onsdag, september 28, 2011

Första landstingsgruppmötet

Har just kommit hem efter ett första möte som medlem av MP:s landstingsgrupp. Oväntat att plötsligt bli landstingspolitiker, men det är förstås konsekvensen i och med att landstinget är huvudman för kollektivtrafiknämnden. Direkt in i landstingets budgetprocess kan jag konstatera att Uppsala kommunfullmäktige ägnar sig åt en betydligt större detaljstyrning över verksamheten än vad landstingsfullmäktige gör. På gott och ont. Landstingets modell ger bättre förutsättningar för en politisk debatt kring de stora utvecklingsdragen, snarare än detaljrikedom. Kommunens modell ger å andra sidan mer direkt insyn för alla i den politiska diskussionen. Genom att öppna landstingets nämndmöten för allmänheten skulle den svagheten kunna minskas. Tema för kommande MP-motion?
Affärsverksamhet bloggar

måndag, september 26, 2011

Från Änglabygd till Änglamark

På lördag-söndag arrangerar Lena församling Ängladagarna, och ett viktigt inslag på lördagen blir ett diskussionsseminarium på temat "Från Änglabygd till Änglamark", dvs hur bygden kan utvecklas till att bli långsiktigt hållbar i alla avseenden. Som underlag för diskussionen finns denna Lokalekonomiska analys, dvs ett material med fakta kring vattholmabygden idag och dess utvecklingsförutsättningar, ur ett i första hand lokalekonomiskt perspektiv.
Affärsverksamhet bloggar

onsdag, september 14, 2011

Turbulent start för kollektivtrafiknämnd

I fredags hade vi första mötet med kollektivtrafiknämnden. God samförståndsanda, och välmatat med information. Men allt sades visst inte; dagen efter mötet presenterar UL satsningen på kollektivtrafikkort till arbetsplatser, t ex Akademiska sjukhuset. Mycket bra, men varför hemlighetshålla för nämnden? Och igår kom en ännu större skräll med besked att UL:s VD inte följer med i den nya organisationen. Onekligen en turbulent start för kollektivtrafiknämnden.
Affärsverksamhet bloggar

måndag, september 12, 2011

STIM skäller på Lööf

Det är sällan jag nu för tiden har anledning att ge positiva kommentarer till centerpartiets agerande. Men när nu Lööf blir utskälld av STIM får jag göra ett undantag.
Affärsverksamhet bloggar

torsdag, september 08, 2011

Slopa LOU

Lanserar idag ett nytt grepp kring den offentliga upphandlingen på Newsmill. Mindre grogrund för korruption, eliminerade rättsprocesser, kraftigt minskade upphandlingskostnader - och goda möjligheter till kvalitetsförbättringar. Någon däremot?
Affärsverksamhet bloggar

onsdag, september 07, 2011

Det kostar mer att inte bygga fyrspår på Mälarbanan

Skriver idag i UNT tillsammans med Johan Edstav om de samhällsekonomiska beräkningar som visar att de samhällsekonomiska förlusterna av att inte nu bygga fyrspår på Mälarbanan på 13 år överskrider själva investeringskostnaden.
Affärsverksamhet bloggar