fredag, december 28, 2012

Läsvärt om svarta dockan-debatten

Uppsala Fria publicerar idag en debattartikel av Qaisar Mahmood. Utöver att det är roligt att en liten tidning kan få unikt material av framstående skribenter är det en läsvärd artikel som sätter fingret på vad som varit tossigt i höstens debatter om Tintin i Kongo, pepparkaksgubbar, Lilla Hjärtat och svarta dockan i tomteverkstaden.
Affärsverksamhet bloggar

onsdag, december 19, 2012

Glada tillrop till seminarieparksprotester

Uppsala Fria publicerar idag en debattartikel av Ilona Szatmari Waldau (V) om landshövdingens agerande i seminarieparksfrågan - dvs att han trots vad länsstyrelsens sakkunniga vill - godkänner exploateringen i seminarieparken. När jag var på plats för att ta en bild i parken för att illustrera artikeln undrade en man vad jag gjorde där med kamera, och vid beskedet uttryckte han glädje att landshövdingens agerande uppmärksammas och över att Maria Gardfjell (MP) JO-anmält honom. Gissar att Gardfjell och Szatmari Waldau nu traditionsenligt stryks från landshövdingens inbjudningar till slottet. Skriver "traditionsenligt" eftersom företrädaren valde att exkludera mig när länets kommunalråd bjöds in till tjugondagknutmottagning... Vilket var synd eftersom det inte gav mig möjlighet att bojkotta denna tillställning av alkoholservering på skattebetalares bekostnad!
Affärsverksamhet bloggar

onsdag, december 12, 2012

Dålig politik resultat när intressegrupper är överordnade ideologisk förankring

Uppsala Fria publicerar idag en debattartikel av Anders Ekholm, där han tydligt visar på hur Centerpartiet är megafon åt Jägareförbundet, och hur detta helt avgör partiets rovdjurspolitik. Det är en intressant artikel sett till sakfrågan, men också intressant som exempel på hur dålig politik kan bli när intressegrupper styr partiers ställningstaganden snarare än ideologiska principer. Det som skulle kunna hända om egenintressepartier, hur rätt sjukvårdspartier, pensionärspartier etc än kan ha i sina respektive intresseområden, skulle dominera det parlamentariska systemet är avskräckande. Inte bara det att ingen skulle ta ansvar för helheten och att många viktiga samhällsfunktioner hamnar mellan stolarna, men också det att egenintresset blir blint för konsekvenserna på andra, som i exemplet centerns jägarintresse, som i ivern att ge jägarna rovdjur att jaga bortser från den biologiska mångfalden och vad som händer när arter utrotas. Att basera sin politik på intressegrupper riskerar förstås också leda till snabba kast i sådant som inte rör intressegruppen. Centerns tidigare kärnkraftsmotstånd hade exempelvis näppeligen kunnat upphöra över en natt om det haft förankring i ideologiska ställningstaganden. Men är inte då ett långsiktigt hållbart samhällssystem som inte utarmar kommande generationers livsförutsättningar ett egenintresse som styr Miljöpartiet? Frågan besvaras enkelt genom att det inte går att peka ut någon grupp som INTE innefattas i denna gröna ideologiska grundprincip, och att det alltså handlar om motsatsen till egenintresse - allmänintresse.
Affärsverksamhet bloggar

tisdag, december 11, 2012

KD vill förbjuda kommuner ställa energikrav

Med reservation för att tidningen Riksdag & Departement brukar innehålla mycket fel så är KD återigen på krigsstigen mot sund miljöpolitik. Denna gång är det kommunernas möjligheter att ställa energikrav på byggherrar man vill strypa. Dåligt ur energi- och miljösynpunkt, men också dåligt sett till kommunalt självstyre och demokratisk närhetsprincip. Är KD:s strategi att försöka komma över riksdagsspärren genom att visa att man är alliansens miljövärsting är det nog en synnerligen dålig strategi.
Affärsverksamhet bloggar

torsdag, december 06, 2012

Spårtaxi i Uppsala Fria

Uppsala Frias artikelserie om Uppsalas framtida kollektivtrafiksystem fortsätter Här me en artikel om spårtaxi av SIKAS tidigare GD Kjell Dahlström. Att Uppsala Fria med en förhållandevis liten prenumerationsgrupp fortsätter få omfattande unika artiklar av initierade skribenter är fantastiskt roligt!
Affärsverksamhet bloggar

tisdag, december 04, 2012

Landsbygdsparti på gott och ont

När Moderaterna satt i opposition i Uppsala upplevde jag Claes Littorin som en av deras främsta debattörer i fullmäktige, med en konsekvent och tydlig linje i landsbygdsfrågor. Delade också hans uppfattning i mycket, t ex var ju MP motståndare till att avveckla kommundelsnämnderna på landsbygden, men undrade samtidigt hur han skulle agera om M kom i majoritet. Moderaternas landsbygdspolitik låg väl lika långt från hans visioner som S? Han skriver nu i UNUNT att han drar igång ett landsbygdsparti fritt från höger-vänsterskalan, så det var ett svarpå min fundering. Positivt på så sätt att partiet kanske kan få väljare som annars i rent missnöje skulle rösta på SD, och kanske ersätta SD i fullmäktige. Det vore ett framsteg, några rasistiska undertoner har aldrig funnits hos Littorin. Negativt är att Littorin i artikeln lyfter en del saker som inte är bra landsbygdspolitik, t ex att skrota dubbdäcksförbudet i staden. Det är ju en stadsluftsmiljöfråga!
Affärsverksamhet bloggar