tisdag, december 21, 2010

Spårtaxi nu verklighet - i Masdar

Inom Masdar rullar nu spårtaxi med reguljär trafik. Masdar är en stad som nu byggs för ca 40.000 invånare med ambitionen att bli en koldioxidneutral stad. Det blir mycket intressant att följa om spårtaxin fungerar väl i Masdar framöver; om så kanske den provbana vi haft i Uppsala några år kan stå modell för en reguljär bana även här. Masdarvarianten är annorlunda genom att spåren ligger under gatuplan istället för över. Dessutom har Masdar satsat på tre olika vagntyper finns: för godstransport, för normal persontransport och en lyxigare variant för prinsar och prinsessor. Möjligtvis är det bra med särskilda vagnar för godstransport; men det där med särskilda vagnar för prinsar och prinsessor kan vi skippa i Uppsala...
Affärsverksamhet bloggar

måndag, december 20, 2010

Hur länge till får vi höra regeringens dummaste argumentation?

Varje gång de rödgröna och SD gemensamt fälla regeringen i riksdagen påstår statsministern eller någon annan regeringsrepresentant att nu gör de rödgröna precis vad de sa att de aldrig skulle göra och samarbetar med SD. Möjligtvis hoppas man flytta fokus från olika sakfrågor med en så korkad argumentation, men hur länge till ids man när de måste vara uppenbart för alla att det inte är att samarbeta att ha samma åsikt i en enskild fråga? Ett politiskt samarbete är att ge och ta, vi stöttar er i detta, om ni stöttar oss i detta. Men det är självfallet så att MP inte kan ändra politik bara för att SD röstar lika i någon fråga.
Affärsverksamhet bloggar

torsdag, december 16, 2010

Revisionskritik mot barnomsorgsplaneringen

Den kritik jag utifrån personliga erfarenheter haft mot barnomsorgsplaneringen får nu understöd av Kommunrevisionens bedömning. Vid mitt första sammanträde med Kommunrevisionen antogs, med anledning av granskningen av planeringen av förskoleplatser, en skrivelse till Barn- och ungdomsnämnden där revisionen bl a skriver: "Granskningen indikerar att planering och framförhållning inte varit ändamålsenlig. De återkommande kösituationer som uppstått pekar på ett behov av en översyn av prognosmodellen för en förbättrad träffsäkerhet, men även på ett behov av en bättre framförhållning vid planering av förskoleplatser." Svar avkrävs Barn- och ungdomsnämnden senast 25:e februari; och förhoppningsvis får vi se ett svar där man anger vilka åtgärder man ska vidta för att få en bättre planering!
Affärsverksamhet bloggar

onsdag, december 15, 2010

Mer presstöd till Nationell idag

Var idag tyvärr åter ensam i Presstödsnämnden om att reservera mig mot presstöd till Nationell idag. Enligt min genomgång av 10 nummer av tidningen handlar drygt 60 % av nyhetsmaterialet om problem med invandring - men det tyckte resten av nämnden inte var något att ta fasta på. Däremot ska en utredning göras om tidningen Arbetaren är en allmän nyhetstidning eller har ett allt för ensidigt material, så den tidningen får vänta till februari med besked om det blir några pengar 2011 eller inte. Varför nämndmajoriteten inte ens vill genomföra någon utredning kring Nationell idag var något dunkelt. "Har vi väl satt ner foten och en gång beviljat Nationell idag presstöd kan vi inte nu utreda saken". Nja, ett felaktigt beslut blir inte mer rätt om det upprepas!
Affärsverksamhet bloggar

Uppsala Fria går i graven

Liksom Vilda västern inte var tillräckligt stor för både Lucky Luke och bröderna Dalton varnade jag för att Uppsala inte var tillräckligt för att hysa både Uppsala Fria och Uppsalademokraten när den senare drog igång. Tyvärr fick jag rätt, Uppsala Fria går i graven. I värsta fall har tidningarna dessutom konkurrerat ut varandra - det visade sig vid dagens möte i Presstödsnämnden vara tveksamt om Uppsalademokraten har över de erforderliga 1500 godkända prenumeranterna, så beslut om presstöd för 2011 anstår till februarimötet.
Affärsverksamhet bloggar

tisdag, december 14, 2010

Ingen UL-budget klubbad för 2011

Mitt sista UB/UL-möte blev väldigt långt, och annat var kanske inte att vänta efter detta för båda kollektivtrafikbolagen dramatiska år. Någon budget kunde trots den långa diskussionen inte klubbas för UL, först ska en informations- och diskussionsturné till kommunerna och landstinget genomföras. Att det inte kommer vara gratis att fördubbla antalet kollektivtrafikresenärer borde nog varje finanskommunalråd kunna förstå ändå, men riktigt så enkelt är det aldrig inom politiken. Någon budget för nästa år finns därför inte ännu, med den otydlighet det medför.
Affärsverksamhet bloggar

måndag, december 13, 2010

Dags för naturvetenskap på ekonomiutbildningen

Riksdag & Departement brukar ju vara en bra tidning, men idag brister det rejält i journalistiken när man sätter rubriken "Tillväxten har inga gränser" som rubrik utan citattecken och i följande artikel om Gunnar Örn bl a skriver "Han avfärdar myten om att tillväxten har gränser, då människans förmåga att förädla jordens resurser är oändliga", utan att på något sätt vare sig problematisera eller antyda att detta är en åsikt, inte ett faktum. Helt klart dags att föra in en ordentlig dos naturvetenskap i ekonomiutbildningen (och i journalistutbildningen...)! Att många av de råvaror vi använder är ändliga borde i och för sig vara uppenbart för de flesta, grundämnen kan vi ju aldrig skapa - och en titt på utfiskade hav eller skövlade skogar borde vara tillräckligt för att ge insikt om att många av våra naturresurser utnyttjas till bristningsgränsen idag, och att tillväxt här skulle leda till kollaps. Men om en finansreporter på Dagens Industri inte har insikt i fundamental naturvetenskap ger det vid hand att ekonomutbildningen måste kompletteras!
Affärsverksamhet bloggar

tisdag, december 07, 2010

Sämre resultat av FP:s skolpolitik

När skolresultaten i Uppsala våren 2007 visade sig vara bättre än motsvarande resultat 2006 var den borgerliga alliansen snabb med att förklara att det var den nya skolpolitiken som givit detta resultat. Hur ska man i så fall förklara att resultaten i Sveriges skolor blir allt sämre i förhållande till resultaten i andra länder? Den senaste PISA-undersökningen visar dessutom att skillnaderna i resultat mellan svenska skolor ökar. Riktigt dramastiskt är också att nästan en femtedel av de svenska eleverna inte når upp till en basal nivå av läsförståelse. Dags för Folkpartiet och alliansen att basera skolpolitiken på forskning och positiva erfarenheter istället för på ideologiska principer? .
Affärsverksamhet bloggar

måndag, december 06, 2010

Bibliotekstjänst!

Har nu ett direktavtal med Bibliotekstjänst, så Lilla klimatboken kan beställas direkt från BTJ. Detta då det förlag som skött distributionen tidigare, Recito, inte klarat att hålla utlovade leveranstider.
Affärsverksamhet bloggar

fredag, december 03, 2010

"Någonting hände 2006"

"Någonting hände 2006. Våra mätningar visar att förbättringarna av företagsklimatet nästan helt planade ut efter detta år" skriver Carolina Brånby, projektansvarig för Lokalt Företagsklimat inom Svenskt Näringsliv. Förbryllande att Svenskt Näringsliv står frågande inför vad som hände valet 2006 - svaret är ju att det blev borgerlig majoritet i riksdagen och borgerligt maktövertagande i många kommuner. Och bra företagsklimat är mer än bara lägre skatter.
Affärsverksamhet bloggar

torsdag, december 02, 2010

Första ärende för revisionen

I måndags valdes jag in i kommunrevisionen, och ett första ärende att ta upp har redan dykt upp: kommunalrådet Hassans (FP) offentliga krav på att en rektor avskedas. Att gå ut öppet i ett mail och kräva att en medarbetare avskedas är naturligtvis okänsligt gentemot berörd person, men strider också mot kommunens styrmodell. Arbetsgivaransvaret för den kommunala produktionen ligger inte på kommunalrådsnivå eller uppdragsnämndsnivå, utan på produktionsstyrelserna. Detta för att likställa kommunal produktion med privata skolor etc, och Hassans agerande är lika besynnerligt som om han krävt att någon person i en friskola skulle avsättas. Det är inte första gången ett borgerligt kommunalråd är ute och kräver att enskilda medarbetare i den kommunala produktionen ska avsättas, och riskerar att inte heller bli sista eftersom Hassan i TV4:s intervju menar att hans agerat korrekt. Uppenbarligen behövs utbildningsinsatser för att det inte ska ske igen.
Affärsverksamhet bloggar

onsdag, december 01, 2010

Fortsatt trafikpolitik

Miljöpartiet i Uppsala läns medlemsmöte har nominerat mig till posten som vice ordförande i regionförbundets trafikberedning. Det blir utmanande att göra come back där, är spännande att finnas kvar i trafikpolitiken även efter det att Uppsalabuss upphör om ett år, och är framför allt viktigt för att flytta fram järnvägsfrågorna. Om riksdagsvalet hållits nu i december hade nog många av de tågresenärer som röstade borgerligt tänkt om och valt bort en borgerlig regering som krympt järnvägsunderhållet med 700 mkr och därmed indirekt medverkat till det tågkaos som uppstått även denna vinter!
Affärsverksamhet bloggar

Titta vad jag hitta i lucka ett

Kiddoz adventskalender har Titta vad jag hitta i sin första lucka idag.
Affärsverksamhet bloggar