allt Eriksberg som FP nu skickar rakt i armarna på MP - men långsiktigt är det naturligtvis mycket illa att den blocköverskridande samsyn som tidigare funnits och som gjort att Västerledsreservatet aldrig kunnat bli annat än just ett reservat nu är borta.
måndag, juni 14, 2010
Avtal om nytt biogasproduktionsbolag klart
Vid UL/UB:s styrelsemöte idag gavs klartecken till avtal om att tillsammans med Scandinavian Biogas bilda ett nytt biogasproduktionsbolag, som ska förse busstrafiken i länet med biogas. Fantastiskt skoj att allt de vi inte lyckats få beslut om att Uppsala Vatten ska göra (utveckla biogasproduktionen genom att använda andra substrat än organiskt avfall) nu blir verklighet på ett annat sätt. Precis som det brukar sägas att den socialdemokratiska regeringen på 90-talet kunde genomföra budgetåtstramningar som en borgerlig regering inte skulle ha klarat pga den kraftfulla opposition som då skulle ha riktats mot regeringen, kan jag konstatera att det hade varit svårare för en rödgrön majoritet att genomföra den här typen av teknikutveckling på kommersiella grunder tillsammans med ett privatägt bolag - eftersom det hade resulterat i omfattande kritik från borgerligheten. Hur som helst är det ypperligt när högern tar beslut som är rationella även om de från marknadsliberala perspektiv inte är ideologiskt korrekta!
torsdag, juni 10, 2010
14 % i SCB!
SCB publicerar nu den sista stora opinionsmätningen före valet. Miljöpartiet har 14 % i Uppsala län, vilket t o m är en uppgång i från den redan höga nivån i december. Står sig detta tar MP två riksdagsmandat från Uppsala. Såväl KD som C tappar samtidigt sina uppsalamandat, med nivåer på 3,4 % - vilket för Centerns del dock är en förvånande uppgång ifrån den ännu lägre nivån i december.
onsdag, juni 09, 2010
MP-förslag till förtydliganden av presstödsförordningen
Idag presenterar Miljöpartiet förslag till förtydliganden av presstödsförordningen. Förslaget innefattar i huvudsak tre områden
• Krav på att andelen nyhetsmaterial i tidningen är minst 55 procent.
• Ändrad definition så att opinionsbildning inte räknas in bland detta nyhetsmaterial.
• Krav på att de nyheter som skildras är av olika karaktär.
Självfallet ska en tidning också kunna ha annat material än rena nyheter och ändå vara presstödsberättigat. Korsord, serier eller politiska ledare fyller också sitt syfte för att göra en tidning attraktiv för läsarna. Men presstöd ska inte betalas ut till tidningar som i huvudsak består av annat material än nyhetsförmedling. Läs mer i Sydsvenska dagbladet, Medievärlden, ETC och Dagens Nyheter.
• Krav på att andelen nyhetsmaterial i tidningen är minst 55 procent.
• Ändrad definition så att opinionsbildning inte räknas in bland detta nyhetsmaterial.
• Krav på att de nyheter som skildras är av olika karaktär.
Självfallet ska en tidning också kunna ha annat material än rena nyheter och ändå vara presstödsberättigat. Korsord, serier eller politiska ledare fyller också sitt syfte för att göra en tidning attraktiv för läsarna. Men presstöd ska inte betalas ut till tidningar som i huvudsak består av annat material än nyhetsförmedling. Läs mer i Sydsvenska dagbladet, Medievärlden, ETC och Dagens Nyheter.
torsdag, juni 03, 2010
Framgångsrikt informationsarbete om Ärna
När Radio Uppland nu rapporterar att opinionsläget är mycket jämt mellan JA- respektive NEJ till lågprisflyg på Ärna kan jag konstatera att det varit ett mycket framgångsrikts informationsarbete om de negativa konsekvenserna - det var ju helt annat läge för ett par år sedan. Men en stor grupp har ännu inte tagit ställning, så ytterligare informationsarbete behövs! Mest glädjande är det tydliga beskedet att regeringsavgörandet kan komma först nästa år - dvs långt efter ett ev majoritetsskifte.
onsdag, juni 02, 2010
Vilka hundratals regler?
Fick ett reklamblad med ett påstående att alliansregeringen tagit bort hundratals regler som tidigare har gjort det svårt att starta nya företag. Verkligen, hundratals? Kan någon ange några av dessa regler som tagits bort? Själv kan jag konstatera att det varken är svårt att starta företag nu eller har varit det tidigare, men att det faktiskt var lite mer pappersarbete när jag startade ett företag nu än när jag startade ett företag 1992. Vad som däremot kan vara svårt för många enskilda företagare är att ta steget från att vara ensam till att också anställa någon. Här måste en rödgrön regering agera!
tisdag, juni 01, 2010
Snabbare spårvägsturer förr
Har läst boken ”Spårvägen i Uppsala – kring Fyris och ut till Mälaren”. Imponerande vilken handlingskraft det fanns i början av 1900-talet. Den 11 februari 1905 samlades ett tjugotal intresserade personer på Hotel Gillet för att diskutera spårvagnsfrågan, den 26 april bildades spårvägsbolaget, den 4 januari 1906 beviljade stadsfullmäktige ansökan och den 11 september samma år invigdes den första linjen. Ett år från idé till politiskt beslut, och ytterligare ett drygt halvår innan vagnar och spår var på plats! Dagens långbänkar ter sig märkliga i ett sådant perspektiv. Mindre hedersamt är hur 1947-års direktör för spårvägen agerade, en fanatisk spårvagnsmotståndare att döma av ovannämnda bok, som med alla medel agerade för att avveckla Uppsalas spårvagnar för att ge plats åt bilar och bussar. Är det månne hans ideologiska arvingar som hållit tillbaka den utveckling av moderna spårvagnar som Uppsala länge varit moget för? Nå, kunde utredning och investering genomföras på 1 ½ år för hundra år sedan borde det inte behöva ta 25 år nu!