måndag, maj 30, 2011

Regeringen splittrad om rökfrihet

Det av MP-Uppsala formulerade och av MP-kongressen antagna yrkandet om att förbjuda rökning på särskilt utpekade allmänna platser splittrar regeringen, enligt Riksdag & Departement. KD är för, C emot. M avvaktande ("M är beredda att ta till sig argument för och emot ytterligare rökförbud"), så som det tydligen anstår ett parti som inte vill riskera att stöta sig med några grupper. Ska inte ironisera över att ett parti understryker att man är beredd att ta till sig argument, däremot konstatera att det enbart är en tidsfråga innan förslaget förverkligas. Om alla positiva kommentarer som florerat sedan MP-kongressen tog beslutet också tar sig uttryck i opinionsbildning gentemot M kan ett riksdagsbeslut nog komma denna mandatperiod, i annat fall nästa.
Affärsverksamhet bloggar

söndag, maj 22, 2011

Med blicken mot framtiden

Att Åsa och Gustav valdes till nya MP-språkrör med stor marginal har väl knappast undgått någon, med tanke på det stora medieintresset. Att det blev med stor marginal är viktigt för att ge de nya rören självsäkerhet i att de verkligen representerar hela partiet, men att det funnits så många andra bra kandidater är samtidigt ett styrkebesked: partiet står inte och faller med enstaka briljanta personer. Att partiet har blicken mot framtiden betonas bl a av socialdemokratiska Arbetarbladet på ledarplats. Att både röda och blåa ledarredaktioner nu talar varmt om MP ökar förutsättningarna att ta ytterligare ett steg uppåt!
Affärsverksamhet bloggar

fredag, maj 20, 2011

Balanserad afghanistanpolitik

Första kongressdagens riktigt svåra fråga - MP:s inställning till svensk delaktighet i militära insatser i Afghanistan - resulterade i en mycket positiv debatt. De tidigare till synes oförenliga ståndpunkter som förts från ett flertal motionärer kontra riksdagsgruppen, harmoniserade plötsligt i stor utsträckning efter Per Gahrtons lysande inlägg. Besluten tas förvisso imorgon, men utifrån såväl plenumdebatt som kongressutskottsbehandling tycks Miljöpartiet komma att samlas kring en linje som de flesta kan stå upp för!
Affärsverksamhet bloggar

torsdag, maj 19, 2011

Intressanta kongressfrågor

På plats i Karlstad inför MP-kongressen. I media är det ju språkrörsfrågan som varit fullständigt dominerande. Men kongressen har också annat intressant på programmet. Helt oväsentligt kan det ju inte vara vilken partistyrelse som väljs att utforma politiken tillsammans med de nya språkrören och antalet motioner slår nytt rekord. Mest debatt kommer det säkert bli om Sveriges roll i Afghanistan, men motionen om att införa personliga utsläppsrätter kommer säkert också vara en het potatis. Bland motioner jag ska kämpa för finns förslaget till rökstopp vid bushållplatser, entréer etc och tidigare nämnd motion om att avveckla monarkin.
Affärsverksamhet bloggar

måndag, maj 16, 2011

Smolk i gröna framgångarna i Västra Götaland

Att MP kniper ytterligare ett mandat efter omvalet i Västra Götaland under pågående språkrörsbyte är ett styrkhetsbevis och lovar gott inför tiden efter helgens kongress. Positivt också att såväl M som C tappar mandat. Men en smolk i de gröna framgångarna är förstås samtidigt att SD kniper två ytterligare mandat och blir vågmästare i regionen. Återstår att se hur de rödgröna ska hantera det; även om man är väsentligt större än alliansen visar ju situationen i riksdagen att SD i allt väsentligt stöder alliansen, och är situationen liknande i Västra Götaland blir det mycket svårt att utöva ett rödgrönt minoritetsstyre.
Affärsverksamhet bloggar

fredag, maj 13, 2011

Monarkins avskaffande

De flesta av partistyrelsens motionssvar till nästa veckas kongress är bra. Men motionen om att avskaffa monarkin och införa modern republik bemöts mer än lovligt konstigt; "MP har ingen linje i hur monarkin ska ersättas och därför bifalls motionen inte". Det är ju just en partiståndpunkt i frågan som föreslås i motionen... Nå, en uppgift som kongressombud blir att verka för att kongressen inte är lika rädd att utmana kungen som Partistyrelsen uppenbarligen är. Ett enkelt sätt vore att låta riksdagens talman, och dess ersättare, överta kungens representatativa uppgift. Kommunens representation sköts i regel av kommunfullmäktiges presidie, och att landet representeras av den folkvalda församlingens främsta företrädare är demokratiskt logiskt. Vi slipper ytterligare val, och vicefunktionerna gör att de största partierna i riksdagen gemensamt delar representationsuppgiften, och att fokus inte hamnar på person utan på funktion. En sådan reform vore väldigt enkel, och även om det inte är brådskande att genomföra vore det rimligt att fatta beslut så att nuvarande kung inte behöver efterträdas.
Affärsverksamhet bloggar

onsdag, maj 11, 2011

Sparbanksstiftelse utan resurser

Första årsmötet med Sparbanksstiftelsen var så blodfattig som jag förväntat mig - de tillgångar som tidigare funnits för att kunna stödja olika positiva verksamheter att utvecklas försvann med finanskraschen 2008. Men vad jag inte alls hade kunskap om tidigare var att det är en rättslig prövning som kommer att avgöra om stiftelsen framöver kommer ha tillräckliga tillgångar för att återuppta verksamheten eller inte. Uppåtgående börsvärden räcker inte långt när aktier pantsatts.
Affärsverksamhet bloggar

torsdag, maj 05, 2011

Dagens Samhälle ute och cyklar

Känner inte riktigt igen tidningen Dagens Samhälle längre. Den som alltid brukat vara så relevant lyckas nu med lågvattenmärke efter lågvattenmärke. När man i veckans nummer skriver att det inte finns ett kommunalråd eller en stadsdirektör som inte kastar sig över Svenskt näringslivs "företagsvänlighetsranking" är det tämligen missvisande. Om man inte med kastar sig över menar kritiserar. Det är rimligtvis fler än Uppsalas stadsdirektör som påtalat det skeva att i en ranking av företagarvänlighet låta universitet och andra viktiga offentliga institutioner ge negativt utfall pga att det minskar andelen privatanställda i kommunen...
Affärsverksamhet bloggar