lördag, augusti 31, 2013

Klimatfrågan i fokus när Obama kommer?

Nu när planeringen inför Obamas besök börjar falla på plats tycks klimatfrågan i alla fall få visst utrymme, bloggade ju om vikten av det 8/8 och den debattartikel jag skrev i samband med det har nu publicerats i UNT.
Affärsverksamhet bloggar

torsdag, augusti 29, 2013

Dags för debatt!

Studieförbundet Vuxenskolan har tagit det utmärkta initiativet till att varje måndag från mitten av september till valet nästa år ge möjlighet till politisk debatt. Jag har tagit initiativet till att utmana moderaten Göran Nilsson utifrån hans debattartikel i UNT här om dagen, där han bl a hävdar att MP inte är ett bra miljöparti som vill avveckla kärnkraften nu när det är så bråttom att få bort oljeanvändningen. Att välja mellan pest och kolera är ju dumt när det finns friska initiativ, men Göran Nilsson har accepterat utmaningen och får då chans att förklara varför han föredrar kolera...
Affärsverksamhet bloggar

tisdag, augusti 27, 2013

Reellt budgetunderskott

Förra årets resultat för Uppsala kommun skulle ha varit minus 150 miljoner kronor, om det inte vore för en engångsintäkt i form av försålda fastigheter. Men att det är ett strukturellt problem står klart när allt pekar på att årets negativa resultat i realiteten blir lika stort. I år klaras inte heller ekonomin med en engångsintäkt, men genom en bokföringsteknisk finess: kommunen ges intäkter i form av fastighetsförsäljningar för en miljard till nyinrättade kommunala fastighetsbolag. Men det är inga riktiga pengar, bara att tillgångar och skulder flyttas inom kommunkoncernen. Snart finns inte heller sådana bokföringsknep kvar att tillgå och verkligheten står då naken: alliansmajoriteten har inte förmått att balansera kommunens kostnader med skatteintäkter. Om inte intäkterna ökar eller utgifterna minskar kommer ett budgetunderskott 2014 eller 2015, vilket alliansen vid ett rödgrönt maktskifte kommer skylla på just maktskiftet. Verkligheten är att den stabila ekonomi den rödgröna majoriteten till sist åstadkom under perioden 2002-2006 har gått förlorad genom en politik som å ena sidan stått för sänkt skatt, och å andra sidan för extravaganta nya åtaganden, inte minst i arenafrågor. Den ekvationen går inte ihop.
Affärsverksamhet bloggar

fredag, augusti 23, 2013

Färdigt remissvar på nationella planen för transportsystemet

Alltid trevligt att få vara mötesordförande när besluten är bra... Just haft sammanträde med Regionförbundets trafikberedning, där vi bland annat beslutat om remissvar på den nationella planen för transportsystemet, ett bra svar där vi förstås pekar på hur järnvägen i länet är eftersatt, men också konstaterar att det däremot vad gäller vägar inte är några större brister. Tyvärr lär väl varken regering, riksdag eller trafikverk agera utifrån regionförbundets svar, för att åstadkomma med behövs en ny regering 2014 och en uppsalabänk i riksdagen som över partigränser gemensamt lyfter Uppsala läns järnvägsbehov.
Affärsverksamhet bloggar

torsdag, augusti 22, 2013

Slumpartad resegaranti?

Att åka tåg är bekvämt, men att sätta mig in i hur besluten kring SJ:s resegaranti tas står nu på attgöralistan. Möjligtvis behövs en reform här! Familjen blev i juli 4h försenade på tåget mellan Lund och Uppsala, pga att loket i tåget framför gick sönder på en enkelspårssträcka. Fick själv besked om att jag får tillbaka pengarna, men biljetten för sambon som suttit på sätet bredvid gick det inte lika bra med, där var beskedet att förseningen inte orsakats av SJ. Vet inte om resonemanget varit att det minsann var loktillverkarens fel eller att orsaken var att det är Trafikverket/regeringen som undlåtit att bygga ut till dubbelspår. Men inkonsekvent är det, och det ska ju inte vara slumpen som avgör hur resegarantin faller ut!
Affärsverksamhet bloggar

onsdag, augusti 21, 2013

Idag börjar vi tära på kapitalet

Igår var sista dagen för året där vi levde på det som återskapas. Idag lever vi följaktligen på kapitalet. Med dagens tillväxttakt skjuts dagen dessutom fram tre dagar tidigare om året. En ohållbar livsstil, där enda lösningen är att bryta med tillväxtpolitiken och skapa en politik som utgår från de begränsningar naturen sätter.
Affärsverksamhet bloggar

tisdag, augusti 20, 2013

Vindkraftsdebatten snurrar vidare

Min, Lise Nordins och Per Bolunds vindkraftsdebatt mot KD snurrar vidare i UNT. Men UNT anger att detta är slutreplik, så jag utgår ifrån att vi med detta fått sista ordet!
Affärsverksamhet bloggar

måndag, augusti 19, 2013

Ingen rolig läsning

Så har den nationella planen för transportsystemet 2014-2025 kommit på remiss till regionförbundet. Börjar bra med framsynta preludier. Men när det kommer till vad som ska göras är det samma gamla visa, insatser som ökar biltrafiken och järnvägen i bakvattnet. Dags att Trafikverket börjar "walk the talk", eller leva som lär. Vad är exempelvis vitsen med att lyfta fram kapacitetsbristerna på Ostkustbanan när det inte finns några medel alls i planen för att åtgärda dessa!?
Affärsverksamhet bloggar

fredag, augusti 16, 2013

18minuter läggs ner

Nu lägger UNT ner sin gratistidning 18minuter. Inget annat var att vänta när man köpt upp tidigare konkurrenten Uppsalatidningen (18minuter startades ju för att möta konkurrensen från denna). Förklaringen att nedläggningen kommer sig av att läsarna gått över till att läsa på nätet känns därför lite krystad, även om intresset för papperstidningar i sig ständigt avtar.
Affärsverksamhet bloggar

torsdag, augusti 15, 2013

Snabbt svar om vindkraften

Svarar KD idag om vindkraften  i UNT, tillsammans med Per Bolund och Lise Nordin.
Affärsverksamhet bloggar

tisdag, augusti 13, 2013

Varför ogillar kristdemokraterna vindkraft?

Det är inte bara Ebba Busch som ogillar vindkraft. Kristdemokraternas gruppledare i Knivsta skriver nu i UNT om hur fel Miljöpartiet har som vill bygga ut vindkraften. Bland alla sakfelen påstår han bland annat att vindkraft är en bortkastad investering då ett vindkraftverk bara står i 20 år, medan ett kärnkraftverk kan hålla i 2-3 gånger så lång tid. Ehh, vem har förtroende för säkerheten i ett 60 år gammalt kärnkraftverk???!!! Nej, ständiga reinvesteringar i säkerhetssystemen är nödvändiga för att klara en bråkdel av den tiden. Vindkraftverken då, faller de ihop efter 20 år? Nej, även om avskrivningstiden på ett vindkraftverk vanligtvis ligger där innebär det inte att vindkraftverk inte kan köras längre, och även om det krävs reinvesteringar även här för att byta ut skadade delar eller för att höja effekten är ju tunga investeringskostnader som väg, fundament och anslutningar på plats, och kostnaden för att förlänga elproduktionen inte alls i samma nivå som den ursprungliga investeringen. Och att kärnkraften är rätt unik i att det är dyrare att riva än att bygga bortser KD visst helt ifrån: .http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/158068?programid=412

Affärsverksamhet bloggar

måndag, augusti 12, 2013

Nytt biljettsystem


Miljöpartiet presenterade idag förslag till nytt biljett- och prissystem för kollektivtrafiken i Uppsala län. Bakgrunden till förslaget är de möjligheter som öppnats med det nya kortsystem som nu införs gemensamt för både stadstrafik och länstrafik. Den stora förändringen gentemot dagens biljettsystem är att Miljöpartiet vill slopa zonindelningen för periodkorten och införa ett enzonssystem. Vi föreslår också att lågpristaxa införs på lågtrafikerade avgångar och att rabattsystemet utvecklas med såväl grupprabatter som utökad definition av pensionärsrabatten, så att den inte bara omfattar ålderspensionärer, men också sjukpensionärer. Läs mer i UNT: http://www.unt.se/uppsala/mp-foreslar-enzonssystem-2544594.aspx

Affärsverksamhet bloggar

fredag, augusti 09, 2013

Lilla klimatboken som iBook

Nu har jag till sist fixat iBooks author och gjort en iBook av Lilla klimatboken, ivägskickad för att snart komma upp hos Apple. Går dock redan nu att beställa på www.qrumelur.se antingen direkt till en läsplatta, eller få till dator och själv lägga upp på läsplatta.
Affärsverksamhet bloggar

torsdag, augusti 08, 2013

Ett tillfälle att gripa!


Låt president Barack Obamas statsbesök i Sverige bidra till en nytändning i klimatfrågan! Nej, jag är inte så naiv att jag tror att ett möte mellan statsminister Fredrik Reinfeldt och Obama kan leda till konkreta utfästelser. Men i det akuta läge vi befinner oss måste varje tillfälle tas till att återföra klimatfrågan högst upp på agendan på alla nivåer, lokalt, nationellt och internationellt. Det är därför olyckligt att statsministerns första kommentar till att presidenten kommer till Sverige enbart är att det blir "en god tillfällighet till att diskutera den ekonomiska utvecklingen" och "ha överläggningar om handel." Den över allt annat brådskande frågan, ska den inte diskuteras alls när möjligheten ges!? Det duger inte. Ska det gå att återfå politiskt driv och allmän förståelse för vilka typer av åtgärder som är nödvändiga, måste klimatfrågan förstås finnas med på dagordningen vid tunga politiska sammanhang. Vilka signaler ger det annars?


Affärsverksamhet bloggar

onsdag, augusti 07, 2013

Dags för omstrukturerat fonogramstöd?

Lagom till framträdandet vid Uppsala fredsfestival idag kommer Mathilda Lindströms nya singel på Spotify. Angånde Spotify är det enda exemplet jag kan komma på där ett enda företagsinitiativ slagit bort förutsättningarna för ett politiskt parti. Men det är dags att verkligheten hinner ikapp statens kulturpolitik också, så att fonogramstödet slutar baseras på CD-utgåvor.
Affärsverksamhet bloggar

tisdag, augusti 06, 2013

UNT åter monopolist

Under några år har UNTs tidigare totala dominans på tidningsmarknaden i Uppsala utmanats av som mest tre alternativ, visserligen då tre tidningar med endagarsutgivning, men ändå tre på olika sätt pigga tidningar som kunna skildra andra sidor av Uppsala än UNTs. Men efter att först Uppsalademokraten och sedan Uppsala Fria gått i graven köper nu UNT upp Uppsalademokraten, och återfår därmed sin ställning som monopolist. Väldigt tråkigt, då mångfald alltid berikar, så även på en tidningsmarknad. Beslutet i mars att lägga ner Uppsala Fria känns med ens ännu mer bakvänt, men törs man hoppas på att Johan Ehrenberg nu vädrar mogonluft och återstartar Uppsalademokraten?
Affärsverksamhet bloggar

måndag, augusti 05, 2013

Låt oss göra som Schweiz!

OK, ingen stor politisk fråga, men å andra sidan enkel. I Schweiz ordnas nu en tävling för att få fram en ny och mer tidsenlig nationalsång. Det borde Sverige ta efter, så vi slipper trona på minnen från trettioåriga kriget. Och den lämpliga sången finns ju redan, Evert Taubes Änglamark!
Affärsverksamhet bloggar