fredag, oktober 31, 2008

Socialnämndens underskott hanteras med nedskärning

Uppsalatidningen lyfter socialnämnden för barns och ungas svåra ekonomiska siutuation. Prognosen pekar på ett underskott om 32 mkr i år. I det förslag till nedskärningar för nästa år som ska behandlas av kommunstyrelsen nästa vecka föreslås att nämnden ska skära 6,1 mkr utifrån fullmäktiges beslut i juni. Resonerar majoriteten så att den som ändå går med underskott kan få ett lite större underskott? Att nämndens ordförande, Anders Aronsson (fp) inte är glad framgår av artikeln; resultatet blir att nämnden inte kan satsa på förebyggande åtgärder i den utsträckning som man vill. Tyvärr riskerar konsekvenserna av en sådan politik att bli att nämndens utgifter ökar ännu mer framöver i takt med att uteblivna förebygganade åtgärder resulterar i fler institutionsplaceringar.
Affärsverksamhet bloggar

torsdag, oktober 30, 2008

Exploateras grönområden i för snabb takt?

Miljöpartiet har under mycket lång tid protesterat mot att grönområden i centrala Uppsala exploateras. Vår motion i frågan ska behandlas av kommunstyrelsen nästa vecka. Den politiska majoriteten avfärdar problemställningen med att hävda att med nuvarande exploateringsfart kommer det dröja 800 år innan all parkmark i Uppsala är ianspråkstagen för andra ändamål. Två feltänk finns i detta. För det första har man enbart räknat med parkmark som tidigare planlagts. Men även grönområden som sedan lång tid tillbaka är tänkt att exploateras, t ex kvarteren Observatoriet och Blåsenhus, har i realiteten länge fungerat som parker och uppfattas naturligtvis av uppsalaborna som parkmark som nu exploateras. För det andra uppstår inte parkbristen först den dag alla parker är exploaterade; utan mycket, mycket tidigare än så. Att lyfta fram att vi kan hålla på som vi gör i 800 år till är därför en vilseledande slutsats; en mer relevant uppgift vore att ange hur många år vi kan fortsätta med nuvarande exploateringsfart innan vi får en försämrad boendemiljö för uppsalaborna. Tyvärr står miljöpartiet väldigt ensamma om att se detta perspektiv; socialdemokraterna kommer nog tyvärr ansluta till den borgerliga majoriteten i behandlingen av motionen.
Affärsverksamhet bloggar

onsdag, oktober 29, 2008

Sterling i konkurs

Lågprisflyget Sterling går i konkurs, se UNT. Uppsala Airs reaktion på detta blir sannolikt "business as usual" med hänvisning till Ärnas exeptionellt goda läge...
Affärsverksamhet bloggar

Samkönade äktenskap

Vänsterpartiet och miljöpartiet har skrivit en gemensam artikel om samkönade äktenskap, publicerad i Upsala Nya Tidning idag. På grund av ett missförstånd står enbart miljöpartister som undertecknare av artikeln i tidningen; så med detta vill jag korrigera att även Ilona Szatmari Waldu m fl vänsterpartister står bakom artikeln.
Affärsverksamhet bloggar

tisdag, oktober 28, 2008

Fullmäktigeframgångar - och bakslag

Gårdagens kommunfullmäktigemöte var extremt späckat med ärenden. Många av dessa var positiva, ett flertal handlade om tidigare beslut som den borgerliga majoriteten rev upp november 2006, som man nu omprövat sitt ställningstagande till, och således i viss mån ställde sig bakom; däribland beslut om pilotprojekt för produktion av passivhus, inrättande av miljöbilspool tillgänglig för allmänheten och beslut om att ta fram handlingsplan för att öka andelen ekologiska livsmedel och etiskt producerade varor i kommunens inköp. Till de negativa ärendena hörde att majoriteten inte är beredda att försöka få till stånd samfinansiering med staten för spårvagnssystem i Uppsala, att man inte vill föra in hur klimatförändringarnas konsekvenser ska kunna förebyggas i översiktsplanearbetet och att man inte är villiga att ta initiativ för att utveckla kooperativ hyresrätt som upplåtelseform. Trist var också att Cecila Forss (m), trots att hon uppenbart för alla fullmäktigeledamöter och åhörare uttryckt sig olämpligt i sitt interpellationssvar om vårdnadsbidrag inte riktigt vill be om ursäkt för det offentligt.
Affärsverksamhet bloggar

måndag, oktober 27, 2008

Vad vill de borgerliga partierna föra för politik?

Upsala Nya Tidning spekulerar att den politiska oppositionen har bättre förspänt inför nästa mandatperiod eftersom vi precicerar vilken politik vi vill driva framöver, till skillnad mot den borgerliga majoriteten. Vad som gör det hela än mer intressant är att alliansen i många frågor tonat ner sin tidigare ideologiska profil, till förmån för ett förvaltande perspektiv. Några saker jag skrivit om tidigare är hur den borgerliga majoriteten i Industrihus styrelse motsatte sig en forcerad utförsäljning av bolagets fastigheter, styrelsen i UKFAB:s inställning till försäljning av Kvarnen, som sannolikt leder till att inte heller den försäljningen blir av, och styrelsen i Uppsalabuss negativa inställning till att överlåta bolaget till UL. Ytterligare ett exempel är Uppsalahems agerande angående omvandling av hyreslägenheter till bostadsrätter. I samtliga fall finns en ideologisk klyfta som växer fram mellan kommunledning och bolagsordföranden i takt med att ordföranden lär sig verksamheten och "anammar" bolagets syn. Uppsalahems skickliga ordförande Peter Nordgren hade exempelvis som ny ordföranden i Uppsalahem väldigt bestämda uttalanden om omvandling av hyreslägenheter till bostadsrätter, men hans pragmatiska uttalanden senaste året ligger däremot i linje med vad bolagets VD för fram. Kanske kan klyftan sägas handla om en pragmatisk vardagsrealistisk inställning gentemot en mer renodlat ideologisk inställning. Å enda sidan är det positivt att verksamhetsanvariga politiker försvarar den verksamhet man är ansvarig för, å andra sidan gör det att de ideologiska skillnaderna mellan partierna suddas ut. Den som röstade för ett reaktionärt systemskifte i Uppsala har inte fått det. Men å andra sidan var det kanske inte en hårdför högerpolitik väljarna ville ha när alliansens fick majoritet, utan i princip ett bevarande av det socialdemokratiska samhällsbygget, med inslag av borgerliga reformer som t ex vårdnadsbidrag. UNT:s frågeställning är därför adekvat -finns ytterligare borgerliga reformer att genomföra som motiverar fortsatt alliansstyre? Och om s-mp-v får majoritet vid valet 2010; är det då verkligen uppsalabornas önskan att riva upp redan genomförda reformer?
Affärsverksamhet bloggar

lördag, oktober 25, 2008

Beslut om skattesänkning rivs upp

Beslutet om att sänka skatten med tio öre, som togs av fullmäktige i juni, kommer att rivas upp. Moderaterna har i stor uträckning präglad majoritetens politik, men nu fick de ge sig. Centerns Lars O Ericsson har - efter insikten att det inte är rimligt att genomföra skattesänkningar samtidigt som stora nedskärningar måste till -kämpat på bra för att få majoriteten på en sådan linje; när kd och till sist också fp gick på den linjen blev moderaterna ensamma om att vilja sänka skatten, och fick därmed ge sig. Att Gunnar Hedberg (m) inte riktigt vill försonas med tanken framgår av hans uttalanden i media. Men ett alternativ där majoriteten spruckit och mittenpartierna gjort upp med mp och s hade väl smärtat än mer. Tyvärr är det inte tillräckligt att avstå skattesänkningen; att stora nedskärningar ändå måste till går att läsa i bland annat Upsala Nya Tidning. En tioöre skattehöjning är nödvändig. Märkligt i sammanhanget är att majoriteten inte tittat på möjligheter att minska kostnaderna genom att exempelvis gå över till fri progamvara i stor utsträckning, samordna varutransporter till kommunens verksamhet och gå över till el från vindkraft.
Affärsverksamhet bloggar

torsdag, oktober 23, 2008

Nu korkar majoriteten igen busstrafiken ytterligare

Byggnadsnämnden tar idag beslut om att skicka ut detaljplan för att öppna Bäverns gränd för biltrafik på remiss. Mot beslutet reserverar sig miljöpartiet och socialdemokraterna. Bäverns gränd kunde öppnas som bussgata genom att det så kallade Prinshuset flyttades, med resultat att gränden kunde breddas. I samband med detta gjordes utfästelser till de närboende från Uppsala kommun att gränden skulle hållas stängd för genomfartstrafik. Den konsekvensutredning som Gatu- och trafikkontoret gjort visar att ett öppnande av Bäverns gränd för biltrafik medför att miljökvalitetsnormen för luftföroreningar kan komma att överskridas i gränden, och att busstrafiken får framkomlighetsproblem. Ytterligare en konsekvens av öppnandet är att kostnaderna för kollektivtrafiken kan komma att öka, som resultat att bussar fastnar i bilköer. De kommuner som arbetar med trafiken ur ett klimatperspektiv skapar särskilda bussgator eller bussfiler för att förbättra framkomligheten för busstrafiken. Den borgerliga majoriteten i Uppsala arbetar i motsatt riktning, korkar igen befintliga bussgator med biltrafik!
Affärsverksamhet bloggar

tisdag, oktober 21, 2008

Mer biogas!

TV4 har ett inslag om de bristande tankningskapaciteten för biogas. Förra veckan avslog majoriteten oppositionens yrkande om att bygga ut tankningskapaciteten; men Leif Sanner (fp) öppnar i inslaget upp för att man faktiskt kommer försöka lösa situationen. Förhoppningsvis hinner majoritetspartierna tänka om innan ärendet kommer upp i fullmäktige. Men risken är uppenbar att man kör varianten att i och för sig hålla med om problembeskrivningen, men att ändå avslå yrkandet.
Affärsverksamhet bloggar

måndag, oktober 20, 2008

Fördämningen i EU-frågan brast under kongressen

Mp-Uppsala fick igenom att mp i EU ska driva globalt moratorium mot prospektering efter nya olje-, naturgas- och kolkällor. Det borde vara ett politiskt möjligt beslut att ta i Köpenhamn, och är självklart ett beslut som leder till en utfasning av användningen av fossila bränslen. Men det var inte det enda beslut mp-kongressen tog. Det skippade utträdeskravet medförde att alla fördämningar inom mp i EU-frågan tycktes ha brustit - en lång rad av miljöpartiets hjärtefrågor fördes nu upp till EU-nivå av kongressen. Många blev förvånade över hur jag röstade emot det ena i och för sig sakpolitiskt bra förslaget efter det andra, utan att inse att det var lämpligheten att föra det hela till EU-nivån som jag ifrågasatte. Till sist blev EU-plattformen så motsägelsefull och späckad av nya politikområden till EU att jag (som enda kongressombud) kände mig tvungen att rösta emot den. En bättre hantering för att ta fram en EU-plattform vore att kongressen utsåg en redaktionell grupp som satte samman materialet utifrån principiella kongressbeslut. Ett material där den ena attsatsen inte stämmer med nästa är inte snyggt.
Affärsverksamhet bloggar

fredag, oktober 17, 2008

Iväg till mp:s EU-kongress

Nu åker jag iväg till mp:s EU-kongress i Göteborg. Tillsammans med Uppsalas tre andra ombud Eva Adler, Johan Lundqvist och Alf Karlsson, kommer jag bland annat driva att ett globalt moratorium mot exploatering av nya oljetillgångar ska föras in i valplattformen. Trots att kunskapsnivån om klimatförändringarna ständigt ökar har det aldrig förr investerats så stora resurser som nu på att försöka hitta nya oljekällor. Den olja som utvinns kommer att förbrännas, oavsett vilka mål som sätts för att minska utsläppen av koldioxid. Den enskilt viktigaste frågan är därför att få till stånd ett totalstopp mot exploatering av nya oljekällor. Nu när oljebolagen tävlar om att kunna exploatera de oljetillgångar som frigörs i takt med att polarisarna smälter är det uppenbart att politiken måste tordas sätta stopp!
Affärsverksamhet bloggar

torsdag, oktober 16, 2008

Antibiotikaresistens kanske kan motverkas med bättre indikatorer

Jag har under dagen bevisat ett mycket intressant seminarium om life science-sektorns framtidsmöjligheter. Särskilt intressant var att höra om utvecklingen av indikatorer för att kunna fastställa sjukdomar. Allt för ofta händer att läkare skriver ut antibiotika med orden "testa det här, om det hjälper har vi ringat in vad det var för sjukdom". Vid seminariet framhölls att Sverige är ett föregångsland i att inte gödsla med antibiotika i tid och otid. Med tanke på hur mycket antibiotika som används även i Sverige helt i onödan måste situationen i många andra länder vara fruktansvärd. Mycket lidande har kunnat undvikas tack vare antibiotika - vi vill inte ha tillbaka en situation där antibiotikan är verkningslös!
Affärsverksamhet bloggar

Majoriteten avvaktar ytterligare om skattekompromissbesked

Det utlovade beskedet huruvuda den borgerliga majoriteten går med på mp:s kompromissbud om att inte sänka skatten nästa år, för att så hantera den ekonomiska krisen, dröjer. Det nya beskedet från Gunnar Hedberg (m) är att vi får besked på måndag nästa vecka. Glädjande är i alla fall att dörren för en kompromiss ännu står på glänt.
Affärsverksamhet bloggar

onsdag, oktober 15, 2008

Förslag om statsbidrag för spårvagnar i Uppsala

Äntligen har miljöpartiets riksdagsgrupp lyft frågan om statlig medfinansiering av lokalt spårburen kollektivtrafik i åtta svenska städer, däribland Uppsala! Miljöpartiet i Uppsala har ju drivit frågan om att inrätta spårvagnar i Uppsala, och också avsatt investeringsmedel för det i våra budgetförslag – men möjligheter för kommunen att klara hela investeringen själv finns inte; en förutsättning är statsbidrag. Men en mp-s-regering efter nästa val tycks det nu kunna bli verklighet. Se mer i TV4-inslaget här.
Affärsverksamhet bloggar

tisdag, oktober 14, 2008

Moderaterna ser inga problem med rollkonflikt

Radio Uppland har nu intervjuat byggnadsnämndens ordförande Liv Hahne (m) om rollkonflikten som kan uppstå när stadsbyggnadskontorets konsulter avlönas av byggbolagen. Till skillnad mot stadsbyggnadsdirektören ser hon inga problem med en sådan hantering. Trodde nog att också moderater ville att kommunen utan tvivel skulle vara en neutral part i stadsplaneringen, men så är alltså inte fallet.
Affärsverksamhet bloggar

Dörren öppen för skattekompromiss

Måndagens möte om den ekonomiska krisen gav i alla fall ett positivt besked; majoriteten avfärdar inte förslaget om en skattekompromiss rakt av. Besked om hur majoriteten ställer sig är utlovat senast torsdag. Fördelarna med kompromissen borde vara uppenbara för majoriteten; att sänka skatten och samtidigt genomföra stora nedskärningar rimmar väldigt illa. Se vidare i TV4:s inslag här. Att majoriteten i och för sig ibland hittar på kluriga sätt för att minska kommunens kostnader framgår av Radio Upplands inslag om att byggbolag betalat lönen för en kommunal handläggare. Men att det inte är ett lämpligt förfarande är samtidigt glasklart!
Affärsverksamhet bloggar

måndag, oktober 13, 2008

Kompromiss om skatten i sikte?

Idag fortsätter KSAU:s diskussioner om kommunens krisartade ekonomiska läge. Att tidigare planerad skattesänkning med 20 öre 2010 inte är så sannolik har centerns Lars O Ericsson uttalat ett flertal gånger i media. Och det är förstås klokt; att genomföra panikartade nedskärningar och samtidigt sänka skatten ses nog inte med blida ögon av uppsalaborna. Men varför inte också avstå ifrån att sänka skatten med tio öre 2009? Visserligen har fullmäktige i juni redan fattat ett sådant beslut, men det är fullt möjligt att revidera det beslutet med ett nytt fullmäktigebeslut. Det skulle ge 40 mkr högre skatteintäkter 2009; och därmed minska besparingstrycket väsentligt. Miljöpartiets förslag till skattenivå för 2009 var vid junibeslutet inte bara att avstå från majoritetens sänkning med tio öre, men att istället höja nivån med tio öre. Den linjen kvarstår självfallet, och om fullmäktige är så kloka att man nu går med på mp:s förslag skulle det i stort sett lösa kommunens finansiella kris. Att en borgerlig majoritet skulle höja skatten framstår dock kanske som mindre troligt; men kanske kan en kompromiss där man i alla fall river upp beslutet att sänka sänka skatten vara i sikte?
Affärsverksamhet bloggar

fredag, oktober 10, 2008

Ekonomiska krisen slår hårdare mot Uppsala än väntat

Den ekonomiska krisen slår hårdare än väntat mot Uppsala kommun; drygt 120 mkr back 2009 enligt den prognos vi fick idag. Ibland går det fort; för bara två veckor sedan hånades miljöpartiet för att vi var så snåla att vi inte ville binda upp kommunen på tio miljoner kronor för Gränby arena; nu borde den satsningen framstå som det absolut första att prioritera bort.
Affärsverksamhet bloggar

Varför vill inte majoriteten utnyttja biogaspotentialen?

Miljöpartiets yrkanden om fortsatt satsning på biogas vinner inget gehör hos den borgerlia majoriteten. Uppsala kommun har, utifrån de beslut som togs förra mandatperioden, påbörjat uppförandet av ytterligare en rötkammare för biogasproduktion. Med ytterligare en rötkammare ökar både driftssäkerheten och möjligheten att öka produktionsvolymen. Men den utökade produktionsmöjligheten kan inte utnyttjas till fullo om inte också möjligheten att tanka biogas samtidigt förbättras. Men det struntar majoriteten i! Gamla Uppsala Buss har nått kapacitetstaket för hur många biogasbussar man kan köra, med resultat att de nya bussar som köps blir dieselbussar, när majoriteten nu avslår miljöpartiets yrkanden om att utöka tankkapaciteten blir resultatet därför att inga ytterligare biogasbussar kommer i trafik.
Affärsverksamhet bloggar

onsdag, oktober 08, 2008

Rödgrönt samarbete på riksnivå klart

Idag offentliggjordes att miljöpartiet och socialdemokraterna inleder ett långsiktigt och fördjupat gemensamt politiskt samarbete - ett rödgrönt samarbete för framtiden, med ambition att staka ut en långsiktig gemensam inriktning för politiken för det kommande decenniet, och att tillsammans utmana den moderatstyrda regeringen om regeringsmakten. Det som från början var ett parti som vägrade sätta det ena politiska blocket framför det andra har de senaste femton åren gjort en resa in i vänsterblocket. Men minns att 1995 talades seriöst om sammanslagning med centerpartiet och så sent som 2002 om att bilda regering tillsammans med folkpartiet och centerpartiet. Ur ett uppsalaperspektiv är det bra med ett rikspolitiskt samarbete med socialdemokraterna, eftersom socialdemokraterna här länge framstått som en bättre samverkanspart än de borgerliga partierna. Men i många andra kommuner är situationen den motsatta; socialdemokrater utan samarbetsvana har fått miljöpartiet att istället söka sig till de borgerliga partierna. Vad som händer i dessa kommuner nu blir intressant att följa; möjligtvis kommer en ny mer samarbetsinriktad generation socialdemokrater även i dessa kommuner, eller så fortsätter kommunkartan över miljöpartistisk samverkan att se olika ut - kanske något som blir föremål för diskussion vid miljöpartiets kommundagar nästa helg.
Affärsverksamhet bloggar

måndag, oktober 06, 2008

Varför avfärdar den borgerliga majoriteten öppen källkod?

Miljöpartiet har under många år drivit frågan att Uppsala kommun ska gå över till öppen källkod och fri programvara i så stor utsträckning som är möjligt. Orsaken är att kommunen då slipper licenskostnader, men också att de fria programmen i många fall är mer användarvänliga och kraftfulla. Flera stora myndigheter har gått över till öppen källkod, och bland Sveriges kommuner har Motala utmärkt sig i att satsa på öppen källkod, med kostnadsbesparingar som följd. Trots det ville inte den borgerliga majoriteten i Uppsala bifalla miljöpartiets motion, när frågan behandlades i kommunstyrelsens arbetsitskott. Nu hoppas jag att det finns borgerliga fullmäktigeledamöter som (precis som jag) funnit att det fria ordbehandlingsprogrammet Write är bättre än Word, och därför stödjer miljöpartiet när motionen kommer upp i fullmäktige. Att minska IT-kostnaderna genom att använda gratisprogram borde inte vara en ideologisk fråga!
Affärsverksamhet bloggar

Förslag till EU-kongresssen

Miljöpartiet ska inte längre förorda att Sverige ska lämna EU. Det blev resultatet av den medlemsomröstning som har pågått under september månad. Med siffrorna 55,6 procent mot 44,4 har partilinjen ändrats. Röstdeltagandet var 46,5 procent. Kanske lite märkligt att mer än varannan medlem inte hade någon åsikt i frågan, eller i varje fall inte tyckte fråga var så viktig att det var mödan lönt att rösta. Extrakongressen nästa helg, inför EP-valet, behöver nu inte fokusera på den redan avklarade utträdesfrågan utan kan handla om vad mp vill göra i EU-parlamentet. Tyvärr är partistyrelsens förslag till valplattform lite uddlös i klimatfrågan; det talas om "nya instrument", men inte vilka det skulle kunna vara. Det jag som kongressombud avser driva är ett globalt moratorium mot prospektering för att hitta nya olje- , naturgas- eller kolfyndigheter. Ett sådant beslut kunde bli verklighet vid klimatkonferensen i Köpenhamn 2009. Klimatfrågan handlar i grund och botten om att vi måste sluta föra upp nya kolatomer i atmosfären - och det mest effektiva sättet att lyckas göra det är naturligtvis att sluta utvinna olja, naturgas och kol. Men det ironiska är att samtidigt som medvetenheten om klimatfrågan breder ut sig satsas mer resurser än någonsin på att hitta nya oljefyndigheter. Idiotin är övertydlig när oljebolagen försöker hitta fyndigheter i områden i som friläggs när isen försvinner från nordpolen. Det borde finnas politisk möjlighet att få igenom ett globalt moratorium, eftersom det inte slår direkt mot människors vanor, utan enbart mot de stora oljebolagens vinstintressen. Men om de använder sina resurser till att ta fram förnyelsebara energikällor, istället för att leta efter nya oljereserver, kan de både tjäna pengar och bidra till att stoppa klimatförändringarna.
Affärsverksamhet bloggar

fredag, oktober 03, 2008

Låga bud gör försäljning av Kvarnen olämpligt

Miljöpartiet stod bakom fullmäktigebeslutet om att gå vidare att ta in anbud för en försäljning av Kvarnen. Partiet ser ingen principiell orsak till att kommunen ska äga en galleria. Men vi kan nu konstatera att anbuden är för dåliga, och att en försäljning därför är olämplig - ja bli till en rent ekonomisk förlustaffär. Paralleller kan naturligtvis dras till det tidigare försöket att sälja Gamla Uppsala Buss, där buden var så dåliga att den borgerliga majoriteten beslutade att avbryta försäljningen. Jag känner mig övertygad om att man kommer också kommer finna det klokast att avbryta försäljningen av Kvarnen!

Utöver de ekonomiska aspekterna var en utgångspunkt vid fullmäktigebeslutet om att påbörja försäljningsprocessen att lägenheterna i fastigheten skulle fortsätta vara hyreslägenheter, i enlighet med kommunens bostadspolitiska strategi. Avsaknaden av sådana garantier är också en orsak till miljöpartiets ställningstagande. Se mer i TV4:s inslag.
Affärsverksamhet bloggar

torsdag, oktober 02, 2008

Uppsalaluften dålig - och ingenting görs

Den dåliga luften i centrala Uppsala är inget nytt problem. För att komma till rätta med situationen togs ett åtgärdsprogram fram under förra mandatperioden. Beslut därom togs i bred politisk majoritet i kommunstyrelsen 2006, och kunde därefter fastställas av länsstyrelsen. Att en bred politisk majoritet stod bakom åtgärdsprogrammet trodde jag skulle borga för att programmet skulle genomföras trots majoritetsskiftet. Men där fick jag fel. Det som genomförs är fortsatt kampanj mot dubbdäcksanvändning. Men i övrigt kan vi konstatera

- miljözon för tunga fordon i centrala Uppsala har inte genomförts
- subventionerad parkeringsavgift för miljöbilar har inte genomförts
- höjda parkeringsavgifter för andra bilar har inte genomförts, tvärt om
- investeringsnivåerna för utbyggnad av cykelvägnätet har skurits ner, i jämförelse med nivån 2006,
- kommunbidraget till kollektivtrafiken har skurits ner, i jämförelse med fullmäktiges beslut maj 2006, med resultat att kollektivtrafiken nu får hanka sig fram genom att använda resurser som fullmäktige i IVE egentligen riktat till färdtjänsten.
- ytterligare beslut för att få till stånd ökad biogasproduktion har inte fattats under mandatperioden, även om det naturligtvis är bra att en ny rötkammare nu uppförs i enlighet med det beslut s-mp-v tog förra mandatperioden.

Vid tisdagens interpellationsdebatt menade Cecilia Forss (m) att man visst jobbar med frågan, inte alls prioriterat bort åtgärdsprogrammet. Hur det i så fall ser ut om man inte jobbar med en fråga vore intressant att veta... men viktigare än en spetsfundig debatt är naturligtvis att åtgärda problemen. Ingen ska behöva bli sjuk av att andas uppsalaluften!
Affärsverksamhet bloggar