tisdag, september 30, 2008

Finanskrisens effekter på Uppsala kommun

Kommuner runt om i världen, också i Sverige, får på grund av finanskrisen se stora placeringar bli värdelösa. Tack vare en strikt placeringspolicy är riskerna att Uppsala kommuns placeringar urholkas små. Men ett annat problem, som knappt diskuterats än, är möjligheterna för kommunen att ta lån framöver. Uppsala - precis som många andra kommuner - står inför stora investeringsbehov. Men i finanskrisens spår är det inte lätt att hitta långivare, särskilt inte till önskad ränta. Utvecklingen på finansmarknaden de kommande veckorna eller månaderna kommer därför att bli avgörande för många av de projekt som diskuteras även i Uppsala framöver.
Affärsverksamhet bloggar

måndag, september 29, 2008

Positivt och negativt vid fullmäktige

Ett positivt besked gavs vid dagens interpellatsionsdebatt i fullmäktige i Ärnafrågan: majoriteten släpper fram beslut om kommunens remissvar till fullmäktige.

En inte lika angenäm överraskning var att Folkpartiet bytt åsikt i frågan om led genom Stadsskogen och röstade med övriga majoritetspartier om att fortsätta utreda frågan inom ramen för översiktsplanen. Folkpartiets vallöften väger lätt när sammanhållningen inom majoriteten ska prioriteras!
Affärsverksamhet bloggar

Miljöpartiet vill bilda majoritet med s och v

Miljöpartiets kommunavdelning i Uppsala har beslutat att inleda samverkan med socialdemokraterna och vänsterpartiet för att ta fram en gemensam valplattform inför kommunalvalet 2010. Förhoppningsvis tar s och v motsvarande beslut! En gemensam valplattform utesluter inte att miljöpartiet också profilerar särskilda frågor i det egna kommunprogrammet, däremot att majoritetssamverkan med något eller flera av de borgerliga partierna i praktiken omöjliggörs. Den politik de borgerliga partierna i Uppsala för, där miljökrav i kommunens upphandling tonas ner, där avkastningskrav på kommunens skolor och förskolor medför försämrad kvalitet och där klimatfrågan frekvent får stå tillbaka för kortsiktiga näringslivsintressen, visar att de borgerliga partierna står allt för långt bort från en långsiktigt hållbar politik. Se gärna TV4 om saken.
Affärsverksamhet bloggar

torsdag, september 25, 2008

Ärnamotion till fullmäktige i alla fall?

Vid gårdagens presskonferens efter kommunstyrelsemötet föll kommunstyrelsens ordförande, Gunnar Hedberg (m), plötsligt delvis till föga efter min kritik om att majoriteten inte släpper fram ärnafrågan till fullmäktige, och deklararade att kanske, kanske skulle fullmäktige få ta ställning till kommunens yttrande till länsstyrelsen. Nu är det bara att hoppas att detta inte är en fint för att glida undan kritik fram till dess det är ett faktum att det blivit för sent för fullmäktige att kunna fatta beslut i frågan; utan att majoriteten seriöst överväger att trots allt låta fullmäktige behandla mp-motionen i tid.
Affärsverksamhet bloggar

onsdag, september 24, 2008

Kommunstyrelsen passar i ärnafrågan

Kommunstyrelsen behandlar vid dagens sammanträde remiss från Länsstyrelsen angående fråga om att peka ut Ärna som riksintresse för civil luftfart. Majoritetsförslaget är att framhålla att beslutet att utse Ärna som plats av riksintresse för civil luftfart bör avvakta resultatet av miljöprövning. Miljöpartiet, socialdemokraterna och vänsterpartiet yrkar däremot att kommunstyrelsen ska förorda att Ärna inte ska utpekas som riksintresse för civil luftfart. Att, som majoriteten gör, inte ge klara besked i remissen utan att säga att man tar ställning först när frågan är redan är avgjort är svagt. Lågprisflyg eller inte på Ärna är en stor principiell fråga som kommunens folkvalda organ borde uttala sig i, och inte bara hänskjuta till andra instanser. Enligt uppgifter från Uppsala Air kommer den reviderade Miljökonsekvensbeskrivningen (MKB:n) att vara färdig i mitten av november. Den borgerliga majoritetens inställning att inte släppa fram miljöpartiets motion till kommunfullmäktige innan MKB:n kommit på remiss till kommunen innebär därmed att majoriteten bryter mot fullmäktiges arbetsordning om att motioner ska föreläggas fullmäktige inom ett år. Majoriteten slår undan förutsättningarna för den representativa demokratin genom att inte låta fullmäktige fatta beslut om hur Uppsala kommun ska ställa sig till civil flygplats på Ärna. Att kommunstyrelsemajoriteten återspeglar fullmäktigemajoritetens åsikt i frågan är inte självklart.
Affärsverksamhet bloggar

onsdag, september 17, 2008

Är barnomsorg indoktrinering?

Är barnomsorg indoktrinering? Se inslag i ABC om vårdnadsbidrag. Vem som säger vad och vad det innebär är inte värt att yttra sig om. Däremot får jag väl, utan att anses vara elek, hoppas att det är ytterligare en groda och inte en riktig åsikt...
Affärsverksamhet bloggar

Mp-uppslutning bakom kulturhuvudstadsårsansökan

Miljöpartiet stödde i våras kommunstyrelsebeslutet att Uppsala skulle ansöka om att bli kulturhuvudstad 2014. Någon större diskussion inom partiet om vad det hela egentligen innebär har däremot inte förts - innan i lördags; lyckligtvis med stor samstämmigheten om vad mp vill med kulturhuvudstadsårsansökan, och på kulturnatten delade miljöpartiet också ut flygblad kring det hela. Ett flertal konkurrerande städer har dragit sig ur processen, i första hand på grund av att det inom dessa kommuner inte finns politisk enighet. Det finns det förvisso inte i Uppsala heller, så det är bara att hoppas på att alliansregeringen inte nobbar Uppsala utifrån det faktum att vissa uppsalamoderater säger Nej.
Affärsverksamhet bloggar

tisdag, september 09, 2008

Miljöbilspool

Positiva saker hände förvisso också vid nämnda arbetsutskott (se nedan), bland annat beslut, med anledning av en miljöpartimotion, om uppdrag till kommunstyrelsen att utreda frågan om miljöbilpoolstjänst. Det är utomordentligt bra att alliansen nu lägger ifrån sig de ideologiska skygglapparna i den här frågan och ser till vad som både är bra för uppsalaborna, både ekonomiskt och miljömässigt. Kommunala miljöbilspooler har funnits i Göteborg och Linköping i cirka två år. Fördelen med miljöbilspoolerna är dels att allmänheten ges tillgång till miljöbilar, men också att det totala bilinnehavet minskar genom att flera personer delar på en bil. Det är alltid smart att dela bil med andra. Dels är det självklart ekonomiskt fördelaktigt när färre bilar behövs, men det motverkar också slentrianmässig onödig bilkörning att ha del i bilpoolsbil i stället för en egen bil. Se vidare hos Radio Uppland.
Affärsverksamhet bloggar

Skandalös hantering av ärnafrågan

Sällan har jag blivit så upprörd över alliansens beteenden som vid gårdagens behandling av mp:s motion om Nej till civilflyg på Ärna. Enligt fullmäktiges beslutade reglemente ska alla motioner föreläggas fullmäktige inom ett år efter det att de lämnats in. MEN alliansen valde att återremittera motionen, Gustav von Essen (kd) och Lars Ericsson (c) argumenterade att fullmäktige inte skulle ges möjlighet att behandla ärendet före Länsstyrelsen fattat sitt beslut. Det är så dags då!!! Vad man i själva verket gör är att slå undan förutsättningarna för den representativa demokratin! Att skälen för detta agerande är att man inte vill blotta den stora sprickan inom majoriteten i fullmäktige är uppenbart. I fullmäktige kan vi naturligtvis fortsätta att försöka få diskutera frågan, även om fullmäktiges ordförande gör vad han kan för att stympa varje diskussion, men några direkta yrkanden för beslut får vi inte upp. von Essen och Ericsson blottade vidare i inlägg efter inlägg sin totala okunskap om den formella hanteringen av ärnafrågan genom att prata om att man ville avvakta "Länsstyrelsens miljökonsekvensbeskrivning". De båda kommunalråden har alltså inte fattat att MKB:n upprättas av Försvarsmakten/Uppsala Air. Eller låtsas man bara vara fullständigt okunniga för att deras ställningstagande att invänta MKB:n inte ska framstå som lika makaber? Men den borgerliga strategin att försöka kväva den demokratiska möjligheten att offentligt debattera ärnafrågan har inga förutsättningar att lyckas - motreaktionerna blir istället att föra in frågan i alla tänkbara sammanhang.
Affärsverksamhet bloggar

torsdag, september 04, 2008

Alliansen vill inskränka överklagansmöjligheter beträffande detaljplaner

Kommunstyrelsen beslutade idag om remissvar med anledning av betänkandet "En ny instansordning för mål enligt plan- och bygglagen." Den borgerliga majoriteten i Uppsala förespråkar att bestämmelser ska införas som gör att kommunens avvägningar mellan olika allmänna intressen inte ska kunna överklagas. Exempel på allmänt intresse kan vara områden för friluftsliv. Det är beklämmande att de borgerliga partierna förespråkar en sådan inskränkning av rättsäkerheten. Som motivering till förslaget anger alliansen att de finner det problematiskt att så många detaljplaner överklagas, med de långa processer som då följer. Alliansens utgångspunkt är att människor överklagar beslut på pin ki, men naturligtvis är grunden för överklaganden generellt att den som överklagar menar att ett beslut får olyckliga konsekvenser och vill förhindra detta. Om överklagansmöjligheten stympas på det sättet ökar onekligen risken för att beslut tas som får mycket negativa följder för många.
Affärsverksamhet bloggar

onsdag, september 03, 2008

Dags att plocka bort Byggnadsnämndens delegation

Vid dagens kommunstyrelsesammanträde ska kommunstyrelsen avge remissvar till byggnadsnämnden angående detaljplan för Dalby. Miljöpartiet kräver att kommunstyrelsen avstyrker förslaget till detaljplan. Byggnadsnämnden har hanterat frågan helt felaktigt. Förslaget strider mot översiktsplanens inriktning om att samla bebyggelsen på landsbygden i stråk med förutsättningar för bra kollektivtrafikförsörjning, förslaget tar inte heller hänsyn till miljöbalkens skydd för jordbruksmark eller inriktning om energieffektivt byggande, och byggnadsnämnden har hoppat över det viktiga programskedet, trots att en sådan process krävs för den här typen av omfattande detaljplaner. Byggnadsnämnden har fått delegation ifrån kommunfullmäktige att fatta beslut om detaljplaner som överensstämmer med fullmäktiges beslutade översiktsplan. I ett par fall har byggnadsnämnden överträtt denna delegation och fattat beslut om detaljplaner trots att de stridit mot översiktsplanen. Det är inte acceptabelt att byggnadsnämnden utvecklas till laglöst land, där nämnden gör vad man vill oavsett fullmäktigebeslut eller lagar. Kanske är det dags att helt enkelt plocka bort byggnadsnämndens delegation.
Affärsverksamhet bloggar

tisdag, september 02, 2008

Även s stödjer fortsatt process angående ny bro över Fyrisån

Vid förmiddagens planeringsberedning diskuterades den nya bro över Fyrisån som jag skrev om för ett par dagar sedan, och ett par saker var mycket nedslående. Dels är arbetsordningen ändrad så att ärendet INTE förs till Kommunstyrelsen nu, utan behålls inom ÖP-gruppen. Socialdemokraterna överraskade vidare genom att helt plötsligt ställa sig bakom att brofrågan processas vidare. För mp:s del är det naturligtvis besvärande, eftersom det innebär att vi inte har en gemensam linje med s längre, utan tvingas föra frågan till förhandling för att få ihop en framtida eventuell mp-s-majoritet. Under de senaste åren har socialdemokraterna rört sig i grön riktning, tråkigt om den utvecklingen nu vänder!
Affärsverksamhet bloggar

måndag, september 01, 2008

Musikens Hus ett år - vad händer

UNT har en ytterst förvirrad artikel med anledning av ettårsdagen av invigningen av Musikens Hus, späckad av faktafel. Uppsala kommun har bland annat fått en ny stadsdirektör i artikeln, och ordförande i Uppsala Konsert & Kongress har fått ett nytt uppdrag. Även den borgerliga majoriteten tycks ta Musikens Hus med en klackspark, istället för att nagelfara situationen. Att alliansen har svårt att hantera partiernas vitt skilda ståndpunkt vad gäller huset är uppenbart. Det är synd att majoritetspartierna inte lämnar gammal prestige i frågan bakom sig och tar fasta på nuläget. Faktum är att konserverksamheten i huset har ett mycket bra år bakom sig - det har verkligen varit en bredd av konsertverksamhet som inte trodde man skulle mäkta med att arrangera. Faktum är också att kongressverksamheten inte går så bra som förutsatts. Varför inte lösa situationen på samma sätt som kommunen löste Victoriaanläggningen - också det en konferensanläggning med betydande problem - dvs lägga ut konferensverksamheten på entreprenad. Låt någon annan ta riskerna, men också möjligheterna. Fördelen för kommunen är att vi vet exakt - utifrån de avtal som tecknas - de ekonomiska förutsättningarna, och kan sedan budgetera konsertverksamhet utifrån det. Visst, att det från början var glädjekalkyler beträffande kongressverksamheten när huset projekterades och beslutades går aldrig att komma ifrån. Men kommunen slipper röda siffror för verksamheten!
Affärsverksamhet bloggar