onsdag, juni 26, 2013

Bristande förtroende för regeringen från Vattenfall?

Vattenfalls planer om att bygga 15 vinkraftverk i Formark gick om intet när regeringen 2012 upphävde detaljplanen för ändamålet. Men skam den som ger sig tänker Vattenfall och gör ett nytt försök i samma område. När jag ställer frågan till projektledaren varför man inte riktar in sig på ett annat område får jag till svar att lagstiftningen nu ändrats så att det inte längre är regeringen som är överprövande instans, utan istället mark- och miljööverdomstolen. Att regeringen inte vill lägga tid på strikt juridiska spörsmål må vara en sak. Men är det alltså snarare så att regeringen vill slippa att hantera politiskt känsliga frågor där man vet att hur man än gör blir någon missnöjd?
Affärsverksamhet bloggar

fredag, juni 21, 2013

Nu blir det enklare att åka buss och tåg

Skriver på UNT:s debatt idag om det nya kollektivtrafikkort vi i höst får för stads- och länstrafiken gemensamt, och de möjligheter det ger att på allvar förenkla prisstrukturen så att det blir enklare att åka buss och tåg.
Affärsverksamhet bloggar

torsdag, juni 20, 2013

Nu är det järnvägens tur

Nu är förslag till ny länstransportplan ute på remiss till kommunerna. Med begränsade resurser är det självfallet så att varje krona som läggs på väg samtidigt blir mindre resurser till järnväg. Ska vi få fyrspår söder om Uppsala, mötesstationer på Dalabanan och på sikt återuppbyggd järnväg till Enköping är det därför det remissinstanserna nu måste prioritera. Läs mer i Uppsalatidningen.
Affärsverksamhet bloggar

onsdag, juni 19, 2013

Fossilfri kollektivtrafik till år 2020

När jag började arbeta med kollektivtrafikfrågor var den allmänna inställningen från dåvarande UL att bussar per definition är bättre ur miljösynpunkt än bilar, och att få fler att åka kollektivt var det enda som skulle prioriteras. Idag är insikten en annan, dvs att fossila drivmedel inte heller är bra att köra buss på. Imorgon tar kollektivtrafiknämnden (förhoppningsvis) beslut om handlingsplan för fossilfri kollektivtrafik till år 2020. Läs mer i UNT.
Affärsverksamhet bloggar

torsdag, juni 13, 2013

MP-S-FP?

Reinfeldt gör vad han kan för att få regeringsbildningsfrågan till valrörelsens enda fråga, med ständigt hävda att det inte finns andra regeringsalternativ än alliansen. Men hur sannolik är en sådan regeringsbildning 2014 när en sammanvägning av opinionsundersökningarna januari-maj placerar C på 3,8 procent och KD på 3,6 procent? Blockpolitikens dagar är rimligtvis räknade, och en ny möjlig regeringskoalition skulle kunna vara MP-S-FP. Två stora frågetecken är förstås kärnkraften och skolan. Vad gäller kärnkraften kan det inte finnas annan framkomlig väg  än att FP begraver sin hållning under mandatperioden. Skolpolitiken blir svårare - att få FP att backa från åtta års reformer lär inte gå, men möjligtvis kan en "hit men inte längre"-lösning vara en öppning, som skulle ge lärarna andrum från politiska pekpinnar ett tag.
Affärsverksamhet bloggar

onsdag, juni 12, 2013

Valrörelse igång!

Idag börjar sommarlovet för många, men det känns mer som valrörelsen drar igång idag, då jag just lämnat in min presentation för kandidatur till riksdagen. Nästa år är ju ett "supervalår", med inte bara kommun-, landstings-, och riksdagsval, men också val till EU-parlamentet. Fick idag frågan om jag inte vill kandidera till sistnämnda lista också, men i Bryssel vill jag inte riskera att hamna, så jag hoppas någon annan i Uppsala är villig att stå på den listan, för att - om inte annat - agera motor i länets EU-valrörelse.
Affärsverksamhet bloggar

tisdag, juni 04, 2013

Proppen ur

Dagens arbetsutskott med kollektivtrafiknämnden var synnerligen laddat med intressanta ärenden. Svårt att tänka sig att lika mycket utvecklingsarbete sker inom andra nämnder... Utredningen om ny bussdepå är i slutfasen, utredningen om ny biljettstruktur snart där, och strategi för helt fossilfri kollektivtrafik börjar landa. Kort sagt det mesta vi hoppades att den nya och samlade organisationen skulle fixa. Men att förvaltningen levererar räcker förstås inte, återstår att se om majoriteten också har den politiska viljan.
Affärsverksamhet bloggar

lördag, juni 01, 2013

Vingar till framtiden

Att regeringen överlåter åt skatteverket att utforma Sveriges energiskattesystem istället för att se det som en viktig politisk fråga måste vara det ultimata tecknet på att regeringen Reinfeldt är trött. Någon vidare snurr  vindkraften lär vi inte få i Sverige med mindre än ett regeringsskifte. Skriver mer om vindkraft tillsammans med SVEF-kollegan Göran Ronsten i dagens UNT.
Affärsverksamhet bloggar