måndag, februari 28, 2011

Spännande kommunfullmäktige

För första gången sedan valet har jag en liten tillbakalängtan till kommunfullmäktige. I och med att ett par centerpartister nu säger i UNT att de i några rödgröna motioner kommer att strunta i Stefan Hannas inställning i kommunstyrelsen och istället rösta med oppositionen vid dagens fullmäktigemöte har de rödgröna ju möjlighet att få majoritet i kommunfullmäktige. Sådana möjligheter fanns ju egentligen aldrig förra mandatperioden. Att några centerpartister nu väljer att bli politiska vildar är väl inte så konstigt utifrån situationen i partiet. Att Hanna däremot väljer att vara kvar som kommunalråd trots att han har halva partiet emot sig (bara några enstaka rösters övervikt i en förtroendeomröstning bland ca 150 medlemmar) förbryllar! Jag hade aldrig gått in som gruppledare i MP om det funnits grupperingar som motsatt sig det, kommunalråden har så dominerande ställning i partierna att en förutsättning för att man verkligen ska driva partiets politik är att man har hela partiet bakom sig.
Affärsverksamhet bloggar

måndag, februari 21, 2011

Sverige sabboterade klimatmötet

Enligt Wikileaks, enligt SvD, spelade Carlgren under täcket med USA inför Köpenhamnsmötet - vilket bidrog till att mötet havererade. Verkligen något för KU - och förhoppningsvis något som dessutom kan få bort Carlgren från miljöministerposten!
Affärsverksamhet bloggar

fredag, februari 11, 2011

Förtydligad definition av begreppet allmän nyhetstidning

Handlingarna till måndagens sammanträde med presstödsnämnden har nu kommit. Ett av frågetecken - hur ska det gå för Uppsalademokraten - kommer inte att rätas ut redan på måndag, då någon helårsmätning ännu inte finns. Men möjligtvis kan ett annat frågetecken komma att rätas ut, hur en allmän nyhetstidning verkligen ska definieras. MP lade ju fram ett sådant förslag i somras efter debatten huruvida Nationell idag var en allmän nyhetstidning eller inte. Förslaget till nämnden är dock inte helt tillfredsställande, enbart vissa delar av tidningens innehåll föreslås bedömas. Mer logiskt vore väl att titta på tidningens totala innehåll!? Har försökt få besked från Kulturdepartementet hur sammansättningen på den nya presstödsutredning som kulturministern vill se ska vara. Men det tycks regeringen inte ha tagit ställning till än. Om presstödsnämnden tar beslut om en definition kan behovet av en utredningen tyckas vara överspelat, men det kanske är bra om en definition klarläggs redan i förordningen, så att det inte blir upp till en ny majoritet i presstödsnämnden att sätta sin egen definition.
Affärsverksamhet bloggar

torsdag, februari 10, 2011

Sparbanksstiftelsen

Miljöpartiets medlemsmöte valde mig igår till representant i Sparbanksstiftelsen. Nå, att döma av vilka som övriga partier placerat där är det ett uppdrag för det äldre gardet - så det ska väl gå bra.
Affärsverksamhet bloggar

onsdag, februari 09, 2011

Mycket att granska

Årets första kommunrevisionsmöte just avslutat; onekligen mycket att granska som inte tycks fungera som det ska. Mest anmärkningsvärt för stunden är nog ändå det som också är ett ärendet för kommunstyrelsen idag; ordningen vid näringslivsenheten. Efter kommunrevisionens påpekande i höstas har nu fem år gamla handlingar diarieförts, och det är inte småsaker utan bl a avtal som rörde linnéjubileumet och tävlingsstaden Uppsala. Trots de uppenbara bristerna är förslaget till svar från kommunstyrelsen lite ogenerat och talar om att kommunrevisionen inte tar hänsyn "till den många informella styrvägar som är en naturlig del av KS ledning" och påskiner att kommunrevisionen skulle ha publicerat sekretesslagd information. Det sistnämnda är direkt fel; det material som kommunrevisionen tagit del av i frågan har inte på något sätt förts fram som sekretessbelagt. Och informella beslutsvägar ska kommunstyrelsen inte ägna sig åt!
Affärsverksamhet bloggar

tisdag, februari 08, 2011

Regeringen vs skatteverket

Ställer mig på regeringens sida i frågan om alkolås ska förmånsbeskattas eller inte. Skatteverkets ståndpunkt att det de facto är en löneförmån att få alkolås i sin tjänstebil är förvisso korrekt. Men nyttan av att öka andelen alkolås är större än den skevhet som uppstår av att vissa fritt får denna nyttighet utan skatt. Istället borde regelverket för tjänstebilar skärpas så att enbart bilar som verkligen används i tjänsten kommer ifråga previs som Uppsala kommun sedan länge slutat med otyget att ge bil som allmän löneförmån. Angående alkohol är det föga förvånande att även nya beräkningar visar att samhällets kostnader för alkoholrelaterade problem vida överstiger den samlade kostnaden för samtliga andra droger. Tyvärr något som drogliberaler lär utnyttja i argumentationen för att släppa andra droger fria; även om logiken naturligtvis också kan riktas åt motsatta hållet.
Affärsverksamhet bloggar

måndag, februari 07, 2011

Politisk asyl för amerikaner

UNT skriver att Julian Assenge inte vill bli utlämnad till Sverige pga rädsla att då lämnas vidare till USA för att avrättas där. Sverige bör kräva att Assenge lämnas till Sverige för att kunna ställas inför domstol här, och samtidigt lämna garantier för att han inte lämnas vidare till USA. Så länge USA har kvar dödsstraffet måste landet betraktas som vilken annan regim som helst dit Sverige inte utlämnar människor pga ovissheten om hur de kommer behandlas. Ett sådant tryck från omvärlden borde få USA att humaniseras.
Affärsverksamhet bloggar