fredag, december 21, 2007
Första januari 2008 börjar Uppsala kommun bryta mot lagen systematiskt. Orsaken är det avkastningskrav som den borgerliga majoriteten inför på all kommunal verksamhet från årsskiftet, dvs konstruktionen att 1 procent av omkostnaderna för varje kommunal verksamhet ska betalas tillbaka till finansförvaltningen. Bakgrunden till konstruktionen var att skapa budgetutrymme för en skattesänkning, men för VA- verksamheten innebär det att Uppsala kommun bryter mot lagen. Lagstiftningen är solklar, VA-kollektivets taxor ska gå till verksamhetens egna kostnader, och får inte användas för skattefinansierad verksamhet. Med den konstruktion som den borgerliga majoriteten infört går 1 procent av VA-taxorna nu in i skattefinansierad verksamhet, dvs Nämnden för teknik och service behandlar inte sina affärsuppgörelser med VA- avfallsnämnden på något annat sätt än övriga kommuninterna uppdrag, vilket gör att det avkastningskrav som lagts på nämnden delvis kommer att finansieras med intäkter från VA- avfallsnämnden. Om någon VA-abonnent överklagar hur Uppsala kommun nu hanterar VA-taxorna är sannolikheten därför stor att kommunen tvingas betala tillbaka de taxor som inte kommit VA-kollektivet till del utan överförts till annan verksamhet. Att den borgerliga kommunledningen använder kommunen som en experimentverkstad utan att först utreda konsekvenserna av de beslut man driver igenom är mycket illa!
torsdag, december 20, 2007
Musik är inte droger
Centern och kristdemokraterna går idag ut i Radio Uppland och säger att de inte vill att Uppsalas framångsrika reggaefestival ska få fortsätta. Lyckligtvis har dock moderaterna en nykter syn på vad som är droger och vad som är musik, så c/kd-linjen har ingen förutsättning att vinna majoritet. På 20-talet var det jazzen som ansågs vara farlig, på 60-talet långhåriga popgrupper, och på 00-talet är det tydligen reggae som är den ungdomsmusik som framstår som så obegriplig att konservativa krafter vill stoppa den. Självklart ska inte drogmissbruk accepteras, men att avfärda en hel musikstil är löjeväckande.
Mp-förslag segrar till sist (men som vanligt i det tysta...)
Som så ofta blev det till sist ett mp-förslag som vann politisk majoritet när Barn- och ungdomsnämnden igår tog ställning till om Bäcklösa eller Valsätra skolan skulle läggas ner. Mp har hela tiden sagt att ingen skola behöver läggas ner om man i stället minskar elevantalet i båda skolorna. Fem i tolv gick majoriteten på mp:s linje, men att det är Rickard Malmström som stått upp för och drivit den linjen nämner nämndens ordförande inte med ett ord...
onsdag, december 19, 2007
Regionförbundet inför restriktioner för alkohol vid representation
Med anledning av en motion från miljöpartiet och vänsterpartiet om att införa en representationspolicy beslutar regionfullmäktige idag att införa restriktioner för alkohol vid representation. Regionförbundets medlemmar, kommunerna och landstinget i Uppsala län, har sedan tidigare sådana regler, med då regionförbundet saknat regler har det inte varit tydligt vad som gäller vid exempelvis studieresor i regionförbundets regi och i mina ögon har missbruk med offentligt betald alkohol förekommit. Fullmäktigebeslutet innebär att representation med alkohol förutsätter beslut av ordförande när det gäller förtroendevalda och av regiondirektören när de gäller tjänstemän, samt att representation kan ske med vin eller starköl. Förhoppningsvis är detta tillräckligt för att tillse att missbruk inte förekommer framöver!
tisdag, december 18, 2007
Nu kommer spårvagnarna!
Vid dagens planeringsberedning gavs information att det översiktsplanearbete som drar igång inte bara behandlar spårvangstrafikfrågan i termer av att göra reservat för spårtrafik, men att arbetet också inkluderar teknikvalfrågor. Det innebär att vi 2010, när översiktsplanen ska antas, kan ha ett beslut om att faktiskt investera i ett spårvagnssystem. Mitt då 16 år långa politiska arbete för spårvagnar skulle därmed kunna avslutas med ett faktiskt genomslag!
måndag, december 17, 2007
Musikens Hus oanvändbart för kommunfullmäktige?
Vid dagens arbetsutskott ska vi överlägga med kommunfullmäktiges predidium huruvida fullmäktige framöver ska sammanträda i Musikens Hus. Bakgrunden är att många fullmäktigeledamöter blivit sjuka av att visats i sammanträdessalen, pga ohälsosam luft. Fullmäktiges ordförande vill därför att den tidigare lokalen i Folkets Hus ska användas framöver. Det hela är anmärkningsvärt ur flera aspekter:
Hur kan ett sjukt hus byggas 2007 med alla byggnormer och kontroll?
Om inte kommunfullmäktigeledamöter kan vistas i huset hur kan då konsertbesökare göra det?
Återstår att se om kommunen får stå för kostnaderna för renoveringar, eller om det finns klausuler som lägger det ansvaret på de som orsakat problemen!
Hur kan ett sjukt hus byggas 2007 med alla byggnormer och kontroll?
Om inte kommunfullmäktigeledamöter kan vistas i huset hur kan då konsertbesökare göra det?
Återstår att se om kommunen får stå för kostnaderna för renoveringar, eller om det finns klausuler som lägger det ansvaret på de som orsakat problemen!
fredag, december 14, 2007
Lågprisflyg en fråga för kommunfullmäktige!
Gunnar Hedberg (m) försöker återigen tona ner kommunen roll i frågan om Uppsala Airs planer på lågprisflyg på Ärna. Att den borgerliga majoriteten, efter skarp kritik från miljöpartiet, bestämt sig för att inte gå vidare med att hjälpa Uppsala Air med markköp är utomordentligt bra. Men kommunens roll är med detta inte på något sätt överspelad. Dels har Fortifikationsverket uttalat att en försäljning av mark till Uppsala Air förutsätter att kommunen slår fast att civil flygplats på Ärna är av samhällsintresse. Vidare är kommunen tung remissinstans i själva miljöprövningen. När kommunfullmäktige tog ställning till miljöpartiets motion om definitivt kommunalt nej till Uppsala Airs planer röstades den ner av alliansen, medan socialdemokraterna och vänsterpartiet gav mp stöd. Men att fullmäktige inte sade nej denna gång innebär inte att man sagt ja. Det är därför mycket intressant att centerpartiet i debatten framhöll att deras beslutsprocess inte är avslutad än, utan att partiet kommer att sätta ner foten i samband med länsstyrelseremissen. Vilken ståndpunkt centerpartiet kommer fram till blir därför direkt avgörande för hela ärendet, dvs om centerpartiet ansluter till s-mp-v-linjen finns en majoritet i kommunen för ett nej till lågprisflyg. Att hålla frågan borta från kommunfullmäktige för att moderaterna inte är säkra på att då få majoritet är inte demokratiskt acceptabelt.
torsdag, december 13, 2007
Utmanarrättens regelverk oklart
Igår gavs en presentation för kommunstyrelsen kring de utmaningar som kommit in och vad som hänt med dem. Sammanfattningen är mycket enkel; regelverket är oklart, de administrativa kostnaderna påtagliga och inga positiva effekter har uppnåtts. Det är aldrig fel att komma med nya idéer - men innan de genomförs bör de nog stötas och blötas ett tag. De borgerliga partierna tog för vana att under sina år i opposition föra en plakatpolitik, men med de ideologiska misslyckanden man nu mött under det första året i majoritet (den påbörjade men avbrutna försäljningen av Gamla Uppsala Buss, de beslutade med tillbakadragna ordningsbetygen i skolan och turerna kring utmanarrätten som de kanske tre tydligaste exemplen) torde man vara lite mer försiktig framöver innan man drar igång ideologiska försök!
onsdag, december 12, 2007
Använd det nya budgetutrymmet till barnomsorgen - inte till godis
Kommunstyrelsen har så här i mitten av december fått den angenämna möjligheten att fördela ytterligare resurser. Sett till den totala omslutningen är det naturligtvis begränsade tillskott, men varje ytterligare krona är självklart ett glädjande tillskott. Men tror ni majoriteten väljer att då prioritera kärnverksamhet? Nix! I stället ska 2,3 miljoner kronor avsättas för "Event". Detta när vi har en situation för barnomsorgen med långa köer. Miljöpartiet vill i stället att resurserna tillskjuts barnomsorgen! I ärendet redovisas inte ens vad det är för event de 2,3 miljoner kronorna ska gå till, medlen har i stället kallats godispengar – resurser att kunna använda ifall man vill göra något lite utöver det vanliga. Att den borgerliga majoriteten först skär ner resurserna till kärnverksamheten för att kunna finansiera en skattesänkning, och sedan ordnar mer resurser för ändamål som inte preciseras på annat sätt än en pott för ”event” är häpnadsväckande!
måndag, december 10, 2007
Studenkårerna uppmärksammar "bortglömda" vallöften
Kommunstyrelsens arbetsutskott hade just ett möte med företrädare från studentkårerna. De konfronterade den politiska majoriteten med löften de avgivit i en enkät inför valet som det inte blivit så mycket med. Ett mycket bra grepp!
En särskild fråga, vid sidan av enkäten, som studentkårerna lyfte var önskan om trådlös internetuppkoppling i hela staden. Moderaterna lovade ju i valrörelsen att arbeta för detta. Men det vallöftet var nu glömt och nu hette det att det är kommersiella aktörer som får fixa detta. Att moderaterna har den inställningen förvånar mig inte - det var desto mer förvånande att man i valrörelsen gick ut och lovade det motsatta. Röstfiskeri gick före politisk hederlighet vilket är under all kritik! Ikväll fortsätter kommunfullmäktige debattera klimatfrågan, och det intressanta är om borgerligheten nu ska nöja sig med ord (röstfiskeri) eller om man är beredd att fatta några beslut (politisk hederlighet). De har en hel radda miljöpartiyrkanden att ta fasta på; köp av vindkraftel, biogasproduktionsutbyggnad, spårburen kollektivtrafik, nej till civilflyg på Ärna, nej till externt köpcentrum i Fullerö för att nämna några...
En särskild fråga, vid sidan av enkäten, som studentkårerna lyfte var önskan om trådlös internetuppkoppling i hela staden. Moderaterna lovade ju i valrörelsen att arbeta för detta. Men det vallöftet var nu glömt och nu hette det att det är kommersiella aktörer som får fixa detta. Att moderaterna har den inställningen förvånar mig inte - det var desto mer förvånande att man i valrörelsen gick ut och lovade det motsatta. Röstfiskeri gick före politisk hederlighet vilket är under all kritik! Ikväll fortsätter kommunfullmäktige debattera klimatfrågan, och det intressanta är om borgerligheten nu ska nöja sig med ord (röstfiskeri) eller om man är beredd att fatta några beslut (politisk hederlighet). De har en hel radda miljöpartiyrkanden att ta fasta på; köp av vindkraftel, biogasproduktionsutbyggnad, spårburen kollektivtrafik, nej till civilflyg på Ärna, nej till externt köpcentrum i Fullerö för att nämna några...
torsdag, december 06, 2007
Hedbergs orimliga bortförklaring
I stället för att erkänna att det var felaktigt att dra igång en försäljningsprocess av Gamla Uppsala Buss uttalar kommunstyrelsens ordförande Gunnar Hedberg (m) i Radio Uppland att problemet är att tidigare majoriteter "kramat ut för mycket verksamhet ur företaget". Märkligare bortförklaringar får man leta efter. Faktum är att GUB är ett välskött bolag som inte har någon "luft att krama ur" som skulle kunna ge vinster åt eventuell köpare. Menar Hedberg att det hade varit bättre om GUB inte varit ett effektivt bolag, så att bolaget skulle ha varit fördelaktigt att köpa - dvs att kommunen pumpat in mer resurser än man fått verksamhet för, och att vi nu skulle fortsätta pumpa in sådana resurser för att ge en privat utförare en vinst? Det är den enda rimliga konsekvensen av Hedbergs uttalande. Förhoppningsvis har Hedberg inte tänkt över innebörden av vad han säger, alternativet - att Hedberg inte prioriterar varsamhet om uppsalabornas skatt vore värre! Tyvärr är det tydligt att Hedberg inte gett upp ambitionen att sälja GUB, men fick han inte med sig övriga allianspartier den här gången ska han väl inte kunna få det framöver heller.
onsdag, december 05, 2007
Tog bara några timmar
Det tog bara några timmar innan det jag skrev i mitt förra blogginlägg besannades. Beskedet har nu kommit att kommunen avbryter försäljningen av GUB! Miljöpartiet kunde redan i den rapport partiet presenterade i våras peka på att det inte var ekonomiskt försvarbart att sälja Gamla Uppsalabuss. Att den borgerliga majoriteten nu lagt bort ideologiska principer och gör det som är ekonomiskt rationellt är mycket positivt. Under hösten har man försökt att på olika sätt tillmötesgå eventuella köpare, men de avtalsklausuler som diskuterats har varit uppenbart ekonomiskt ofördelaktiga för kommunen, och att majoritetn nu tagit konsekvenserna av detta är en seger!!!
Ekonomisk förlust med nuvarande förslag till försäljning av GUB
Försäljningen av GUB har tagit än märkligt vändning med den överklagan som lämnats till länsräten angående en klausul om att kommunen ska köpa tillbaka de bussar köparen inte vill ha om köparen förlorar trafikupphandlingen 2014. Med en sådan klausul är det uppenbart att försäljningen är en ren förlustaffär från början, med den monopolsituation som konstrueras. Dvs kommunen måste i princip gå på köparens krav 2014 för att inte hamna i ett ännu sämre ekonomiskt läge där kommunen tvingas köpa ett stort antal bussar som man inte har någon användning för då trafiken inte längre utförs av något kommunalt bolag. Detta borde vara så uppenbart ogynnsamt att de som tidigare stått bakom idén om att sälja GUB nu gissningsvis drar sig tillbaka och avbryter försäljningen!
måndag, december 03, 2007
Överskott av lokaler - men inte till ensamkommande flyktingbarn
Vid kommunstyrelsens arbetsutskott idag behandlas Johan Lundqvists motion om att fördubbla mottagningen av ensamkommande flyktingbarn. Förslaget till beslut är att inte göra det då "mottagandet hindras för närvarande av lokalbrist". Samtidigt talas om det stora lokalöverskottet av skolor pga minskande elevkullar. Varför inte låta skollokalsproblemet vara lösningen på flyktingmottagninsprobleme, dvs att bygga om vissa skollokaler? För det kan väl inte vara så illa att det är den moderata reservationen i den ansvariga nämnden - till förmån för ett renodlat avslag på mp-motionen - är den politik som egentligen förs?