onsdag, mars 31, 2010

Mera Vattholma... bevara Vattholmaskolan

Utöver Hammardammen, se föregående inlägg, diskuterades också frågan om flytten av årskurs sex från Vattholmaskolan till Storvreta upp vid gårdagens årsmöte med VIS. Även i denna fråga har Miljöpartiet lagt en motion. I den utvecklingsplan som togs fram för Vattholma på 90-talet inrymdes till och med en högstadieskola, men för närvarande går utvecklingen i motsatt riktning - hösten 2010 kommer årskurs sex inte längre att gå kvar i Vattholmaskolan. Denna partiella avveckling av Vattholmaskolan rimmar illa med Översiktsplanens ambitioner att befolkningsunderlaget i kransorter som Vattholma ska öka. Även om befolkningsökningen i kransorterna inte lever upp till 90-talets förhoppningar, tyder allt på fortsatt expansion i Vattholma då ett par detaljplaner för närvarande förverkligas och ytterligare ett par detaljplaner är på remiss. Att elevunderlag under en överskådlig tid kommer att finnas för att minst behålla Vattholmaskolan som F-6-skola är helt säkert.
Affärsverksamhet bloggar

tisdag, mars 30, 2010

Åtgärda Hammardammen

Ikväll har Vattholma i samverkan (VIS) årsmöte, och en inte helt otippad fråga som kan komma att ställas är vad som hänt med den skrivelse VIS lämnade till kommunstyrelsen 2007. En bland flera punkter som togs upp i skrivélsen var förfrågan om möjligheter att kommunen muddrar Hammardammen. För varje år växer dammen igen allt mer, och snart finns ingen vattenspegel kvar. Det borde inte vara en allt för komplicerad fråga att i alla fall besvara, men något svar på skrivelsen har ännu inte lämnats. Tre år faller kanske inom ramarna för vad den borgerliga majoriteten tycker är en skyndsam hantering av ärenden, men det tycker inte Miljöpartiet som därför nu lyfter frågan politiskt istället. Fullmäktiges reglemente säger ju att motioner ska behandlas inom ett halvår, så före valet kan vi kanske få ett fullmäktigebeslut om Hammardammen.
Affärsverksamhet bloggar

måndag, mars 29, 2010

Ny bilbro ger ökad trafik i city

Idag ska kommunfullmäktige ta ställning till frågan om ny bilbro över Fyrisån. Den utredning i frågan som Gatu- och trafiknämnden har överlämnat till kommunstyrelsen visar att den nya bilbron skulle dra till sig ca 7500 fordon/dygn från Kungsängsbron och därmed belasta andra centrala gator mer än idag och att den totala trafikvolymen skulle öka. Istället för att lägga 80 miljoner kronor på ett projekt med tydliga miljö- och klimatmässiga nackdelar måste dessa resurser användas till investeringar som leder till minskade utsläpp. Se mer i UNT, TV4 , ABC, och TV4 igen.
Affärsverksamhet bloggar

fredag, mars 26, 2010

Antalet hushåll som behöver kommunalt försörjningsstöd ökar enligt interpellationssvar

Så har jag till sist, efter dryga halvåret, fått ett relevant interpellationssvar angående effekterna av regeringens massiva utförsäkringspolitik. Svaret är att såväl antalet hushåll med försörjningsstöd som kommunens kostnader för försörjningsstöd ökar. Ökad arbetslöshet är en delförklaring, en annan att utförsäkringen från försäkringskassan vältrar över kostnader och ansvar från stat till kommun. Enligt Ekot har tre av fyra utförsäkrade fått försämrad ekonomi – trots alliansens löften om motsatsen. Men det allra största problemet är ändå inte hushållsekonomin på kort sikt, utan den oro många känner när trygghetssystemen rycks bort. Men några åtgärder tycks inte alliansstyret i Uppsala vilja vidtaga. Istället för att passivt se på hur den egna regeringen agerar borde man protestera .
Affärsverksamhet bloggar

torsdag, mars 25, 2010

Kastar Uppsala Airport in handduken nu?

Mattias Sjölund skriver i UNT att det nu behövs politisk samsyn för att Uppsala Airport ska kunna förverkliga sina planer, att man drivit frågan så långt man kunnat av egen kraft. Formulering att Uppsala Airport hittills drivit frågan av egen kraft är magstark med tanke på alla skattemiljoner som hittills plöjts ner i projektet (från Försvarsmaktens budget). Om Uppsala Airport nu dessutom menar att det i nästa skede krävs politisk samsyn för att få till stånd tillfartsvägar etc (ytterligare skattefinansiering?) så innebär det i praktiken att man kastar in handduken - någon sådan samsyn kommer aldrig uppstå. Med rödgrön majoritet i riksdagen kan vi dessutom besluta att Försvarsmakten inte via sin budget ska finansiera lågprisflyg!
Affärsverksamhet bloggar

onsdag, mars 24, 2010

Politisk styrning över public service?

Vid public service-dagen i år kommer den stora diskussionen nog inte att vara riktigt den samma som de senaste årens fokus på teknikutvecklingen och dess nya möjligheter - utan föras i kölvattnet av debatten kring tendenser till politisk styrning av public service. Diskussionen i media om lämpligheten i Lars Lejonborgs eventuella ordförandeskap i SR, och sedan om lämpligheten i hans ordförandeskap i UR, har inte riktigt lyft på alla frågor. Public service har inte bara att bevaka den politiska makten, utan också företags verksamheter och all annan verksamhet som har betydelse för svenska folket. Om en fd minister inte är acceptabel på uppdraget för att det skulle riskera att hämma granskningen av regeringen måste samma resonemang vara tillämpligt för fd bolags VD:ar - dvs att granskningen av t ex Ericsson hämmas med en fd Ericsson-VD som PS-styrelseledamot. Vidare har Förvaltningsstiftelsen stundtals framställts som en "hemlig styrelsernas styrelse" som ägnar sig åt godtyckliga utnämningar. Det är missvisande, och oinitierat utifrån den balansgång som måste tillämpas från staten gentemot PS.
1) Å ena sidan är det svenska folket som äger public service, det är stora tillgångar att förvalta och utveckla, vilket förutsätter offentlig insyn över vilka personer som ges mandat att styra PS. Att svenska folkets preferenser (uttryckt i riksdagsvalet) ligger till grund för detta val är inte orimligt.
2) Å andra sidan har PS att granska den politiska makten, så riksdag och regering måste hållas borta från möjlighet att påverka/styra inrikningen av verksamheten. Ministrar eller riksdagsledamöter i programbolagens styrelser är därför otänkbart.

Balansgången mellan dessa två perspektiv klaras idag genom att proportionaliteten i riksdagen avgör hur mandaten i Förvaltningsstiftelsen fördelas mellan partierna (och partierna är där självfallet fria att själva utse företrädare - med partibeteckning eller utan). Förvaltningsstiftelsen utser sedan i andra hand programbolagens styrelse, och i den processen är de två viktiga komponenterna naturligtvis att varje enskild styrelseledamot i sig ska kunna klara uppdraget, men också att den totala sammansättningen på ett bra sätt speglar samhället i övrigt, dvs lika många män och kvinnor, personer i olika åldrar och med olika kulturell bakgrund, bosatta i olika delar av Sverige och med skiftande yrkeserfarenhet. Enbart fd politiker vore ett misslyckande, likväl som enbart fd näringslivsföreträdare eller fd journalister. Det är ett pussel som kräver lite tid, men i grunden ingen oöverkomlig uppgift - så länge som urvalet av personer som både vill åta sig uppdraget och som klarar av det är stort. Men om den nuvarande diskussionen leder till att färre personer vill åta sig att leda PS blir uppgiften svårare, med risk för ensidiga programbolagsstyrelser framöver!
Affärsverksamhet bloggar

tisdag, mars 23, 2010

Begäran om ärnaöverklagan inlämnad - tänk vad fel Reinfeldt fick

Nu har MP, S och V lämnat in en gemensam begäran om att Uppsala kommun ska överklaga ärnabeslutet. Se mer i UNT. Chansen att den borgerliga majoriteten ställer sig bakom en överklagan är obefintlig, men halmstrået att få en så tung överklagan som möjligt måste gripas. Många sakägare är samtidigt på gång med sina överklaganden, så oavsett hur det går med vår begäran kommer ärnafrågan på regeringens bord framöver. När Reinfeldt besökte Uppsala i höstas fick han frågan om han ville tillåta lågprisflyg på Ärna. Han svarade då att det lyckligtvis var en fråga han som statsminister inte hade med att göra. Tänk vad fel han fick!
Affärsverksamhet bloggar

måndag, mars 22, 2010

Klok majoritet i Knivsta

Majoriteten i Knivsta bryr sig inte om hotet att regeringen utvidgar straffskatten på vindkraftel från vindkraftskooperativen till att även omfatta kommunalägd vindkraft, utan går vidare med sin vindkraftssatning enligt UNT. Om Moderater och Centerpartister kan i Knivsta borde de ju kunna i Uppsala också; men trots den samstämmighet som fanns i kommunfullmäktige när MP-motionen om kommunal vindkraft för det egna elbehovet behandlades, gick inte mer än några månader innan man från allianshåll hånade den vindkraftssatsning som fanns i det rödgröna budgetförslaget. MP hejade på kommundelningen, men att den mindre av de två nya kommunerna - Knivsta - skulle visa sig vara bättre på att ligga i framkant i energifrågor hade vi inte kunnat föreställa oss...
Affärsverksamhet bloggar

fredag, mars 19, 2010

Ärnabeslut utan klimatperspektiv

Så kom då Miljöprövningsdelegationens beslut till sist: JA till lågprisflyg på Ärna. Klimatfrågan hanteras inte i miljöprövningen, utifrån en princip att så inte gjorts vid tidigare prövningar av flygplatser (vilket i och för sig inte ens är hela sanningen, Arlanda har ju ett utsläppstak). En miljöprövning 2010 borde ha gjorts utifrån forskningsläget 2010 och de klimamål som vi nu har både lokalt, nationellt och internationellt! Från rödgrönt håll agerar vi för ett överklagande, bl a utifrån att klimatfrågan inte kopplats till konkreta utsläppstak och att inte lokaliseringsprincipen tillämpats, vilken säger att miljöstörande verksamhet ska förläggas där den gör så liten skada som möjligt. Beslutet överklagas till regeringen, och att en rödgrön regering säger nej till lågprisflyg på Ärna har vi redan fått utfästelser om. Ärnafrågan är därför nu i högsta grad en valfråga. Se mer i Uppsala Fria, ABC UNT, Radio Uppland och TV4 här. och här.
Affärsverksamhet bloggar

torsdag, mars 18, 2010

Uppsala klimatprotokoll för syns skull?

På onsdag nästa vecka går starskottet för arbetet med Uppsala klimatprotokoll, i form av ett arbetsmöte mellan kommunledningen och ledningen för olika företag och andra aktörer i Uppsala. Syftet är att hitta gemensamma vägar att minska koldioxidutsläppen och sätta upp gemensamma mål. Redan 2006 motionerade Miljöpartiet om ett liknande upplägg, även om vi då kallade det Uppsala klimatkommission. Att det dröjt så många år att få processen i rullning är beklagligt, men att den borgerliga majoriteten tagit till sig metodiken är ändå en framgång. Men frågan är om det mest är för syns skull. Den inriktning Översiktsplanen plötsligt fick - där klimatmålet hastigt och mindre lustigt devalverades från "klimatneutralt Uppsala" till "på väg mot klimatneutralitet" - ligger mer i linje med den politik som faktiskt förs, med tanke på Ärna (ja, vi får se hur det går imorgon), ny Fyrisåbro, vindkraftssatsning skjuten på oviss framtid, oengagemang i biogasutvecklingen etc etc. Någon förebild för övriga aktörer som nu vill ansluta till Uppsala klimatprotokoll är nuvarande kommunledning verkligen inte - men kanske kommunen kan få vägledning av de andra på onsdag!
Affärsverksamhet bloggar

onsdag, mars 17, 2010

Minns massakern i Halabja

Fortfarande skärrad efter den film som visades vid gårdagens minnescermoni efter massakern i Halabja 1988. Det var svårt att få rösten att bära när jag skulle tala efter filmvisningen. Dags att Saddam Husseins folkmord på 182 000 kurder klassas som folkmord, och att FN gör 16 mars till internationella dagen mot massförstörelsevapen. Och även om kurdernas situation i Irak är bättre nu förskräcker utvecklingen i Syrien och Turkiet. Inte minst bekymmersamt är det att belgiskt polis gjort gemensam sak med den turkiska regimen om att försöka stoppa TV-utsändningar på kurdiska från Belgien. Det bakomliggande syftet måste vara att förhindra att information når kurder. Men vad är det för information man vill förhindra? Förnyade militära övergrepp?
Affärsverksamhet bloggar

tisdag, mars 16, 2010

Beslut om flytt till båghuset och ombyggnad av stadshuset

Det såg länge ut som den borgerliga majoriteten inte ville hantera frågan om utbyggt stadshus under mandatperioden - varken gå vidare med eller avfärda planerna. Men igår beslutade kommunstyrelsens arbetsutskott till sist att föreslå kommunstyrelsen besluta om ett samlat grepp för kommunens administrativa lokaler framöver. Nuvarande inhyrningar i Kungsporten och Munin avvecklas och arbetsplatserna flyttas till det så kallade båghuset som uppförs vid Resecentrum. Båghuset ska vidare användas som evakueringsplats för arbetsplatser som måste flytta från Stadshuset för att möjliggöra en ombyggnad av Stadshuset. Kontraktet på båghuset löper fram till dess Stadshuset är ombyggt och arbetsplatserna kan rymmas i det nya Stadshuset. Huruvida någon kan lita till handlingar som har utformats i båghuset är självfallet ingen fråga i sammanhanget...
Affärsverksamhet bloggar

måndag, mars 15, 2010

Brist på sociala lägenheter - kommunen säljer

Brist på tillgång till sociala lägenheter anförs hela tiden som skäl till varför inte kommunen får fram boenden till de som av olika anledning behöver socialt boende. Men Fastighetskontoret går samtidigt och säljer ca 50 bostadsrätter i Ejdern, Rosen och Fröj. Går principen om att kommunen inte ska äga bostadsrätter före tak-över-huvudet-garantin? Och hur vettigt är det att enbart använda Uppsalahems hyreslägenheter för socialt boende - ger inte det en segregerande effekt? Se mer i Uppsala Fria Tidning.
Affärsverksamhet bloggar

fredag, mars 12, 2010

Nytt ägardirektiv till Uppsala Vatten nödvändigt

När ägardirektiven för det nybildade kommunala bolaget Uppsala Vatten fastställdes pekade MP på att det behövdes tydligare direktiv kring utvecklingen av biogasproduktionen. Men det ansåg inte bolagets ordförande och tillika komunstyrelseledamoten Per Norstedt (C) då. Vid KSAU:s ägardialog med bolaget nyligen var tongången en annan: ska biogasproduktionskapaciteten byggas ut ytterligare krävs nya ägardirektiv, bolaget tar inga sådana initiativ. Detta samtidigt som Gamla Uppsala Buss har flaggat för att man framöver inte har tillräckligt med biogas för att kunna köpa ytterligare biogasbussar. Istället riskerar det alltså att bli dieselbussar - som sedan har 12 års avskrivningstid. Miljöpartiet har motionerat till fullmäktige med förslag om nya ägardirektiv för att lösa biogasituationen. Frågan är om majoriteten släpper fram motionen för bifall i kommunfullmäktige innan skadan redan är skedd. Läs mer i Uppsala Fria.
Affärsverksamhet bloggar

torsdag, mars 11, 2010

Frodeparken




Plötsligt kom motorsågarna till Frodeparken, med mycket kort varsel till de närboende. Bilder på allén före, under motorsågsarbetet och efter, tagna av Sten Widmalm. I UNT anges att kommunens kommentar är att "de fem lönnarna som nu ska ge plats för annat vara i dåligt skick." Hur stor är sannolikheten att just på det utrymme som man vill ha för uppställningsplats råkade fem lönnar vara i så dåligt skick att de behövde avverkas!? För att få en grön stad krävs en grön politik.
Affärsverksamhet bloggar

onsdag, mars 10, 2010

Lägre andel cyklister i alliansens översiktsplan

Så har kommunstyrelsen skickat ut förslag till översiktsplan på utställning. Turerna den senaste månaden har minst sagt varit märkliga, men märkligast av allt är den omoderna ambitionen att ha lägre andel cyklister 2030 än vad Uppsala har nu, och istället ha fler bilar än nu. När översiktsplanearbetet inleddes samlades ett stort antal åsikter in från uppsalabor; och de fyra områden som flest prioriterade var bättre cykelvägar, färre bilar eller helt bilfritt i city, bättre kollektivtrafik och bevarade grönområden. Men alliansen visar var skåpet ska stå, att döma av KS-beslutet tycks man mena att uppsalaborna inte vet sitt eget bästa.
Affärsverksamhet bloggar

Förändring i sig är en skrämmande grej

Idag bjuder handlare i Saluhallen till möte angående den rödgröna motionen om att göra St Erikstorg till ett vistelsetorg. Ett mycket bra initiativ. Förändring i sig är en skrämmande grej, och det är självklart så att den som har en butik känner oro om det blir färre parkeringsplatser i direkt anslutning till butiken. Det finns ju dock redan erfarenhet av sådan omvandling. Matnyttiga länkar är VTI:s konsevenser av restriktioner av biltrafik, god biltillgänglighet eller god miljö? och fotgängartrafik för en attraktiv stad. St Erikstorg är under sommarhalvåret en av Uppsalas finaste platser, med omgärdad av domkyrkan och årummet. Här finns alla förutsättningar att skapa miljöer som massor med människor vill vistas i. Och det om något kan gynna handlarna i Saluhallen! Se mer i TV4.
Affärsverksamhet bloggar

tisdag, mars 09, 2010

Snart kommer ärnabeslutet...

Miljöprövningsdelegationens beslut i ärnafrågan har blivit kratftigt försenat, från tidig januari som tidigare angivits till det nya budet: 19/3. Denna mer än två månader långa försening innebär att OM beslutet måste överklagas finns ingen tvekan om att överklagandeprocessen kommer pågå in i nästa mandatperiod. Tänk så fel Uppsala Airports Mattias Sjölund hade när han för snart två år sedan påstod att jag hade fel i mitt konstaterande att den då upprättade miljökonsekvensbeskrivningen var så bristfällig att något beslut om etablering av lågprisflyg på Ärna inte skulle hinna tas under mandatperioden. Möjligtvis insåg han inte att det trots allt finns många i Uppsala som kan miljöbalken, och att några genvägar till verksamhetstillstånd därför inte finns. Nåväl; vad Miljöprövningsdelegationen kommer fram till vet jag inte än - men flera juridiska möjligheter finns att hänga upp avslag på. Lokaliseringsprincipen är kanske den främsta. En annan tydlig begränsning kan vara kväveutsläppen. MKB:n anger att vid full verksamhet släpper flygplatsen ut 90 ton kväve. Ett villkor enligt gällande praxis skulle vara reduktion till tio ton - och hur hanterar Uppsala Airport det? Och även om det finns olika uppfattning huruvida det är möjligt att begränsa koldioxidutsläppen med liknande maxtak är min absoluta tolkning att det går. Skulle miljöprövningsdelegationen bortse från klimatfrågan är det rimligt att Uppsala kommun överklagar beslutet utifrån fullmäktiges antagna klimatmål.
Affärsverksamhet bloggar

måndag, mars 08, 2010

Hundraårsjubileum i uppförsbacke

Idag firar vi hundraårsjubileum av internationella kvinnodagen, bl a med manifestation och rödgrön pub. Att positionerna flyttats fram under dessa hundra år, ofta trots hårt motstånd från konservativa krafter, är uppenbart. Men den senaste mandatperioden har det onekligen varit viss backlash, så att opiononsmätningarna visar att en mycket stor majoritet av kvinnorna vill byta regering är föga förvånande. Redan vid nästa fullmäktige tas dock ett steg i rätt riktning. Kommunstyrelsen föreslår nämligen att fullmäktige ska bifalla Miriam Tiljander Hollmers motion om att göra all rekrytering inom kommunen genusmedveten.
Affärsverksamhet bloggar

fredag, mars 05, 2010

Ny tidning ute idag

Idag kommer så första numret av Uppsalademokraten. Sänkningn av presstödsgränsen från 2000 till 1500 prenumeranter har onekligen snabbt fått effekter - bara i Uppsala har vi nu två nya tidningar.
Affärsverksamhet bloggar

torsdag, mars 04, 2010

Befolkningsökning räddar inte ekonomin

Ett självklart politiskt mål är att alla uppsalabor är nöjda med att bo i Uppsala, att kommunen upplevs som attraktiv att leva och verka i. Och till en attraktiv kommun vill många komma. Ett annat självklart politiskt mål är att välkomna de som flyttar hit, och på alla sätt göra situationen bra för nya uppsalabor. Men det innebär inte att det är ett självändamål att kommunbefolkningen ökar (även om det kan ses som ett kvitto på att de två ovannämnda målen uppfylls i stor utsträckning.) Och det innebär definitivt inte att en befolkningsökning per automatik ger en bättre ekonomi, de ökade skatteintäkterna till trots, eftersom befolkningsökningen också leder till ökade kostnader i form av krav på ny infrastruktur, utbygd förskola, skola, äldreomsorg etc. Tyvärr fördes dock en snabb befolkningstillväxt fram av kommunledningskontoret som en räddningsplanka för kommunens ekonomi vid dagens genomgång av det ekonomiska läget, utifrån det faktum att statens stöd till tillväxtkommuner baseras på tröskelvärden - dvs kommer vi över 1,2 procents befolkningsökning får Uppsala ett tillägg i statsbidraget som vi missar om befolkningsökningen är under 1,2 procent. Men hellre att dra nytta av ett skevt system bör kommunen protestera för att få en förändring till ett linjärt bidragssystem. Det finns onekligen saker att driva i riksdagen!
Affärsverksamhet bloggar

onsdag, mars 03, 2010

Bandyhall klubbas av kommunstyrelsen

Idag klubbar kommunstyrelsen förslaget om att bygga in bandyplanen i Gränby, för slutgiltigt beslut i KF om ett par veckor. Vissa förundras varför MP är tillskyndare av Bandyhallen, medan vi såg komplikationer i Innebandy-Friidrottsfrågan - när ärendena i vissa aspekter påminner om varandra. Men dels är det ekonomiskt mindre åtagande och dessutom ger det klara energispareffekter. Men framför allt är förslaget konstruerat så att själva beslutet inte kan strida mot LOU - även om vissa frågetecken kan finnas kvar att räta ut i den kommande hanteringen. Mer i Radio Uppland.
Affärsverksamhet bloggar

tisdag, mars 02, 2010

Uppsala ingen cykelstad?

Den rödgröna kritiken mot att det var ett lågt satt mål att i översiktsplanen ange samma andel cyklister 2030 som vi har nu tog inte skruv. Tvärtom är det förslag som lagts att ambitionsnivån till och med ska sänkas. Från dagens 29 procent till nivån 24 procent! Spelar det någon roll i praktiken, kan man undra. Onekligen följer inget behov av att förbättra cykelvägarna om ambitionsnivån är att andelen cyklister ska minska... Återstår att se om en omfattande proteststorm kan vrida ambitionsnivån åt rätt håll!
Affärsverksamhet bloggar

måndag, mars 01, 2010

Nytt spår för spårtaxiprocessen

Något belut kring vilken stad som kan bli värd för spårtaxipilotbanan blir det inte denna vecka. Infrastrukturpropositionen som regeringen lägger innehåller istället en investeringsnivå om 350 miljoner kronor och ett uppdrag till Banverket att fortsätta processen för att få klart i vilken stad, eller i vilka städer, pilotbanan/banorna ska uppföras. Fyra kandidater finns: Uppsala, Stockholm, Södertälje och Umeå, och först i maj lär beslut kunna tas med detta nya upplägg. Men att Uppsala fortfarande ligger bäst till råder ingen tvekan om.
Affärsverksamhet bloggar