fredag, oktober 30, 2009

Studie i trist debatteknik

Mohamad Hassan vann Folkpartiets provval och kan därmed kommat att bli partiets kommunalrådskandidat 2010. Vore jag folkpartist skulle jag föredra att ha kvar Karolina Hilding och vända mig mot Hassans trista debatteknik. I den fullmäktigedebatt jag hade mot Hassan i måndags angående förändringarna av sjukförsäkringssystemet prickade Hassan in en lång rad grepp som inte hör hemma i en saklig debatt. Gå in och lyssna och förskräcks. I inlägg ett försöker Hassan flytta fokus från diskussion om dagens situation genom att peka på vad han menar är socialdemokratiska historiska tillkortakommanden. När han inte får mig att bemöta sådana för debatten irrelavanta uppgifter försöker han i sitt andra inlägg att dränka fullmäktige i statistik från 90-talet fram till 2008, som alltså inte heller har med frågeställningen om situationen 2009 att göra, samt att lägga ord i min mun som jag aldrig sagt (att alliansen inte skulle ha "koll på läget" - huruvida de har koll eller inte har aldrig varit kritiken, problemet är vad människor får utstå när de stramar åt försäkringssystemet). När inte heller lyckas med det greppet drämmer han i sitt tredje och sista inlägg till med att lägga ytterligare ord i min mun (att jag inte skulle tro på hans uppgifter att kommunens underskott om 48 mkr för försörjningsstöd till mycket liten del handlar om övervältringskostnader från staten) samt i en och samma mening hävda att jag "har fel som vanligt" och uttrycka sig i termer som inte kan uppfattas som annat än att Hassan menar att arbetslösheten inte har ökat i Uppsala under året, dvs fullständigt vilseledande. Efter debatten stod det klart för Hassan att jag inte alls haft fel i mina inlägg, men den offentliga ursäkt jag bett Hassan om har ännu inte kommit.
Affärsverksamhet bloggar

torsdag, oktober 29, 2009

KD spräcker alliansen och skapar majoritet för järnväg mellan Enköping och Uppsala

Klimatfrågan är aktuell på två möten i Gimo idag, dels på länsstyrelsens årliga säkerhetskonferens, dels vid regionfullmäktiges behandling av länstrafikplanen. Det förstnämnda mötet har de senaste åren fokuserat på vilka hot klimatförändringen innebär, med slutsats att klimathotet är större än de "traditionella" hotbilder som tidigare målats upp (ryssfara etc). Men i den praktiska politiken märktes inget av denna teori i regionförbundets styrelses förslag till länstrafikplan för åren 2010-2021, med fokus på biltrafik, biltrafik och biltrafik. Men hör och häpna - vid fullmäktigemötet visade det sig att KD (och Folkpartisten Harland Nordlund) opponerar mot den övriga borgerliga alliansen och gör gemensam sak med MP/V/S om att flytta över resurser från biltrafik för att öka kapaciteten på Dalabanan och att komma igång med förstudier för en ny järnvägsdragning mellan Enköping och Uppsala. Allt tal om att få till stånd en sådan så kallad Aroslänk tog plötsligt ett jättekliv mot att förverkligas.
Affärsverksamhet bloggar

onsdag, oktober 28, 2009

Varför så liten uppföljning kring vad som sagts tidigare?

Att det mest intressanta är att informera kring vad som händer framöver är självklart. Men när just snubblade över Lars O Ericssons uttalande angående Bäverns Gränd i ABC 12/09 2006: ”Jag kan tänka mig att öppna denna gränd på dagtid. Ej nattetid.” slås jag av att det är en brist att det är så liten uppföljning kring vad som sagts tidigare. Det här är ju bara ett i raden av exmpel på hur det före valet låtit på ett sätt och efter valet blivit helt tvärt om.
Affärsverksamhet bloggar

tisdag, oktober 27, 2009

Skicka alliansens arbetsmarknadspolitik på rehabilitering!

Beslutet om Bäverns gränd var inte det enda trista vid gårdagens fullmäktige. Mohamad Hassans (FP) argumentation i sjukförsäkringsdebatten var bedrövlig. Att underskottet för försörjningsstöd på 48 mkr delvis skulle kunna förklaras med att kommunerna fått ta kostander för personer som tidigare fått ersättning från Försäkringskassan tillbakavisade Hassan redan i det skriftliga interpellationssvaret. När jag då i debatten konstaterade att situationen i praktiken i så fall är ännu värre, eftersom underskottet till ännu större del måste bero på ökad arbetslöshet, hoppar Hassan upp och menar att jag har fel. En fullständigt omöjlig ekvation som Hassan sedan backar ifrån när vi i efterhand pratar, och han menar sig ha argumenterat utifrån att han trott att jag sagt något annat än vad jag faktiskt sa. Denna insikt "off the record" var väl bra, men än bättre vore om Hassan tog del av bakgrunden till de 105 000 namnunderskrifter som samlats in i protest mot regeringens slakt av sjukförsäkringssystemet. Kvinnan som efter ett långt arbetsliv drabbats av cancer och inte orkar arbeta under strålbehandlingen, och plötsligt får besked att hon bedöms som fullt arbetsför och inte är berättigad till sjukpenning, med resultat att hon under en behandling där varje ytterligare orosmoment försämrar diagnosen tvingas till just oro över hur hon utöver sjukdomsbekämpningen ska klara hushållsekonomin. Mannen som arbetar som kvalificerad ekonom men har en astma som gör att han bara orkar arbeta ett par timmar per dag, och som får besked att någon möjlighet del deltidssjukskrivning inte medges, och att i en situation där han omöjligen kan arbeta heltid istället tvingas ut i fulltständig arbetslöshet. Dags att skicka alliansens arbetsmarknadspolitik på rehabilitering!

Förvaltningsstiftelsens sammanträde var däremot bra. Den tidigare stridslinjen om Public Service roll är ju nu ett minne blott, i och med att Moderaterna begravt sin tidigare politik och anslutit till det som nu är en sjupartilinje om såväl finansieringsprinciper och uppdrag för Public Service. Från Public Service-bolagens sida är man mycket tydliga att man inte vill ha en anslagsfinansiering, utifrån erfarenheten i Holland och Island och den känsla av att det skulle kunna innebära en risk att SVT, SR och UR skulle bli politiskt styrda. Men SVT:s VD Eva Hamilton pekade istället på en intressant möjlighet, nämligen att göra som i Finland – införa en allmän medieavgift för hushållen, istället för den licens kopplad till innehavet av TV-mottagare som blir allt mer föråldrad i och med att Internet ersätter TV. Vilken service som inkluderas i den finska medieavgiften var oklart, men upplägget är tydligen så att äldsta personen i hushållet är betalningsansvarig. Hur ett sådant system anpassas till icke-hushållsanknuten TV- och medieanvändning vore intressant att ta del av. Att ge företag och organisationer en fri nyttighet som hushållen ska finansiera vore ju inte en helt genomtänkt modell.
Affärsverksamhet bloggar

måndag, oktober 26, 2009

Politik för ökat utanförskap?

I dag behandlar kommunfullmäktige min interpellation om effekterna av åtstramningarna av sjukförsäkringssystemet. Att kommunens kostnader för försörjningsstöd överskrider budget med cirka 45 miljoner kronor har sannolikt både att göra med ökad arbetslöshet och att kommunernas fått överta försörjningsansvar för människor som sparkats ut från sjukförsäkringssystemet. Men Utbildnings- och arbetsmarknadsnämndens ordförande Mohamad Hassan förnekar att kommunen i år fått högre kostnader på grund av sådana övervältringseffekter. Om så vore fallet är det ju egentligen ett än sämre betyg för den borgerliga arbetsmarknadspolitiken – det stora underskottet handlar i så fall helt och fullt om ökade samhällskostnader, och är inte resultat av en omfördelning, och visar att det inte bara är på regeringsnivå som alliansens arbetsmarknadspolitik havererat.

I sitt interpellationssvar försöker Hassan blanda bort korten genom att kalla utförsäkrade för insparkade. Detta trots att det egna arbetet för att hantera situationen kallas "Projekt 3.4.4-utförsäkrade..." Nåväl; en Hassans lek med ord leder knappast någonstans, helt enkelt därför att allt för många känner någon som är berörd, och därför vet vad det handlar om. Från första januari utförsäkras ytterligare 54 000 personer, och av dessa beräknas ca 30 procent omedelbart bli beroende av kommunernas försörjningsstöd. Var det politik för ökat utanförskap som var namnet?
Affärsverksamhet bloggar

söndag, oktober 25, 2009

Imorgon klubbas Bäverns gränd-öppningen

Imorgon kväll klubbar kommunfullmäktige Bäverns gränd-öppningen. Läs mer om detta i min och Maria Gardfjells debattartikel i dagens UNT. Imorgon har jag också styrelsesammanträde med förvaltningsstiftelsen för SVT, SR och UR. Vad detta är för en stiftelse är nog obekant för de flesta. Men nu lanseras stiftelsens egna hemsida för att råda bot på sådan okunskap...
Affärsverksamhet bloggar

fredag, oktober 23, 2009

Återinvigning av Nannaskolan

Idag klockan 15.00 återinvigs Nannaskolan. Få lokalfrågor har varit så trassliga och tagit så många vändningar som användningen av Nannaskolan. I början av 90-talet hade MP sin partilokal där. En period diskuterades möjligheten att bygga Musikens Hus på fastigheten. Efter att de planerna begravdes drev ledningen för musikklasserna att den verksamheten ville till Nanna, för att tvärvända i frågan när man ansåg att ombyggnationen inte gav den akustik som man behövde. En jämförelse mellan akustiken i Seminariet och i Nanna vore intressant!
Affärsverksamhet bloggar

torsdag, oktober 22, 2009

Faran med njapartier

Nu bråkar centerpartisterna öppet på UNT:s insändarsida angående ärnafrågan. Centerpartistisk oförmåga att som parti ta ställning är bekant, inte minst sedan nja till EU-kampanjen. Visst kan det framstå som sunt att det inom ett parti finns olika falanger som har helt motsatt uppfattning. Men frågan är vad som då blir resultatet när väljare röstar på ett sådant parti. Borgerliga ärnamotståndare som ser Centerpartiet som ett hopp och därför lägger sin röst på C riskerar att bli grundlurade om de centerpartistiska ärnamotståndarna sedan marginaliseras inom partiet.
Affärsverksamhet bloggar

onsdag, oktober 21, 2009

Farhågor obefogade

Medan Maria Gardfjell rivstartade med att ta "min" plats i sin första skoldebatt som kommunalrådskandidat har jag kunnat konstatera att mina tidigare farhågor om att alliansen skulle enas i synen på presstödet var obefogade, med FP- och M-reservationer som följd. Tyvärr inte samma splittring inom alliansen i riksdagen vid dagens rovdjursdebatt...
Affärsverksamhet bloggar

tisdag, oktober 20, 2009

Inget utbyte med Nusaybin

Gårdagens KSAU handlade inte bara om ny Översiktsplan. Miljöpartiets motion om utbyte med Nusaybin avslogs också. Ironiniskt nog behandlade AU först fortsatt utbye med Minneapolis, dit en delegation kommer åka i vår varpå Uppsala senare får besök av en delegation därifrån. Men när frågan om Nusaybin sedan kom upp hette det att kommunen inte får bedriva utrikespolitik. Men varför det är utrikespolitik att samverka med Nusaybin men inte med de nordiska vänorterna eller Minneapolis framgick inte. I kommunens internationella strategi står att ett syfte med kommunens internationella arbete är att verka för demokrati och fred. Uppenbarligen gäller det inte i alla delar av världen.
Affärsverksamhet bloggar

måndag, oktober 19, 2009

Ny översiktsplan negativ för kransorterna

Diagramet nedanför visar vilket stort genomslag Översiktsplanen från 2006 faktiskt haft. Men nu riskerar utvecklingen brytas med negativa konsekvenser för de kransorter som är beroende av en växande befolkning för att kunna upprätthålla en bra servicenivå. Idag tar nämligen KSAU ställning till att skicka nytt förslag till ÖP på remiss, där all kraftfull styrning är bortplockad. Fortfarande heter det visserligen att det är positivt att samla bebyggelse i kollektivtrafikförsörjda lägen, men om man samtidigt inte törs styra utvecklingen är det floskler utan innehåll. Hör mer i Radio Uppland och se inslag i TV4.
Affärsverksamhet bloggar

fredag, oktober 16, 2009

Hälsoekonomi understöder förebyggande åtgärder

Dagens seminarium kring hälsoekonomi visade mycket tydligt att förebyggande insatser ofta ger större effekt än vårdinsatser. Sjukvårdens primära syfte är ju inte att producera vård utan hälsa. Istället för att exempelvis tvingas utföra höftoperationer kan åtgärder genomföras för att minska antalet fallolyckor. Kostanden för 14 höftfrakturer beräknas till 6,52 miljoner kronor. Ett annat exempel är att om andelen rökare i länet minskade från 11 till 9 procent skulle kostnaden för sjukvården minska med ca 150 miljoner kronor. Om insatser för 100 mkr skulle kunna få två orocentenheter färre rökare skulle det alltså ge en besparing för landstinget på 50 mkr. Och då enbart räknat i landstingsekonomiska termer - alla andra positiva effekter exkluderade.
Affärsverksamhet bloggar

torsdag, oktober 15, 2009

Översiktsplan fick genomslag - ska inriktningen nu ändras?

Den översiktsplan som fullmäktige antog 2006 hade bland annat som inriktning att styra byggandet utanför staden till kollektivtrafikförsörjda kransorter och stråk, genom att dels få fram detaljplaner i sådana lägen och dels vara restriktiv med bygglov i andra områden. Inriktningen har fått resultat enligt de uppgifter som nu kommit kring nybyggnationen. De bostäder som tillkommit utanför staden har i ökad utsträckning varit just i lägen med bra kollektivtrafikförsörjning. Men istället för att glädja sig över utvecklingen framhålls det nu från moderat håll som något negativt att det rena styckebyggandet på landsbygden minskat. När förslaget till ny översiktsplan skickas på remiss nästa vecka kommer en huvudstridsfråga att vara just huruvida politiken ska styra nybyggnationen eller inte.
Affärsverksamhet bloggar

onsdag, oktober 14, 2009

Risk för åtsramningar av presstödet

Nästa veckas möte med presstödsnämnden kan bli mycket avgörande. Den utredning som förra mandatperioden resulterade i ett riksdagsbeslut som syftade till att stimulera fler tidningar att kunna starta och bli livskraftiga gav snabbt resultat, sett till antalet lokala tidningar som kommit igång i år och förra året. För många och för dyrt tycks allt fler borgerliga politiker nu tycka, varför tidningar - som drivs på precis samma sätt som tidningar som fått presstöd - framöver föreslås bli utan. Moderaterna och Folkpartiet reseverade sig mot utredningsförslagen. Hittills har den borgerliga alliansen varit oenig i frågan, men får FP och M med sig KD och C på en åtstramningslinje kommer många nystartade tidningar snart gå i graven, och planerade tidningar som ETC-Uppsala aldrig att komma igång.
Affärsverksamhet bloggar

tisdag, oktober 13, 2009

Talanden soptunnor och superförvaltning

Linköpings "superstädare" med månadslön på 30 000 kr, och i uppgift att förutom att städa staden också blogga om arbetet blev en riksnyhet i somras. Men det är inte enda greppet som tagits för att få Linköpings ungdomar att skräpa ner mindre. Talande soptunnor som uppmanar till att lägga skräpet i tunnan är ett annat grepp. Det skulle inte förvåna mig om det blir något Uppsala också prövar framöver. En lite större fråga som säkert kommer ge ringar på vattnet i Uppsala är hur Linköping organiserat de tekniska frågorna i en superförvaltning under en samhällsbyggnadsdirektör. Den stora förvaltningen servar fem politiska instanser, Byggnämnd, Miljönämnd, Kollektivtrafiknämnd, Teknik- och samhällsbyggnadsnämmnd och Kommunstyrelse. Nämnderna i sig är inte särskilt likställda beträffande ansvarsfördelning. Byggnämnden har enbart bygglovsfrågor, inte detaljplaneläggning - som ligger hos Teknik- och samhällsbyggnadsnämnden, och Miljönämnden har också enbart rena myndighetsuppgifter. Men någon egentlig aha-upplevelse borde inte organisationen ge hos uppsalas politiker och tjänstemän; tongångarna känns igen från den tekniska beställarnämnd och det tekniska kontor vi hade fram till 2003. Vilka orsaker som än låg bakom att denna splittrades upp i Uppsala lär vi dock få en viss tillbakagång till en sådan struktur nästa mandatperiod, om än inte lika långt driven som i Linköping.
Affärsverksamhet bloggar

måndag, oktober 12, 2009

Tio cyklister är fler än en bilist - i alla fall i Linköping

Dagens (och morgondagens) studieresa till Linköping har visat på ett fullständigt annorlunda politiskt synsätt på innerstadstrafiken. Under en rundvandring i staden kunde vi konstatera att de fina torgen i staden inte rymmer bilparkeringar och att hela city är fantastiskt bilfritt i jämförelse med Uppsalas stadskärna. Det centerpartistiska kommunalrådet i Linköping inledde med att förklara att för knappt tio år sedan kom cityhandlarna dels till insikt att på en bilparkering får man plats med tio cykelparkering, och att tio cyklister är fler kunder än en bilist, och dels till insikt att man aldrig kunde konkurrera med externhandeln i termer av biltillgänglighet, utan istället måste konkurrera med andra kvaliteter - en trivsam miljö för flanörer att vilja vistas i. Att även majoriteten av Uppsalas handlare inser detta har stått klart i de undersökningar MP gjort det senaste året, men i de efterföljande diskussionerna kring hur erfarenheterna från Linköping kunde tillämpas i Uppsala ville Lars O Ericsson inte acceptera sin partikollegas resonemang. Huruvida man ställer upp på resonemanget att tio cyklister är fler än en bilist är kanske inte så mycket en partipolitisk fråga, utan mer en fråga om man sett och förstått det Magnus, Brasse och Eva lärde ut.
Affärsverksamhet bloggar

fredag, oktober 09, 2009

Seminarieträdgården bakom fasaden

Gårdagens inbjudan från Tema gav en del intressant information om hur planerna för seminariträdgården böljat fram och tillbaka under flera år. Ja, det är inte alls bara de senaste veckorna som det varit turbulens kring detaljplanen. Under lång tid har Tema fått hantera nya bud och motbud från Stadsbyggnadskontoret, ibland att öka exploateringsgraden, ibland att minska den. Men nu har Byggnadsnämnden genomfört samrådet och äger frågan. Planen är ju i överensstämmelse med översiktsplanen, så faktum är att Byggnadsnämnden nu kan välja att med ett enkelt klubbslag fastställa planen om man så vill. Frågan är vad Moderaterna tror är mest strategiskt - att driva igenom ett beslut nu och skapa besvikelse hos många uppsalabor, eller att låta frågan leva över valrörelsen och riskera att förlora väljare som vill rädda Seminarieträdgården. Eftersom väljare i praktiken har mer att vinna på att få fram de partier som står för den politik man vill se framöver, än på att straffa partier som gjort något man ogillar tidigare, finns risk att Moderaterna landar på det första alternativet, struntar i Centern i Byggnadsnämnden och plockar ner exploateringen till en nivå som KD och FP kan acceptera.
Affärsverksamhet bloggar

torsdag, oktober 08, 2009

Kommunstyrelsebeslut i skymundan

Kommunstyrelsens hantering av seminarieträdgårdsfrågan upptog allt mediautrymme efter gårdagens sammanträde, och med korrekt återgivning i bl a UNT där det framgår att kommunstyrelsebesluet på intet sätt räddat parken, utan helt enkelt skjutit frågeställningen på framtiden pga oenigheterna inom alliansen. Men det togs en rad andra beslut på KS igår som också förtjänar att uppmärksammas. Detaljplan för Västra Vårdssätra rullar vidare till KF med reservation från MP och V. Remissvaret angående regionala transportinfrastrukturen klubbades, återigen med reservation från MP och V - utifrån den skeva fördelning jag tidigare skrivit om. Vidare togs beslut om delårsuppföljning av mål - en mycket märklig produkt där verkligheten förnekas. Exempelvis visar alla mätningar att vi fortfarande har stora problem med luftkvaliteten vid Kungsgatan; men i uppföljningen anges att vi kommer att klara miljökvalitetsnormerna. Problem försvinner tyvärr inte för att man förnekar dem, som den borgerliga majoriteten tycks hoppas på.
Affärsverksamhet bloggar

onsdag, oktober 07, 2009

Seminarieträdgårdens öde skjuts på framtiden

Kommunstyrelsen beslutade idag att Byggnadsnämnden bör omarbeta detaljplanen för kvarteret Seminariet. Det innebär att det omedelbara hotet är avvärjt, men att risken för en förödande exploatering kvarstår. Alliansen har köpt sig tid att tala sig samman. Men det hade varit bättre om centerpartiet stått upp för att bevara parken helt och tordats göra upp över blockgränsen i frågan. Debatten i ärendet var mycket märklig; Liv Hahne (M) och Leif Sanner (FP) argumenterade kraftfullt mot det egna alliansförslaget. Om det är ett tecken på att Liv Hahne som byggnadsnämndsordförande i nästa skede återigen kommer att strunta i KS yttrande är det illavarslande. Den minnesgoda kommer ihåg att när KS yttrade sig över strukturprogrammet förra mandatperioden var svaret till Byggnadsnämnden att ingen exploatering fick förekomma i området, men det har ju Byggnadsnämnden hittills obstruerat mot. Ännu märkligare blev det emellertid i omröstningen där Centerpartiet inte röstade för sin egen reservation... ja, jag yrkade på just den skrivning om att inte exploatera parken, utan istället öppna upp den och göra den tillgänglig, som centerpartisterna ville lägga som särskilt yttrande - men fick inget stöd från C! Det ger minst sagt inget förtroendeingivande hopp inför Centerpartiets fortsatta agerande i frågan när man inte röstar för den linje man säger sig företräda.
Affärsverksamhet bloggar

tisdag, oktober 06, 2009

Hedberg (M) i blåsväder

"Allvarligt felsteg av Hedberg" menar en insändarskribent i UNT. Gunnar försvarar sina märkliga mail med att han inte skrivit utifrån sin formella position som KS-ordförande, utan som alliansföreträdare. Formellt brukar Gunnar gå in och ur olika roller, och till och med hävda att han som KS-ordförande inte har någon skyldighet att agera utifrån löften han tidigare givit som moderat oppositionspolitiker. Men det Gunnar märkligt nog inte förstått är att det för mottagaren inte spelar någon roll vilken hatt Gunnar har på sig vid olika tillfällen. Om den som läser det Gunnar skrivit uppfattar avsändaren som kommunstyrelsens ordförande är det utifrån den signalen Gunnar nu måste agera, om inte blåsvädret ska övergå till orkan.
Affärsverksamhet bloggar

måndag, oktober 05, 2009

Ingen ny miljökonsekvensbeskrivning om Bäverns gränd

Först imorgon justeras kommunfullmäktiges protokoll från förra veckans sammanträde, inkluderande beslutet att återremittera frågan om Bäverns gränd med krav på att ta fram en ny miljökonsekvensbeskrivning kring situationen om att delvis öppna gränden för biltrafik. I vanliga fall brukar det heta att det är först efter justeringen som besluten gäller. Men redan idag tog KSAU beslut att inte ta fram någon ny miljökonsekvensbeskrivning. Med tanke på att det lär vara många boende vid Bäverns gränd som står i färd med att överklaga ett slutligt beslut i fullmäktige, borde majoriteten vara noggrann med att att inte missa någon formalia...
Affärsverksamhet bloggar

fredag, oktober 02, 2009

Seminarieträdgården - alliansöverenskommelse eller blocköverskridande uppgörelse?

UNT skriver om det förändrade läget i Seminarieträdgårdsfrågan. Efter Miljöpartiets protestmöte har den politiska kartan onekligen ritats om. Men frågan nu är vad som är viktigaste för Centerpartiet - att hålla ihop inom alliansen, och göra en uppgörelse med Moderaterna om en smärre exploatering av parken, eller om man ser sakfrågan som så viktig att man är beredd att istället göra upp med oppositionen? Förhandlingsläget gentemot Moderaterna är emellertid så starkt, med tanke på den blocköverskridande möjlighet till uppgörelse som finns, att det hela kanske till och med slutar som i Marielundsfrågan - en utåt enig allians som för närvarande avbryter alla exloateringsplaner.
Affärsverksamhet bloggar

torsdag, oktober 01, 2009

Provval klart - Maria Gardfjell efterträder mig

Medan jag haft fullt upp under förmiddagen med att prata avfallshantering med studiebesöket från Warszawa, har MP:s valberedning räknat röster i provvalet. Maria Gardfjell toppade valet och kommer därmed att efterträda mig framöver (även om det naturligtvis först formellt ska beslutas av ett medlemsmöte). Även om mina planer varit klara länge, är det nu plötsligt väldigt konkret. Men det behöver inte innebära att jag lämnar uppsalapolitiken fullständigt - en fortsatt inriktning på kollektivtrafiken är lockande!
Affärsverksamhet bloggar