tisdag, november 27, 2012

Värna Ärna

Nu är alla remissvar till regeringen inlämnade i den oväntade extra remissomgången. Varför beslutsvåndan är så svår för såväl alliansregeringen som kamraterna i kommunen är svår att förstå. Men nu kan väl inte rundgången få fortsätta längre. När statsministern besökte Uppsala före valet och fick frågan vad han ansåg om lågprisflyg på Ärna var svaret att det inte var en regeringsfråga utan en regional fråga. Lokalt har allianslinjen tidigare varit att man vill invänta miljöprövningen. Nå, miljöprövningen har nu sagt sitt: Nej. Men ändå vill alliansen i sitt nya remissvar ta det ordet i sin mun, kontentan av svaret är istället att det är upp till regeringen att avgöra. Oavsett utgång vill alla parter kunna säga "skyll inte på oss". Extra svårbegripligt är förstås Centerns agerande. Man säger sig vara emot, men röstar troget med allianskamraterna. Att det partiet aldrig lär att det inte går att alltid försöka tillfredsställa alla med olika och motsägelsefulla besked beroende på sammanhang, någon måste man som politiker sätta ner foten. Det enda som väljarna nu kan veta är att oavsett vad man tycker i ärnafrågan - liksom i så mycket annat - är Centerpartiet inte ett parti att lita på! Maria Gardfjell skriver mer om saken i Uppsala Fria.
Affärsverksamhet bloggar

torsdag, november 22, 2012

Dags för grupprabatter i Uppsalas kollektivtrafik!

Inriktningen att kollektivtrafiken alltid ska vara ekonomiskt fördelaktig klarar Uppsala så länge det handlar om enskilda resenärers kostnader. Men om en hel familj ska åka, t ex med två fullprisbiljetter och kanske tre barnbiljetter blir det inte längre riktigt så. Skånetrafiken har här en bra lösning: duokortet, som kostar mindre än två fullprisbiljetter - men berättigar till max två vuxna och tre barn. Kan Skåne kan Uppsala, så Miljöpartiet lägger i dag förslag i kollektivtrafiknämnden om att inrätta ett liknande grupprabattsystem även här. Se mer hähär.
Affärsverksamhet bloggar

onsdag, november 21, 2012

Minnas kärnkraftens offer inget för Svenska kyrkan i Östhammar

Uppsala Fria publicerar idag en debattartikel som tar upp att Kvinnor för Fred nekades tända ljus i kyrkan till minne av offren vid kärnkraftskatastroferna i Tjernobyl och Fukushima. Kyrkans förklaring var att man inte står bakom uppfattningar där folk kan känna sig utestängda. Vem känner sig utestängd över att man hindrar minnet över de som dött vid kärnkraftsolyckor? Hade det gällt förintelsen hade det funnits viss logik - om än osmaklig sådan - eftersom det ännu finns människor som förnekar förintelsen, och därför skulle kunna känna sig utestängda från kyrkan vid en sådan manifestation. Men finns någon som förnekar eller inte beklagar händelserna i Tjernobyl och Fukushima?
Affärsverksamhet bloggar

onsdag, november 14, 2012

Uppsalas vägval i dubbel bemärkelse

Uppsala Fria startar idag en serie debattartiklar för att belysta vilka alternativa kollektivtrafiksystem som kan vara aktuella för Uppsala. Först ut är Per Hulten, som argumenterar för spårvagnar.
Affärsverksamhet bloggar

måndag, november 12, 2012

Fröjd att se hur de bråkar!

Måste säga att det är en fröjd att se hur KD och C nu bråkar om vilket av partierna som är mest för spårtrafik. Behöver inte backa längre än till mitten av 00-talet när det istället hette att MP:s spårtrafikpolitik var "huvudlös" och Folkpartiet till och med krävde att S skulle kasta ut det "verklighetsfrämmande spårtrafikpartiet MP" från arbetet med trafikplan. Annat ljud i skällan nu, men frågan är om det är annat än ljud. Det som tycks vara en allt större uppslutning kring spårtrafik från partierna i Uppsala kommun kommer ju i ett läge där hela ansvaret för kollektivtrafikeringen flyttats över till landstinget, och så länge som ordförande i landstingsstyrelsen säger Njet blir det ingenting.
Affärsverksamhet bloggar

onsdag, november 07, 2012

Andra sidan?

Uppsala Fria publicerar idag en debattartikel av Hyresgästföreningen Som debattredaktör vill jag förstås att "båda" sidor ska kunna komma till tals, vilket ju kan kräva lite arbete när tidningen i fråga kanske inte alltid är känd hos de som skulle kunna bemöta en artikel. Lokala företrädare från både majoritet och opposition tycks vara på bettet att debattera i Uppsala Fria - alliansregeringen har hittills varit mer svårflirtad!
Affärsverksamhet bloggar

fredag, november 02, 2012

Fortsatt kollektivtrafikdebatt

Fortsätter kollektivtrafikdebatten med Johan Örjes (C)i UppsalatidningenEn del har dock hunnit hända sedan den skrevs för en månad sedan, inte minst har styrgruppen för stadstrafikens utveckling i onsdags hunnit ha sitt första möte. Bland annat gavs uppdrag att ta fram kostnadsberäkningar för spårtrafik, för att kunna ha som underlag gentemot inte minst regeringen. Om regeringen nu går in och pekar ut tunnelbana till Nacka, ska väl också Uppsala kunna få spårtrafik medfinansierat från staten. Men Johan Örjes krävde i det sammanhanget att även få BRT kostnadsberäknat. När nu Moderaterna i Uppsala tycks ha svängt i spårtrafikfrågan är det beklämmande att Centern ska dyka upp som bromsklossparti. Visst, en jämförelse mellan spår och buss på kostnadssidan visar att spårinvesteringar är dyrare. Men det intressanta är ju resande- och miljöeffekter, och där är BRT ett irrspår.
Affärsverksamhet bloggar