onsdag, september 28, 2011

Första landstingsgruppmötet

Har just kommit hem efter ett första möte som medlem av MP:s landstingsgrupp. Oväntat att plötsligt bli landstingspolitiker, men det är förstås konsekvensen i och med att landstinget är huvudman för kollektivtrafiknämnden. Direkt in i landstingets budgetprocess kan jag konstatera att Uppsala kommunfullmäktige ägnar sig åt en betydligt större detaljstyrning över verksamheten än vad landstingsfullmäktige gör. På gott och ont. Landstingets modell ger bättre förutsättningar för en politisk debatt kring de stora utvecklingsdragen, snarare än detaljrikedom. Kommunens modell ger å andra sidan mer direkt insyn för alla i den politiska diskussionen. Genom att öppna landstingets nämndmöten för allmänheten skulle den svagheten kunna minskas. Tema för kommande MP-motion?
Affärsverksamhet bloggar

2 Comments:

Blogger Simon Rosén said...

Det kan ju förhoppningsvis göra att folk kanske blir lite mer insatta i landstingspolitiken. Få verkar bry sig om den i nuläget...

3:48 em  
Blogger Niclas Malmberg said...

Helt klart. Och om någon alls vet vad landstinget är så sätts likhetstecken mellan landstinget och sjukvård. Men det finns ju flera ansvarsområden; mycket av kulturen i länet, och nu det fulla ansvaret över kollektivtrafiken.

7:54 em  

Skicka en kommentar

<< Home