måndag, november 30, 2009

Rondellen tillbaka till vanvård?

Efter den tidigare skräckrapporteringen från Rondellen borde Attendo Care säkerställa att inga ytterligare problem med direkt vanvård skulle uppkomma. Så har uppenbarligen inte varit fallet. I helgen fick jag direktrapport från en person som berättade om sin 90-åriga och i huvudet fullständigt klara svärmor:
* Hon kom till Rondellen efter att ha vistats på Akadamiska sjukhuset pga en fallolycka och har mycket begränsad rörlighet.
* Nattblöja har i extremfall satts på redan vid 2-tiden på dagen, med följd att hon drabbats av urinvägsinfektion efter en vecka på Rondellen.
* Under den vecka hon vistats på Rondellen har hon drabbats av uttorkning pga för lite vätska.
* När hon larmat för att få hjälp med att ändra ställning i sängen har hon bemötts med glåpord av typen: ”du är inte den enda här” och vid åttatiden på kvällen fått svar att hon ska få hjälp att vända sig vid 23.
* Hon placerades till sist så att hon inte kom åt larmet.

Damen befinner sig nu åter på Akademiska sjukhuset. En anmälan har naturligtvis gjorts. Vid dagens fullmäktigedebatt om delårsbokslut är Äldrenämndens ekonomiska överskott näpperligen något den borgerliga majoriteten kan vara stolt över. Nämndens ekonomiska resurser ska naturligtvis användas till att få en så bra vård som möjligt, inte till att låta vanvård finansiera öveskott.
Affärsverksamhet bloggar

torsdag, november 26, 2009

MP: Ja till bandyhall

Miljöpartiets fullmäktigegrupp har tagit ställning för förslaget till träningshall för bandy vid Gränby. Den föreslagna träningshallen skulle innebära sänkt energianvändning, genom effektivare nedfrysning, och mot bakgrund av det är ställningstagandet enkelt. Men den fortsatta projekteringen måste självfallet visa att kalkylerna stämmer! Hör mer i Radio Uppland.
Affärsverksamhet bloggar

onsdag, november 25, 2009

Några klarlägganden vid ärnamöte

Kvällens dialog med Försvarsmakten gav några intressanta klarlägganden.
* Som enda motiv för lågprisflyg anges nu att det underlättar för försvaret att dela flygplatskostnaden med civil operatör. Några positiva samhällseffekter i övrigt förs inte fram.
* På frågan vad som händer om civilflyg inte får tillstånd, ges svaret att försvaret då får överväga fullständig avveckling av militärflyg. Den kritik som riktats om att de rödgröna visionerna kring att använda markområdena för annan verksamhet skulle vara hypotetisk faller därmed. Nej till lågprisflyg kan bli militärflyg väck.
* På frågan varför försvarsmakten passar i klimatfrågan, är svaret att man ju bara lyssnar på den politiska majoriteten. Allt snack om att kommunens remissvar inte skulle väga tungt faller därmed - det fulla ansvaret om lågprisflyget släpps fram ligger hos Hedberg (M) och den borgerliga alliansen.
Affärsverksamhet bloggar

Olika regler för olika medarbetare

Kommunstyrelsen biföll inte MP:s motion om att rökfri arbetstid ska gälla alla medarbetare i kommunen. Sedan tidigare gäller rökfri arbetstid för medarbetare inom vård, skola och omsorg. Det är svagt agerat av Centerpartiet som tidigare har sagt sig stödja motionen, men nu uppenbarligen lagt sig för en gemensam allianslinje. Däremot är det bra att vi har en gemensam rödgrön reservation, det innebär ju att vi kan gå vidare med rökfri arbetstid om vi vinner majoritet nästa mandatperiod. Förra mandatperioden orkades ju Socialdemokraterna bara sträcka sig till att införa sådana regler för vissa medarbetare. Se mer i UNT.
Affärsverksamhet bloggar

Snurr på vindkraftsutbyggnaden - men med orosmoln

Ingången vid det vindkraftsseminarium Länsstyrelsen arrangerade idag var väldigt positiv: efterfrågan på vindkraft har gjort att det i år byggs vindkraft omfattande 425MWh, och tillstånd har givits för vindkraft omfattande mer än 2000MWh. Det kan alltså bli en bra fortsatt utbyggnad också. Men flera orosmoln finns. Ett är alliansregeringens nya regel att prövningsmyndigheten får lämna tillstånd endast om kommunen tillstyrkt ansökan, dvs ett kommunalt veto. Att vindkraftsfientliga personer kommer utnyttja detta står redan klart, cch vid seminariet uttryckte en man det hela i termer om att man är en stor grupp som kommer agera för att alla kommuner i Uppsala län stoppar all vindkraft. Ett vindkraftspiratparti som vågmästare i fullmäktige skulle kunna sätta riktigt besvärliga käppar i hjulet. Det andra orosmolnet är att alliansregeringen nu går vidare med en proposition där förra årets regel om uttagsbeskattning av vindkraftsföreningar som säljer el till lägre pris än marknadspris kompletteras med en ny regel om energiskatt för egenproducerad vindkraftsel. Varför alliansregeringen måste manifestera sin kärlek till kärnkraft med att motarbeta vindkraften är en gåta. Kom till årets sista Vindkraftpub -
torsdag 3 december kl 18 på Nordic Sea och rikta protester direkt till Lena Asplund, Moderat och ledamot i Skatteutskottet.
Affärsverksamhet bloggar

tisdag, november 24, 2009

Bra uppslutning vid anti-Ärnamanifestation

Det var bra uppslutning och positiv stämning vid dagens anti-Ärnamanifestation. Det bådar gott inför morgondagens möte. Se mer i UNT, på UNT:s debattsida, TV4 och Uppsala Fria Tidning.
Affärsverksamhet bloggar

10,4%!

Aftonbladet publicerar opininsundersökning med stabil rödgrön majoritet, och MP på 10,4%! I Uppsala brukar vi vara några procentenheter större än rikssnittet, vilket skulle kunna innebära 15%. Det känns som valet ligger alldeles för långt bort...
Affärsverksamhet bloggar

måndag, november 23, 2009

Manifestation för att uppmana till deltagande vid ärnasamrådet

Länsstyrelsens information om det samrådsmöte angående lågprisflyg på Ärna som äger rum på onsdagskvällen 25/11 har varit tämligen lågmäld. Under parollen ”Gör din röst hörd nu – annars riskerar den att dränkas i flygbuller” genomför Miljöpartiet, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och en lång rad miljöorganisationer därför en manifestation imorgon,för att få uppsalabor att uppmärksamma samrådsmötet - den sista möjligheten för allmänheten att komma till tals under miljöprövningsprocessen.
Så kom du också till Stora torget imorgon 16.30, och till Ekonomikum på onsdag 18.00
Affärsverksamhet bloggar

fredag, november 20, 2009

"Ingen kommunalekonomisk kvarnsten"

Ett centerlöfte 2006 som uppenbart har brutits var utfästelsen att Musikens Hus inte får bli en kommunalekonomisk kvarnsten. Underskotten fortsätter, och för att slippa behöva be om aktieägartillskott om 10 mkr föreslår bolagsstyrelsen att kommunen istället ska sänka hyran med 10 mkr eller öka kulturnämndens betalningsförmåga för arrangemang med 10 mkr. Låter det som tre olika sätt att finansiera underskottet, där det nu krävs en djup analys kring vad som är mest fördelaktigt? Det är samma skattepengar... Nej, analyserna borde istället inriktas på hur vi kan öka de externa intäkterna. Att exempelvis hyra ut lokaler till extern part för lägre kostnad än vad bolaget hyr från kommunen är ingen god ekonomi - back 10 kr/kvadratmeter.Se mer i ABC.
Affärsverksamhet bloggar

Lokalt köpenhamnsavtal

Ser i Dagens Samhälle att Upplands Väsby utfomar et lokalt "köpenhamnsavtal" med en hanfull företag. Tänk, det ligger ju helt i linje med den klimatmotion MP-Uppsala la 2007, även om begreppet "lokalt köpenhamnsavtal" är nytt. Då sa den borgerliga alliansen nej, men kan Upplands Väsby borde Uppsala kunna.
Affärsverksamhet bloggar

torsdag, november 19, 2009

Bandyhall kan minska energianvändningen

Av alla de arenor och hallar som nu står på dagordningen sticker bandyhallen ut. Istället för ökad energianvändning - som övriga arenor leder till - beräknas bandyhallen istället kunna minska energianvändningen. Projektidén är att bygga in nuvarande bandybana i Gränby med väggar och tak men utan uppvärmning. Därigenom kan bl a varma vindar hindras ifrån att smäla isen. Några detaljerade beräkningar kring projektet har jag dock inte sett än. Se mer i ABC.
Affärsverksamhet bloggar

onsdag, november 18, 2009

Alliansen tar stort steg åt höger

Att Lars O Ericsson (C) slutar som kommunalråd i vår har stått klart länge. Nu meddelar också Karolina Hilding (FP) att hon inte ställer upp nästa mandatperiod. Jag delar inte alltid dessas ställningstaganden, men vet att de alltid agerar för vad de menar är det bästa för uppsalaborna och att de inte ställer upp på en hårdför högerpolitik. Troliga efterträdare är Stefan Hanna och Mohamad Hassan - och plötsligt framstår Gustav von Essen (KD) som alliansens vänsterytter. En ny mandatperiod med alliansmajoritet i Uppsala blir alltså något helt annat än vad vi sett de här åren!
Affärsverksamhet bloggar

Ren lögn från alliansens kommunalråd

Gunnar Hedbergs påstående att Miljöpartiet röstat ja till lågprisflyg på Ärna är inte sant. I alla sammanhang där ärnafrågan varit uppe för ställningstaganden har jag tvärt om haft säryrkanden, vilka finns bifogade protokollen för offentlig granskning. Att ljuga är alltid dumt, och att som Hedberg köra med något som är så enkelt att motbesvisa är direkt korkat.

Ända sedan Miljöpartiet våren 2004 fick kännedom om projektet civilflyg på Ärna har partiet tagit ställning mot planerna. Men Miljöpartiets arbete har samtidigt varit konstruktivt så till vida att kritiken har riktats mot särskilda delar, för att därigenom minimera de negativa miljöeffekterna i den händelse vi inte skulle lyckas stoppa projektet helt. I detta har vi hittills haft viss framgång. I Uppsala Airports ursprungliga planer ingick exempelvis inrikesflyg till Umeå. Det skulle ha inneburit en direkt negativ konkurrens till tåget, varför Miljöpartiet inledningsvis riktade huvudkritiken mot just den delen. Och det med framgång, eftersom vi fick Uppsala Airport att ändra sig och dra tillbaka alla planer på inrikesflyg.

Inför det KS-beslut allianskommunalråden hänvisar till fanns ett resonemang från Uppsala Airports sida om möjlig utfästelse att enbart flyga med förnyelsebara drivmedel (sk bio-jet). Jag insåg orimligheten i detta och drev saken till sin spets, varvid Uppsala Airport tvingades bekänna färg - någon bio-jet fanns ju inte på marknaden. Därav formuleringen i min reservation. I det ursprungliga beslutsförslaget fanns vidare formuleringen ”Uppsala kommun ställer sig positiv till att Uppsala Flygplats prövas för civil luftfart.” När Lena Hartwig (S) yrkade att denna formulering skulle ändras till ”Uppsala kommun har inget att erinra mot att Uppsala Flygplats prövas för civil luftfart” yrkade jag bifall till detta förändringsförslag, men med det egna tillägget att ett villkor måste vara att ”flygverksamheten inte får leda till att koldioxidutsläppen ökar.” Alla som har politiskt erfarenhet vet att det i en första votering ibland kan vara fördelaktigt att stödja ett förslag man i och för sig inte gillar, för att på så sätt rösta bort ännu sämre förslag. I detta lyckades min strategi, dvs Uppsala kommun uttalade sig inte i det skedet positiv till lågprisflyg på Ärna, utan enbart att man inte hade något att erinra mot en fortsatt prövning – vilket kommunen inte heller hade något mandat att stoppa. Gunnar Hedberg (M) vet egentligen också detta, att han låtsas som något annat är direkt pinsamt.

Det som däremot inte gick igenom var tilläggsyrkandet att flygverksamheten inte får leda till att koldioxidutsläppen ökar. Än idag betraktas koldioxidutsläppen som en icke-fråga i prövningen. Försvarsmakten har inte ens bekymrat sig om att kommentera Miljöpartiets, Socialdemokraternas och Vänsterpartiets remissyttrande i frågan.

Ärnafrågan går nu in i en slutfast, onsdag 25/11 hålls öppet samrådsmöte där uppsalaborna ges en sista chans att yttra sig innan Länsstyrelsens miljödelegation meddelar sitt beslut. Men ett sådant beslut kan överklagas, och därför kommer frågan om lågprisflyg på Ärna i högsta grad att vara en valfråga 2010. Miljöpartiet, tillsammans med Vänsterpartiet och Socialdemokraterna, lovar att om vi vinner majoritet kommer något lågprisflyg på Ärna inte att släppas fram.
Affärsverksamhet bloggar

tisdag, november 17, 2009

Oklart beslut om rökfri arbetstid

Det var inte bara Svartbäcksgatemotionen som fick ett ogint bemötande av kommunstyrelsens arbetsutskott igår. Miljöpartiets motion om att införa rökfri arbetstid för samtliga medarbetare resulterade i det oklara förslaget kommunfullmäktige att uttala att rökfri arbetstid bör gälla för alla kommunens medarbetare och förtroendevalda från 1 september 2010. Det är naturligtvis ett icke-beslut. Antingen har man rökfri arbetstid eller inte. Att man inte bör röka vet alla. Det som gör det hela ännu märkligare är att rökfri arbetstid ju redan, efter ett tidigare miljöpartinitiativ, införts för alla medarbetare inom vård och bildning, och med mycket positiva erfarenheter: 200 medarbetare har lyckats sluta röka helt. Utifrån det resultaten vore det självklart att gå vidare och införa rökfri arbetstid för samtliga medarbetare. Att ha strikta regler för vissa, och diffusa riktlinjer för andra är ingen bra situation.
Affärsverksamhet bloggar

Att gå längre

Eftersom Janne Nordling var snabbare än jag att kommentera KSAU:s beslut att inte bifalla MP-S-V-motionen om att förlänga gågatan Svartbäcksgatan bort till Linnéträdgården återanvänder jag hans rubrik och hjälper alla som vill försöka sig på hans gissningstävling med att konstatera att det är trist att de näringslivskonsekvenser som började redovisas i ärenden förra mandatperioden helt har skrotats. Vitsen med näringslivskonsekvenser var att (motsvarande som med miljökonsekvensbeskrivningar)åskådligöra hur näringslivet påverkas av ett beslut. I Svartbäcksgateärendet konstateras enbart att många företagare längs gatan vill se den bilfri, och det struntar den borgerliga majoriten uppenbarligen i. Med en tydligare näringslivskonsekvensbeskrivning skulle det ha kunnat framgå att cityhandeln, restauranger och caféer skulle gynnas av fler bilfria miljöer och en mer trivsam stadskärna. När nu den borgerliga alliansen visar att man inte värnar det lokala näringslivet, inte värnar miljön, och inte värnar uppsalabornas stadsrum är det väl inte att gå för långt att ställa sig frågan vad det är för prioriteringar som gör att man kommer till de ställningstaganden man gör.
Affärsverksamhet bloggar

måndag, november 16, 2009

Politiska flyktingar från Sverige

Hur osannolikt det än låter finns det politiska flyktingar från Sverige som sökt sig till Danmark och England. Det är alliansregeringens inställning till hemundervisning som tvingat några familjer att fly Sverige. Under förmiddagen fick jag en dragning kring situationen av företrädare för Rohus, och det som händer nu är ett antal kommuner redan föregriper den hårdare lagstiftning mot hemundervisning som Jan Bjöklund (FP) för fram. Får Björklund som han vill kommer Sverige i princip ansluta till den tyska lagstiftningen från 1938, trots att det strider mot FN:s deklaration om mänskliga rättigheter 26.3. Att använda begreppet liberal om FP känns allt mer avlägset. Se mer på www.rohus.nu
Affärsverksamhet bloggar

lördag, november 14, 2009

Miljöpartiets riksdagslista fastställd

Miljöpartiets länsstämma fastställde på lördagen lista till riksdagsvalet 2010. Som väntat placerades Helena Leander som nummer ett och med mig på andra plats. Med samma resultat som i EU-parlamentsvalet tar MP två mandat på uppsalabänken nästa mandatperiod, för vilket krävs minst 11 procent. En stark grön grupp i riksdagen är en förutsättning för att klimatfrågan ska drivas så konsekvent som är nödvändigt.
De första tio namnen på listan är:
1. Helena Leander
2. Niclas Malmberg
3. Anna Norrman
4. Johan Lundqvist
5. Frida Johnsson
6. Fardin Ghaderi
7. Maria Gardfjell
8. Robert Damberg
9. Clara Olander,
10. Georg Olsson
Affärsverksamhet bloggar

fredag, november 13, 2009

Fördubblade röstsiffror närmar sig

Imorgon beslutar MP:s länsavdelning hur riksdags- och landstingslistorna ska se ut i valet 2010. I båda valen finns idagsläget stor potential att fördubbla antalet ledamöter, så gamla invanda begrepp om vad som är "valbar plats" på en MP-lista är viktiga att inte utgå ifrån när listorna fastställs. Intressanta inlägg om MP:s möjliga stora genombrott 2010 finns bl a av Johan Norberg på newmill och Dala-Demokratens ledare. Att Maria Wetterstrand skulle bli Sveriges första kvinna på statsministerposten förklarade jag för mina då icke-miljöpartistiska vänner i mitten av 90-talet. Nu är det många som inte bara hoppas, men faktiskt ser realism i det. Men än är det långt till valet, och risken finns att ett långvarigt miljöpartigull från medias sida rinner ut i ointresse i valrörelsens slutspurt. Upp till oss att se till att det inte blir så!
Affärsverksamhet bloggar

torsdag, november 12, 2009

Mer om utvärderingen i Uppsala Fria

Nu har också Uppsala Fria Tidning skrivit om Alliansens brutna löften, lite mer fylligt än övrig rapportering och med intressanta kommentarer från borgerliga politiker. Anders Westerlind (FP) förklarar att orsaken till att partikelvärdena i innerstaden ligger över tillåtna gränsvärden med att Kungsgatan är öppen för trafik.
- Varför inte då genomföra det åtgärdsprogram som beslutades 2006? Mats Jonsson (C) förklarar att de ökade barngrupperna i förskolan beror på att man inte förutsett lågkonjunkturen.
- Men effekterna av de egna skattesänkningarna borde inte vara så svåra att förutse.
Affärsverksamhet bloggar

onsdag, november 11, 2009

Arenor för allt

Ishockeyarena, bandyhall, innebandy- och friidrottshall, fotbollshall, ny tennishall... det är intressegrupper som driver på för att få arenor för allt. Att kommunen inte kan gå in och samtidigt stötta allt med stora ekonomiska åtaganden står klart, så frågan är vad som kommer att realiseras i närtid och vad som måste skjutas på framtiden. En gissning är att det som kommer att förverkligas först är en bandyhall i Gränby, även om bandyalliansen som bildades igår är långt ifrån den första grupp som slutit sig samman i en allians.
Affärsverksamhet bloggar

tisdag, november 10, 2009

Alliansen sviker uppsalaborna

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet har sammanställt hur den borgerliga Alliansen uppfyllt de löften man gav inför valet 2006. Utvärderingen visar att Alliansen bryter mot de flesta löften. Ett av de värsta löftesbrotten är försämringarna inom förskolan. Före valet hette det att förskolekvaliteten skulle förbättras, men utvecklingen är den rakt motsatta, med större barngrupper och lägre personaltäthet. Se mer i UNT och hör inslag i Radio Uppland.
Affärsverksamhet bloggar

måndag, november 09, 2009

Heja, Sandemo (M)

Arne Sandemo(M)röstade i och för sig nej till förslaget om att regionförbundet skulle prioritera förstudie för ny järnvägsdragning mellan Enköping och Uppsala. Men i dagens ABC-inslag försvarar han det beslut som en majoritet bestående av S-MP-V-KD tog. Väldigt positivt, om än inte överraskande - Sandemo har agerat väldigt bra som ordförande i regionförbundets styrelse under mandatperioden! Gunnar Hedberg (M) uttalar sig dock fortfarande negativt i inslaget, så Sandemos uttalande ska inte tolkas som att Moderaterna som parti svängt i synen på järnvägar.
Affärsverksamhet bloggar

Fel om Seminarieträdgården

UNT-artikeln om turerna i Seminarieträdgårdsfrågan är tyvärr full med felaktigheter. Faktum är att när strukturprogrammet var på remiss förra mandatperioden sa MP, S, V och C i kommunstyrelsen nej till att exploatera området. Det intressanta nyhetsmässiga som borde ha lyfts i artikeln är att C i två planfrågor under hösten tordats utnyttja oenigheten inom alliansen till att stoppa byggplaner. I början av mandatperioden hade man ju inte det modet, och röstade exemelvis angående Gränby backar tvärt emot vad man tidigare lovat.
Affärsverksamhet bloggar

torsdag, november 05, 2009

Överraskande intresse för "Klimatkonferensen"

Tidningen Dalademokraten kontaktade mig idag för att göra ett reportage kring min bok "Klimatkonferensen". Det är klart att det börjar dra ihop sig inför Köpenhamnsmötet, så boken har ju stor aktualitet, men ändå överraskande att en regional tidning i Dalarna visar intresse. Blir spännande att se vad de skriver imorgon! För den som inte läst boken finns den bl a på https://www.vulkan.se/Presentation.aspx?itemid=24335 och
http://www.digitalboken.se/#gratis.html
Affärsverksamhet bloggar

Ja till Minneapolis, Nej till Nusaybin

EU-minister Cecilia Malmström (FP) lovordar vänortssamarbeten som fredsskapande projekt. Liberala Upsala Nya Tidning skriver på ledarplats: ”Sverige har länge haft vänortsutbyten, oftast mellan skolor, föreningar och förvaltningar. Vänorter bygger på ömsesidighet. Man bjuder in och låter sig bli inbjuden. Lär av varandra. Alla EU:s länder skulle kunna etablera vänortskontakter med orter i Mellanöstern för ett kulturellt utbyte.” Men den inte fullt så liberala kommunstyrelsen i Uppsala sa igår nej till vänortssamarbete med en grumlig hänvisning till att kommunen inte får bedriva utrikespolitik. Det finns ingen utrikespolitisk prägel av ett utbyte mellan två städer. Och om så vore, hur kan samma kommunledning samtidigt planera för fortsatt utbyte med Minneapolis? Det är pinsamt uppenbart att vad det handlar om är att världen delas upp i vi och dem, där samverkan inom Europa, med USA eller asiatiska ekonomiska tillväxtregioner är acceptabelt, medan muslimska stater definieras ut som några vi inte ska ha samröre med.
Affärsverksamhet bloggar

onsdag, november 04, 2009

Rödgrönt nej till Förbifart Stockholm

Visserligen bara ett remissvar, men ändå en framgång att vi har ett rödgrönt nej till Förbifart Stockholm vid dagens kommunstyrelsemöte. Det är inte ett oväsentligt ställningstagande. Vid ett majoritetsskifte i Stockholm och riksdagen 2010 hänger frågan på om MP/V kan få med sig S på att avbryta processen - och Socialdemokraterna i Stockholm är rimligtvis mer öppna för att ändra riktning när åsikten inte "bara" kommer från andra partier utan också från Socialdemokraterna i Uppsala.
Affärsverksamhet bloggar

Bättre sent än aldrig...

UNT:s rapportering efter förra veckans förbundsfullmäktigemöte var lite märkligt; istället för att skriva om de förändringar fullmäktigemötet innebar kontra styrelsens förslag, refererades enbart det förfabricerade pressmeddelandet från förbundsstyrelsens ordförande Arne Sandemo (M). Men bättre sent än aldrig... idag rapporterar UNT om vad fullmäktige faktiskt beslutad: att en förstudie för ny järnväg mellan Enköping och Uppsala ska genomföras.
Affärsverksamhet bloggar

tisdag, november 03, 2009

Känsloladdad "gottsundamöte" med många kloka inlägg

Det krismöte om situationen i Gottsunda som SIU arrangerade under kvällen var både välbesökt, känsloladdat och hyste många klokal inlägg. Synd bara att Ahmad Orfalis fina antivåldsinlägg kom som avslutning på mötet - det borde ha varit preludiet istället. Hoppas verkligen att Ahmad tar plats i kommunfullmäktige nästa mandatperiod! Tyvärr var inte alla nöjda med mötet, och flera personer pratade om avsaknad av konkreta förslag, trots att flera sådana gavs, bl a det rödgröna förslaget om att utvidga möjligheterna till feriejobb för alla högstadie- och gymnasieelever som så önskar, och MP:s nygamla motion om lokal tidsbank för att matcha arbetsbehov med arbetskraft. Varje förslag i sig kan i och för sig tyckas otillräckligt, men det handlar om att många förändringar tillsammans måste återskapa en miljö som präglas av trygghet i nuet och hopp inför framtiden.
Affärsverksamhet bloggar

Omorganisationsutredning börjar ta form

Efter dagens organisationsstyrgruppsmöte börjar omorganisationsutredningen ta form. Några förändringsförslag som kommer att belysas är en breddad Kulturnämnd, genom att Barn- och ungdomsnämndens respektive Äldrenämndens kulturpolitiska ansvar flyttas till Kulturnämnden, och ett starkare samhällsbyggnadsansvar i Kommunstyrelsen, genom att fördjupade översiktsplaner flyttas från Byggnadsnämnden till KS och mark/exploateringsfrågor från Fastighetsnämnden till KS. I styrgruppen är enigheten mellan partierna stor, men det kommer säkerligen råda mycket delade meningar om förändringsidéerna inom vissa partier.
Affärsverksamhet bloggar

måndag, november 02, 2009

KS inget beslutsforum?

Förra veckan hörde jag bakvägen om den utredning om samordnad räddningstjänst i Uppsala län som påbörjats. Rimligt och bra uppdrag, men jag kan ändå inte låta bli att höja ögonbrynet när KSAU idag har ärendet om att föreslå kommunstyrelsen den 25/11 att godkänna utredningen. Vad är vitsen med att i efterhand låta KS besluta om något som redan dragit igång? Och vad händer om KS av någon anledning säger nej?
Affärsverksamhet bloggar