torsdag, maj 29, 2008

Uppsala kommun arrangerar seminarium som ifrågasätter klimatförändringarna

I den klimatstrategi som kommunstyrelsen fattat beslut om var en puzzelbit att arrangera olika offentliga seminarier om klimatfrågan. De tidigare seminarierna har bland annat berört påtagliga förändringar när flyttfåglar kommer till Sverige. Det senaste seminariet i serien hade tema om förändring av växtzonerna. Men tänka sig - föreläsaren menade att han inte trodde dessa förändringar hade några kopplingar till någon växthuseffekt (med det vanliga argumentet att vi sett varmare och kallare tider förr i historisk tid, med den varma vikingatiden och kallare perioden från ca 1500-talet som exempel). Och därtill lade föreläsaren till att om det nu ändå var någon klimatförändring på gång så var det enbart av godo - vi skulle ju få bättre odlingsförhållanden, och risker för skadeinsekter kunde han inte se.

Det är ganska intressant att det är precis samma argumentation som det av oljeindustrins köpta "institut" Heartland för fram: 1) mänsklig aktivitet påverkar inte klimatet 2) om klimatet påverkas så är det enbart av godo. Jag menar att det sänker debattörens trovärdighet för det första argumentet att det andra argumentet är så uppenbart felaktigt. Förbättrade odlingsmöjligheter i Sverige måste ställas i relation till översvämningar och torka i vissa andra länder innan man kan dra slutsatsen att klimatförändringarna är av godo. Vad man ägnar sig åt är helt enkelt navelskåderi.

Däremot är det självfallet viktigt att både föra fram argumentation som ifrågasätter om mänsklig aktivitet påverkar klimatet, och att väga förändringarnas positiva effekter med de negativa effekterna. Det vore rent av välkommet om någon kunde göra det senare på ett seriöst sätt - inte i form av uppenbar förträngning. Att Uppsala kommun - som menar sig vilja bli spjutspets som "klimatkommun" arrangerar ett sådant seminarium är milt sagt överraskande.
Affärsverksamhet bloggar