onsdag, oktober 31, 2007

Har inte poletten trillat ner?

Idag tar kommunstyrelsen beslut om handlingsplan för klimatarbetet. Att det är en papperstiger tydliggkprdes vid gårdagens planeringsberedning. I samband med en redovisning av planer på ny bebyggelse vid Ekolns strand ställde Örjan Nilsson (m) frågan om den vattenhöjd som kan bli effekten av klimatförändringarna beaktats. Gunnar Hedberg (m) svarade med en motfråga: har effekten av landhöjningen beaktats... Vidare förde jag upp frågan om hur ökningarna av koldioxidutsläpp från lågprisflyg på Ärna stämmer med ambitionen att minska utsläppen. Resonemanget avfärdades som en hypotetisk fråga!
Affärsverksamhet bloggar

måndag, oktober 29, 2007

Blogg i fokus på arbetsutskottet

Med risk att föra ett metaresonemang; vid dagens kommunstyrelsearbetsutskott hamnade denna blogg i fokus på mötet - först kritiserades jag för att ha bloggat om förslaget till klimathandlingsplan innan beslutet togs, sedan visade det sig att majoriteten tagit fasta på tre av de förändringsförslag jag bloggat om. Borde alltså ha bloggat mer...
Affärsverksamhet bloggar

Gör Uppsala till Linnés stad även efter jubileumsåret

Linnéfirandet i Uppsala 2007 har varit en formidabel succé på många sätt. Inför och under jubileumsåret har en lång rad aktörer samlats i en samordnad organisation utifrån det särskilda uppdrag som givits alla nämnder att prioritera linnejubileet i respektive verksamhet. Något motsvarande finns inte inför nästa år, vilket riskerar att leda till att gjorda investeringar går till spillo framöver. Ett exempel är de restaurerade linnestigarna, där medel för fortsatt drift saknas, vilket kan leda till samma förfall som efter den förra restaureringen. De investeringar som gjorts inför Linnéjubileumet har gjorts i bred politisk samstämmighet, det är bedrövligt om den borgerliga majoriteten nu låter dessa investeringar förfalla på grund av att man inte ser till att anslå tillräckliga resurser för den fortsatta driften. För att Uppsala kommun ska kunna hantera situationen lägger miljöpartiet idag en motion om hur Uppsala ska kunna fortsätta vara Linnés stad även efter jubileumsåret. Motionsförslagen är bl a att en permanent organisation för alla Linnéminnen i Uppsala ska tillskapas, och att det ska tydliggöras vilka instanser som har ansvar för vad. Ett akut exempel är Gränby Linnéminne, vars verksamhet inte ligger inom någon nämnds ansvarsområde inför 2008. Att ansvaret för Linnéminnen hamnar mellan stolarna är inte acceptabelt. Förhoppningsvis delar fullmäktiges presidium den åsikten och ser till att miljöpartiets motion snabbehandlas så att vi kan ha fullmäktigebeslut innan årsskiftet.
Affärsverksamhet bloggar

torsdag, oktober 25, 2007

Diskussion om känsliga frågor i fullmäktige förbjuds

Jag har fått ett mycket märkligt mail idag. Kommunfullmäktiges ordförande meddelar att Maria Gardfjells interpellation ”Om att Miljö- och hälsoskyddsnämnden hindrar öppenhet och insyn” inte kommer att tas upp för medgivande vid fullmäktiges sammanträde den 29 oktober. Motiveringen lyder: ”Interpellationen får inte ställas eftersom ställningstagandet om nämndhandlingar inför arbetsutskottets möten skall lämnas ut eller inte i sig är en form av myndighetsutövning och det har nämnden att pröva enligt särskilda författningar utan att vara ansvariga för sina åtgärder inför kommunfullmäktige." Mycket besynnerligt. De myndighetsbeslut som inte får vara föremål för fullmäktigeinterpellationer är myndighetsutövning mot enskild. Med den hårddragning fullmäktiges ordförande vill göra är INGA interpellationer möjliga att ställa. Men det är kanske ditåt han vill; att förbjuda diskussion om frågor som är känsliga för alliansen!
Affärsverksamhet bloggar

onsdag, oktober 24, 2007

Tillskjut 20 miljoner kronor till socialnämnden för barn och unga

Ska kommunfullmäktiges beslut tas på allvar måste kommunfullmäktige också tordas ompröva sina beslut när de varit orealistiska! Vid nästa kommunstyrelse behandlas delårsbokslutet, där det framgår att Socialnämnden för barn och unga har ett mycket stort prognostiserat underskott. Nämnden inrättades 1 januari 2007, varför någon omedelbar jämförelse med tidigare år inte kunde göras när nämndens budget fastställdes. Den budget nämnden fick var helt klart fel – och mp missade också. MEN för att upprätthålla principen om att nämnderna ska hålla sig inom de ekonomiska ramar som kommunfullmäktige har beslutat är det väldigt viktigt att kommunfullmäktige också tar ansvar och korrigerar om ett fullmäktigebeslut inte varit realistiskt. Det underskott som socialnämnden för barn och unga nu dras med är inte en effekt av att nämnden slarvat, utan att budgeten var omöjlig att klara. Att under ett verksamhetsår korrigera en nämnds budget är ingen ny princip. Förra mandatperioden fick exempelvis Gatu- och trafiknämnden ett tillskott för att klara kollektivtrafiken. Effekten om kommunfullmäktige inte gör den här justeringen är att man godkänner att Socialnämnden för barn och unga inte håller sin budget, och det är en mycket vansklig väg som riskerar leda till att fullmäktiges beslutade budget inte tas på allvar, dvs ungefär samma situation som under åren 2000-2002 då fullmäktigebeslut behandlades som inlägg i debatten som nämnderna gjorde som man ville med.
Affärsverksamhet bloggar

tisdag, oktober 23, 2007

Fortsatta trassel med regelverket för utmanarrätten

Centerpartisten Ola Leifes bifallda utmaning av Föreningsservicen har överklagats av mp-s-v ( Se Radio Uppland idag) En given orsak till överklagan är att regelverkets paragraf om att en beskrivning som visar utmanarens förmåga att driva verksamheten inte kan anses uppfylld. Kommunledningskontoret lade till gårdagens KSAU förslag om att den paragrafen skulle plockas bort ur regelverket. Men se, det ville inte majoriteten. Hellre behålla regler och bryta mot dem än att justera reglerna tycks vara alliansens melodi.
Affärsverksamhet bloggar

måndag, oktober 22, 2007

Bristfälligt klimatprogram

Idag beslutar kommunstyrelsens arbetsutskott om handlingsplan för klimatarbetet i Uppsala kommun 2007-2011. Den målsättning som slås fast är att utsläppen per capita inom kommunens geografiska område ska minska med 30 procent till år 2020 jämfört med 1990 års nivå. Tyvärr är de åtgärder som finns i programmet otillräckliga för att ens nå den ambitionen. I november 2006 avförde den nyvalda borgerliga majoriteten det tidigare klimatpolitiska målet om att reducera koldioxidutsläppen med 20 procent till år 2010 jämfört med 1990 års nivå. Samtidigt upphävdes ett flertal klimatpolitiska uppdrag. Efter kritik mot detta förfaringssätt lovade den borgerliga majoriteten i april återkomma med ett nytt klimatpolitiskt program. Men många av de åtgärder som den borgerliga majoriteten då lyfte fram saknas nu i handlingsplanen, bland annat löftet om att utsläppsrätter skulle köpas för varje flygresa som företas i kommunal regi, miljöcertifiera kommmunen, inrätta ett klimatsekretariat och att alla kommunens bilar ska vara miljöbilar senast 2010. Men den borgerliga majoriteten har inte bara svårt att utveckla sin klimatpolitik, man agerar också direkt kontraproduktivt genom att exempelvis skära ner resurserna till kollektivtrafiken och aktivt stötta etablering av lågprisflyg på Ärna. Mer om bristerna i alliansens klimatprogram finns att läsa i Upsala Nya Tidning idag.
Affärsverksamhet bloggar

fredag, oktober 19, 2007

Så var de nya vattenverken invigda!

Denna Uppsalas invigningsvecka avslutades idag med att de nya vattenverken invigdes, vilket bl a Upsala Nya Tidning sammanfattat nyttorna med. Möjligheten att framöver kunna återföra slamrester till jordbruket, och därmed sluta kretsloppet, är en nytta som kommit lite i skymundan och därför tål att föras fram särskilt. Att hela processen med vattenverken genomförts i full politisk enighet är också något som är angeläget att betona. Man kan tro att investeringar över en halv miljard skulle ifrågasatts av någon... men behovet av säker tillgång till rent och bra vatten, vårt viktigaste livsmedel, är svårt att argumentera emot!
Affärsverksamhet bloggar

torsdag, oktober 18, 2007

Stort intresse för spårvagnar

Vid dagens seminarium om hållbart resande tycktes ordets makt stor. Under alla de år spårbunden kollektivtrafik diskuterats i Uppsala har det funnits en stor polarisering mellan "ja-sägare" och "nej-sägare". Nu när ordet spårburen kollektivtrafik fått fäste fanns däremot enbart ja-sägare bland de politiker och tjänstemän som deltog vid seminariet. Det är klart att det är trevligare att vara buren än bunden, men utöver ordets makt ska sägas att det inte var så många företrädare för majoriteten vid seminariet (två moderater och en folkpartist) vilket i sig gav lite större positivt genomslag för mp-förslag än vad som annars skulle ha varit fallet. Bland de idéer som diskuterades nämndes flerpartimotion om spårburen kollektivtrafik. Även om inte mp-s-v skulle få med företrädare för alla allianspartier på en sådan vore det ett framsteg om den positiva moderata fullmäktigeledamot som deltog vid seminariet skrev under! (Återkommer med information när frågan ställts...)
Affärsverksamhet bloggar

onsdag, oktober 17, 2007

En vecka med mycket invigningar

Den som inte följt politiken i Uppsala kan nog få för sig att det är ett oerhört drag med den borgerliga alliansen nu, med tanke på de invigningar som staplas på varandra. Den här veckan invigs inte bara Bärbyled och E4 - som det rapporterats mycket om i media - men också Gränby vattenverk och Biotopia, vilket Radio Uppland har ett litet inslag om. Gränby vattenverk var det förvisso fullständig politisk enighet om när beslutet togs i kommunfullmäktige förra mandatperioden, men när folkpartistiska politiker nu inviger Biotopia är det resultatet av ett projekt miljöpartiet och vänsterpartiet fick med i budgetförhandlingen med socialdemokraterna 2005 och som inget av de borgerliga partierna stöttade då. Alliansen har förvisso inte sedan tagit strid för att avbryta projektet, men det återstår att se om de ger Biotopia de ekonomiska resurser som krävs för att upprätthålla verksamheten.
Affärsverksamhet bloggar

tisdag, oktober 16, 2007

Alliansen fortsätter att skära i förskolan

Cecilia Forss (m) uttalar i dagens Upsala Nya Tidning att orsaken till att majoriteten inte vill bifalla miljöpartiets motion om att ge barn till arbetslösa rätt att vara i förskolan 25 h/vecka att man i stället vill satsa på att öka personaltätheten inom förskolan. Det är möjligt att man HELLRE vill öka personaltätheten än att ge barn till arbetslösa dessa rättigheter, men faktum är att man MINSKAT personaltätheten i förskolan drastiskt sedan majoritetsskiftet, dvs det är inte så att man driver en politik för ökad personaltäthet i stället för en politik för ökad servicenivå. Man gör varken eller. I år tvingas Uppsala kommun dessutom betala tillbaka 16,7 mkr till staten (av tidigare utbetalade 44 mkr), pga att personaltätheten inte lever upp till de krav som följde med statsbidraget. Denna intäktsminskning ger naturligtvis ännu sämre förutsättningar att förbättra barnomsorgen.
Affärsverksamhet bloggar

måndag, oktober 15, 2007

Var drar regeringen gränsen för fundamentalism?

Regeringen vill förbjuda religiös fundamentalism i skolan, enligt Upsala Nya Tidning Var drar man gränsen? Får en lärare i ekonomi predika obegränsad tillväxt? Att religiös fundamentalism ställer till mycket elände i världen är fullständigt uppenbart och måste därför hanteras. Men frågan är om inte den fundamentalism som för närvarande ställer till mest elände i Sverige är den ekonomiska irrlära som, i strid mot naturvetenskapen, hänvisar till evig ekonomisk tillväxt som saliggörande.
Affärsverksamhet bloggar

fredag, oktober 12, 2007

Miljöpartiförslag med vind i seglen

Idag skriver Dagens Nyheter att Volvo nobbar el från kärnkraft för att leva upp till sin miljöpolicy att enbart köpa el från förnyelsebara källor. Det är mycket klokt! Enligt de senaste uppgifter jag sett är nuvarande kända urantillgångar tömda kring år 2030 - oavsett vad man anser om riskerna med kärnkraft är det uppenbart att kärnkraften är en ändlig resurs. Miljöpartiet har alltid förepråkat energi från förnyelsebara källor, men som vanligt går miljöpartivisioner igenom några faser. Först en fas av stort motstånd. Sedan en fas där allt fler inser att det inte var en så dum idé. Sedan en fas där tidigare motståndare ansluter till vår linje. Slutligen en fas där vår vision blivit main stream. Volvos ställningstagande innebär att mp-kravet att alltid ställa krav på sk grön el tagit stegen in i fas tre, och kvar återstår enbart det sista steget för fullt genomslag. Måhända kan Volvos initiativ till och med omvända den borgerliga majoriteten i Uppsala. Förra mandatperioden infördes krav på att enbart köpa grön el. Efter majoritetsskiftet luckrades kravet upp på att det skulle gälla "grön el och kärnkraftsel". Kommunledningskontoret har haft svårt att leva upp till det beslutet och gjorde vid kommunstyrelsemötet i onsdags en något förvirrad redovisning om att man för att möjliggöra inköp av kärnkraftsel eventuellt helt slopat krav på varifrån elen kommer, varför resultatet kan ha blivit att vi köper el från kolkraftverk. Läget var dock oklart, varför kommunstyrelsen kommer att få en ny rapport framöver!
Affärsverksamhet bloggar

torsdag, oktober 11, 2007

Varför inte vänort i Palestina eller Kurdistan?

Igår tog kommunstyrelsen beslut om internationell strategi. Strategin är väldigt EU-inriktad, och majoriteten avslog bland annat miljöpartiets förslag om att inleda vänortsförbindelse med Nusaybin och/eller Jenin. Borgmästaren i den kurdiska staden Nusaybin besökte tidigare Uppsala just med en förfrågan om att inleda ett vänortssamarbete, bl a utifrån perspektivet att den turikiska militärregimens framfart mot kurderna kan mildras ju mer internationella ögon som riktas mot den kurdiska minoriteten. Samma resonemang förs angående förtrycket av palestiner. Med en tämligen begränsad insats skulle Uppsala kommun kunna bidra till demokratisering i andra delar av världen - men det vill inte den borgerliga majoriteten veta av, trots att flera borgerliga politiker vid ett möte arrangerat av en kurdisk organisation i Uppsala inför valet 2006 lovade stöda miljöpartiets initiativ om vänortsförbindelse!
Affärsverksamhet bloggar

onsdag, oktober 10, 2007

Inga åtgärder för förbättrad luftkvalitet

På dagordningen vid kommunstyrelsesammanträde idag står utvärdering av åtgärdsprogrammet för att komma till rätta med den dåliga luften i centrala Uppsala. De mätningar av luftkvalitet som nu genomförts visar att miljökvalitetsnormen överskrids på Kungsgatan och Övre Slottsgatan. Trots att mätresultaten tydligt visar att problemen kvarstår marginaliserar den borgerliga kommunledningen problemen i stället för att verkställa de delar av åtgärdsprogrammet som skulle ge en förbättrad luftkvalitet. Luftföroreningar orsakar mer än 5000 dödsfall per år i Sverige, enligt den rapport Svenska Miljöinstitutet gjort på uppdrag av Naturvårdsverket, dvs mångdubbelt fler än antalet dödsfall i trafikolyckor. Många effektiva åtgärder skulle kunna genomföras snabbt och utan stora kostnader, exempelvis bör Uppsala inrätta miljözoner för tunga fordon på samma sätt som man gjort i Stockholm, Göteborg, Malmö och Lund. Men den borgerliga majoriteten väljer att i stället offra människors hälsa!
Affärsverksamhet bloggar

tisdag, oktober 09, 2007

Uppsala Linnés stad även efter jubileumsåret?

Linnéfirandet i Uppsala 2007 har varit en formidabel succé på många sätt. Men det är angeläget att nu också blicka framåt och befästa Uppsala som Linnés stad även efter jublieumsåret. Det tycker Uppsala Nya Tidning

Och tänk - just det UNT nu vill fanns med i miljöpartiets budgetförslag:
” Kommunen bör verka för att en ny, gemensam organisation skapas för Linnéminnena, kanske i form av en fristående stiftelse. Detta arbete bör sättas igång redan under senare delen av 2007, när kontakterna är upparbetade och frågan aktuell.” varpå miljöpartiet yrkade att kommunfullmäktige skulle uppdra till Kommunstyrelsen att verka för att skapa en permanent organisation för alla Linnéminnen i Uppsala. Yrkandet avslogs av kommunfullmäktige. Men tiden kanske är mogen för att köra förslaget i repris, med en liberal tidning i ryggen borde det väl finnas förutsättningar att den borgerliga majoriteten denna gång följer mp-förslaget?
Affärsverksamhet bloggar

måndag, oktober 08, 2007

Utforma förskolan efter barns behov - inte efter vuxnas

Att barnomsorgen är till för föräldrarna, inte för barnen, görs återigen tydligt i och med att majoriteten i kommunstyrelsen avslår miljöpartimotionen om att även ge barn till arbetslösa rätt till tjugofem timmars dagisvistelse/vecka (i motsats till dagens regel om max 15 timmar/vecka). Både föräldrar, personal inom barnomsorgen och barnpsykologer vittnar om hur en förälders arbetslöshet ofta upplevs som ett straff av barn som plötsligt berövas en stor del av sitt sociala liv. Barn i fyra-fem årsåldern har onekligen ett stort behov av att få leka med andra barn. Eftersom det är svårt att uppnå i hemmiljö är det dags att inte bara se barnomsorgen ur ett föräldraperspektiv men också ur ett barnperspektiv. En utvärdering av vistelsetid i förskoleklass enligt femtontimmarsregeln visade att femtontimmarsregeln fick negativa konsekvenser för såväl barn, föräldrar och verksamheten i förskoleklass. Barn till långtidsarbetslösa riskerar att hamna utanför både socialt och kunskapsmässigt. Förhoppningsvis finns det borgerliga kommunfullmäktigeledamöter som inser att kraftiga mot utanförskap måste sättas in tidigt, och att barnomsorgen därför måste utformas utifrån barns behov - inte vuxnas.
Affärsverksamhet bloggar

Kristdemokratiska konspirationsteoretiker

Kan det vara ett missnöje över att få igenom så lite av sin politik som gör att frustrationen inom Kristdemokraterna är så stor att man tar till konspirationsteorier om att miljöpartiet och vänsterpartiet konspirerar med Uppsala Nya Tidning (UNT)? Att det skulle finnas någon som helst förutsättning för miljöpartiet och vänsterpartiet att konspirera med UNT är en fullständigt absurd tanke, men på kort tid har två kristdemokrater (Segerstam och Litsgård) haft insändare på det temat. Jag har mailat Leif Litsgård och frågat vad han avser när han hävdar att han hört hur några miljöpartister pratat igenom en strategi för att splittra alliansen, med udd riktad mot kristdemokraterna. Det ska bli spännande att höra vad han avser!
Affärsverksamhet bloggar

fredag, oktober 05, 2007

Luftföroreningar negligeras

Radio Uppland har idag ett inslag om problemet med luftföroreningar i centrala Uppsala. Vad som är än värre är att den borgerliga kommunledningen negligerar problemen. I det förslag till beslut som kommunstyrelsen ska ta ställning till nästa vecka hävdar man att problemen löses utan åtgärder. Det är naivt. Förra mandatperioden togs ett omfattande åtgärdsprogram fram och miljöpartiets krav är naturligtvis att detta åtgärdsprogram genomförs!
Affärsverksamhet bloggar

onsdag, oktober 03, 2007

Flyg=kärnverksamhet i moderaternas Uppsala

Moderaternas vanliga argument mot att vidta miljöåtgärder har länge varit att kommunen ska fokusera på sina kärnverksamheter. Efter valet lärde vi oss snabbt vad som inte heller är kärnverksamheter; nedskärningarna inom barnomsorgen och vuxenutbildningen visar att det är två områden moderaterna inte vill fokusera på. Vad är det så som är kärnverksamhet i moderaternas Uppsala? Ett par veckor efter att Gunnar Hedberg (m) valdes till KS-ordförande skrev han ett brev till fortifikationsverket med uppmaning att de skulle agera snabbt för att få klart avtal med Uppsala Air för att en lokal flygplats i Uppsala skulle kunna etableras (vi har ju 20 minuter till Arlanda!) Fortifikationsverket vill dock inte sälja till det bud Uppsalas Air givit (3 kr/kvadratmeter) utan vill i stället ha 60 kr/kvadratmeter. Det har inte Uppsala Air råd med, varför bolaget tillskrivit kommunen och bett om hjälp. Och Uppsala kommun med moderat ledning ställer så klart upp och drar igång ett arbete för att köpa marken från Fortifikationsverket för att sedan sälja vidare till Uppsala Air. Ett högriskprojekt med kommunens skattemedel - men tydligen är det kärnverksamhet i moderaternas värld, och ska då prioriteras!
Affärsverksamhet bloggar

måndag, oktober 01, 2007

Spårtaxiseminarium

Förra veckans seminarium om energieffektivt byggande följs idag och imorgon upp av ytterligare ett seminarium: om spårtaxi, eller Public Rapid Transport (PRT). Ett grundläggande budskap vid båda seminarierna är att det inte är de tekniska resurserna som saknas för att minska koldioxidutsläppen, det är mod från politiker och näringsliv att satsa på nya tekniska lösningar som saknas. Ett flertal företag som arbetar med att utveckla PRT (dvs inte bara Vectus som bygger en testanläggning i Uppsala) var på plats på seminariet och berättade varför just deras teknik var den bästa. Ska kabinerna hänga eller vila på spåren? Ska det finnas plats bara för två personer i ett fordon, eller är fyra eller sex att föredra? Många frågor återstår - men en av de grundläggande frågorna som ställdes vid konferensen var huruvida det är angeläget att från politiskt håll driva fram en standardisering, eller om det är bättre att låta alla olika tekniker som nu florerar fortsätta att växa fritt. Gunnar Hedberg (m) öppnade seminariet med att ge en historisk beskrivning av Uppsalas utveckling från 1200-talet och fram - ett anförande som går att damma av i alla lägen, oavsett om det är nyvalda politiker eller åhörare från hela världen som lyssnar. Det var ju bra att han i alla fall inte började med att, som i en tidigare insändare, slå fast att spår mellan domkyrkotornen vore så anskrämligt att PRT omedelbart måste avföras som teknik...
Affärsverksamhet bloggar