onsdag, augusti 19, 2009

Folkhälsoministerns dubbelspel

Jag har väntat med att blogga om Folkhälsominster Maria Larssons dubbelspel angående socialtjänsten i väntan på att någon journalist skulle uppmärksamma hur ihålig Larssons kritik mot att köerna till socialtjänsten ökar är. Det är ju regeringens egen politik som gör att köerna ökar. Faktum är att många tiotusentals människor utförsäkrats från Försäkringskassan på grund av regeringens agerande, och dessa måste naturligtvis då vända sig till kommunernas socialtjänst. En så plötslig anstormning av ärenden går inte att omedelbart klara, även om kommunernas ansvar naturligtvis framöver måste vara att inte ha någon kö till socialtjänsten. Uppsalas socialtjänstkostnader ökar lavinartat, och jag har ställt en interpellation till utbildnings- och arbetsmarknadsnämndens ordförande för att få fakta kring hur stor del av kostnaderna som är direkt att hänföra från regeringens agerande. Men utan att ha den exakta uppgiften är det uppenbart att det är en stor bidragande orsak. En pyroman borde inte anklaga brandförsvaret för att de inte hann släcka huset han tände på, men det är just så folkhälsoministern agerar.
Affärsverksamhet bloggar

2 Comments:

Anonymous AnnA Lundgren said...

Hej
Jag håller verkligen med dig. Jag har följt debatten angående sjukskrivningar, sjukersättning samt psykiatrin i över ett år och jag är innerligt förvånad över hur ensidigt dessa frågor rapporteras. Samtidigt som man presenterar statistik och rapporter för att på alla sätt påvisa att ARBETE är den enda vägen är rapporteringen om systemen verkligen fungerar som bortblåsta.

I valet var minskningen av utanförskapet den stora valfrågan. Nu visar alltfler rapporter på att om det är något som händer så är det att utanförskapet ökar.

Titt som tätt, senast idag, kommer rapporter om att den som är sjukskriven, har sjukersättning ( förtidspensionerad) mår så himla dåligt och bara de fick arbeta skulle de må bättre - ja till och med leva längre. Och visst det stämmer nog men då glömmer man det absolut viktigaste - VÄGEN DIT.

Svenska folket matas dagligen med "bevis" att det finns en rehabiliteringskedja, ingen ska hamna utanför, alla ska få hjälp men sanningen bakom denna rapportridå är något helt annat. Rehabiliteringskedjan fungerar inte. Försäkringskassan utförsäkrar dagligen människor som faktiskt varken fått hjälp eller rehabilitering. Arbetsförmedlingen varken kan eller vill hitta alla dessa specialjobb som människor behöver för att kunna arbeta.

Därför ökar kostnaderna för kommunerna och i sinom tid gissar jag, även kommunalskatten. Men regeringen utlovar alltjämt skattesänkningar och sånt gillar ju vi svenskar. Få av oss tror jag uppmärksammar att det är sänkningar av den statliga skatten som utlovas - inte den kommunala.

I mitt arbete som webbredaktör för www.phir.se som drivs av Nationella hjälplinjen får jag dagligen bevis för att systemet inte fungerar och jag blir oroad. Samtalen till Hjälplinjens jourtelefon ökar framförallt ökar andelen självmordrelaterade samtal. Det som dock inte ökar är våra anslag - vi hade besök av Maria Larsson för ca ett år sedan men vi har inte märkt några positiva effekter av detta.

Vill du Niclas Malmberg veta mer om rapporternas baksida så läs gärna på dessa sidor:

Nätverket Resurs, respekt för sjuka och utsattas rätt i samhället
www.resurs.blog.se
www.resurs.ning.com

Varma hälsningar
Anna Lundgren

10:10 fm  
Blogger Niclas Malmberg said...

Stort tack för länkarna!

10:17 fm  

Skicka en kommentar

<< Home