onsdag, januari 31, 2007

Alliansen erkänner lögner i valrörelsen

Vid planeringsberedningens möte igår fördes diskussion om hur arbetet med den översiktsplan som kommunfullmäktige fattade beslut om i somras ska fortskrida. Borgarna överaskade med att slå fast att översiktsplanen kommer att gälla till sista kommatecknet, dvs trots allt som de sa i valrörelsen om att det var en landsbygdsfientlig plan och att alla grönområden som lagts ut skulle lägga en död hand över landsbygdsutvecklingen. Kontentan av det nya beskedet är att Alliansen medger att man tidigare ljugit för att skrämma väljare till sig!!! I sak är det naturligtvis bra att ÖP:s inriktning om att stärka kransorterna med ytterligare bebyggelse, och därmed också avlasta staden, lever vidare, men det är anmärkningsvärt att de borgerliga partierna så ogenerat tar tillbaka allt man hävdat för ett halvår sedan och hävdar motsatsen.
Affärsverksamhet bloggar

onsdag, januari 17, 2007

Cecilia Forss (m) erkänner slarvigt budgetarbetet

I folkpartiets partiprogram står att läsa att det inte ska vara fler än 14 barn i barnomsorgens småbarngrupper. I Uppsala kan vi dock konstatera att det är ett vallöfte man sviker, dvs det aktiva arbete som pågick under förra mandatperioden om att minska barngruppernas storlek fick ett abrupt slut efter att de borgerliga partierna tog över styret i Uppsala, och att barngruppernas storlek kommer att öka under våren. Barn- och ungdomsnämndens nya ordförande, Cecilia Forss (m), har i media förklarat att detta kommer sig av att man inte tagit till sig information om vilka budgetramar som var nödvändiga för Barn- och ungdomsnämnden innan fullmäktigebeslutet om reviderad budget togs av den nya majoriteten i kommunfullmäktige.

Frånsett själva sakfrågan inger detta svar stor oro, dvs när företrädare för den borgerliga alliansen nu redovisar att man inte visste vad man gjorde vad gäller Barn- och ungdomsnämndens budget är det inte utan att jag undrar om det är ytterligare nämnders behov som man inte analyserat ordentligt utan hafsat till en budget för. Jag har krävt att finanskommunalrådet Gunnar Hedberg (m) lämnar besked om detta vid nästa kommunfullmäktigesammanträde.
Affärsverksamhet bloggar

fredag, januari 12, 2007

Generationsklyfta inom socialdemokraterna

När de olika nämnderna nu samlats har en mycket stor generationsklyfta uppnebarats inom socialdemokratin. Yngre och nya socialdemokratiska vice ordföranden har markerat att man vill ha ett politiskt oppositionssamarbete med miljöpartiet, medan flera av de socialdemokratiska veteranerna gjort vad de kunnat för att frysa ut miljöpartiet. Exempel på de förra är Erik Pelling i Fritids- och naturvårdsnämnden och Peter Gustavsson i Kulturnämnden. I båda dessa nämnder kommer miljöpartiet ingå i nämndens arbetsutskott och ha gemensamma gruppmöten med socialdemokraterna och vänsterpartiet. Exempel på de sistnämnda är Per-Eric Eriksson i Gatu- och trafiknämnden som inte nöjde sig med att neka gemensamt gruppmöte med miljöpartiet och vänsterpartiet men också försökte obstruera miljöpartiets och vänsterpartiets möjlighet att få ha gruppmöte på egen hand!!! Om det är denna attityd som blir tongivande inom socialdemokraterna efter nästa val har man frånsagt sig möjligheten att hamna i majoritetsställning. Socialdemokratins hopp står till att den yngre och mer samarbetsinriktade generationen av socialdemokrater framöver får mer att säga till om!
Affärsverksamhet bloggar

torsdag, januari 11, 2007

Hahne beslutar att höja sitt eget arvode

Kommunstyrelsen behandlade 10 januari 2007 fråga om förändrade arvodesregler med anledning av att det inrättats 1:a och 2:a viceordförande i ett antal nämnder. En särskild arbetsgrupp med uppgift att lägga förslag till arvodesregler, den så kallade ERS-gruppen, har inrättats för att undvika att enskilda personer utformar sina egna arvodesregler. Dvs även om kommunstyrelsen/kommunfullmäktige sedan tar det formella beslutet är förslaget utarbetat av en grupp som inte berörs av reglerna. Kommunstyrelsen valde dock att inte följa ERS-gruppens förslag, utan i stället att sätta 1:a viceordföranden i en högre arvodesgrupp än vad ERS-gruppen menat rimligt. Anmärkningsvärt i sammanhanget är att Liv Hahne är en av de viceordföranden som berörs (GTN), men också var tjänstgörande i kommunstyrelsen när beslutet togs. Hahne har alltså deltagit i beslut om att höja sitt eget arvode, vilket möjligtvis borde ha setts som en jävssituation. Jäv i nämnd regleras i 6 kap. 26 § kommunallagen, vilken slår fast att

25 § En förtroendevald eller en anställd hos kommunen eller landstinget är jävig, om

1. saken angår honom själv eller hans make, sambo, förälder, barn eller syskon eller någon annan närstående eller om ärendets utgång kan väntas medföra synnerlig nytta eller skada för honom själv eller någon närstående,

2. han eller någon närstående är ställföreträdare för den som saken angår eller för någon som kan vänta synnerlig nytta eller skada av ärendets utgång,

3. ärendet rör tillsyn över sådan kommunal verksamhet som han själv är knuten till,

4. han har fört talan som ombud eller mot ersättning biträtt någon i saken, eller

5. det i övrigt finns någon särskild omständighet som är ägnad att rubba förtroendet till hans opartiskhet i ärendet. Lag (2003:519).
Affärsverksamhet bloggar