torsdag, augusti 28, 2008

Majoriteten vill omintetgöra Uppsalas hamn

Som en blixt från klar himmel föreslår den borgerliga majoriteten nu en bilbro söder om Islandsbron som omöjliggör för båtar att ta sig upp till nuvarande hamn i Fyrisån. Förslaget är så utomordentligt dumt att det måste resultera i en massiv folkopinion. Kan man verkligen ha tänkt sig detta på allvar - eller är det ett riktigt uselt kontroversiellt förslag som lanseras för att uppsalabornas vrede ska fokusera på denna idioti, för att man ska kunna baxa igenom annat samtidigt som man får väljarnas förlåtelse genom att backa från broförslaget?
Affärsverksamhet bloggar

onsdag, augusti 27, 2008

Turerna kring Stabby prästgård fortsätter

När det stod klart att svenska kyrkan ville sälja Stabby prästgård föreslog miljöpartiet att Uppsala kommun skulle köpa prästgården, för att säkra området från överexploatering. Gunnar Hedberg (m) sågade genast det förslaget med fotknölarna, men efter stora protester, bland annat från lokala moderater, gick Liv Hahne (m) ut med ett löfte att kommunen skulle rädda prästgården. Men nu rapporterar Radio Uppland att kommunen inte alls är beredd att köpa gården. I radioinslaget uttalar sig ytterligare en moderat, fastighetsnämndens skicklige ordförande Lars Gunnar Karlsson, och tonar ner innebörden av Hahnes tidigare löfte: "Inte ett löfte att köpa ovillkorligen, utan det här är precis som alla andra affärsuppgörelser. Man lägger en viss värdering i det hela..." Det är förvisso en rimlig utgångspunkt, men efter att moderaterna nu svängt i frågan några gånger törs jag gissa att sista ordet inte är sagt än!
Affärsverksamhet bloggar

tisdag, augusti 26, 2008

Logik inget för de borgerliga partierna

Gårdagens fullmäktigesammanträde var minst sagt parodiskt. Först beslutade man att upphäva Uppsala kommuns tidigare miljöpolicy. I ärendet efter beslutade man att förändra upphandlingsförfarandet genom att stryka ALLA de miljökrav som funnits i den tidigare Upphanslingspolicyn, motiverat med en hänvisning till att den övergripande miljöpolicyn gäller all upphandling. Ja, du läser rätt - den miljöpolicy som man just beslutat att upphäva. Var det hela ett sätt att få bort alla tidigare miljökrav med hopp om att det skulle passera eller är logik något man helt enkelt inte behärskar? Om det är det förstnämnda har man lyckats väl - jag har inte sett någon media som genomskådat bluffen än. Men jag får väl hoppas på det sistnämnda. Mest häpnadsväckande är kanske att vissa alliansföreträdare låtsades vara förnärmade när hanteringen benämndens oseriös - besluten är ju så uppenbart motsägelsefulla. Vad besluten får för effekt återstår däremot att se. Möjligtvis ser förvaltningen det hela som jönserier att strunta i. Även om de borgerliga fullmäktigeledamöterna inte hade tagit på clownnäsor denna gång, kan professionen knappast ha uppfattat det som annat än en cirkusuppvisning i brist på logik.
Affärsverksamhet bloggar

måndag, augusti 25, 2008

Hotade grönområden

UNT har gjort en kartläggning kring grönområden som exploaterats de senaste åren och som hotas framöver, läs gärna både den artikeln och den debattartikel i frågan som UNT publicerades idag! Miljöpartiet har genom åren fått mycket kritik för att vi värnar människors tillgång till bostadsnära grönområden. Månne pendeln vara på väg att svänga nu, så att vi får en mer humanekologisk politisk inriktning?
Affärsverksamhet bloggar

lördag, augusti 23, 2008

Stenhagens bildnings- och kulturcenter

Jag kommer just från invigningen av Stenhagens kultur- och bildningscenter. Barn- och ungdomsnämndens ordförande, Cecilia Forss (m), var en av de främsta kritikerna innan beslutet om bygget togs förra mandatperioden - och nu överlämnade hon till vice ordföranden i Barn- och ungdomsnämnden, Bengt Sandblad (s), att hålla det inledande invigningstalet. Hedersamt av Forss! Annars har ju den borgerliga majoriteten gjort vad de kunnat för att profilera sig själva vid invigningar även av byggen de inte ställde upp på själva besluten kring. Mest glädjande vid själva invigningen var kanske annars inte de utomordentligt bra lokalerna - men den stora uppslutningen från lokala föreningar och stenhagensbor!
Affärsverksamhet bloggar

fredag, augusti 22, 2008

Vatten över huvudet



En bild brukar ju säga mer än tusen ord; men för att ändå lägga till några ord: är det att betrakta som att ta sig vatten över huvudet att förslå bostadsbebyggelse här? Det är förvisso några år sedan området drabbades av denna översvämning. Men att samma situation kommer att uppstå igen är ett inte alltför osannlikt antagande. Vad kommunstyrelsen säger om förslaget blir intressant att se!
Affärsverksamhet bloggar

torsdag, augusti 21, 2008

Gåfartsgator trots allt

Gåfartskonceptet blir allt vanligare i svenska städer. När tanken lanserades i Uppsala var dock motståndet från de borgerliga partierna kompakt. Men trots den borgerliga avskyn mot vad som gjordes på Östra Ågatan har initiativ för att åter prioritera bilar på gatan lyst med sin frånvaro, och - kanske än mer intressant - omvandlingen av Dragarbrunnsgatan till gåfartsgata fortskrider också. Ja, nu talas till och med om ytterligare gator som gåfartsgator. Snacka om kovändning, helt i klass med socialdemokraternas syn på FRA-lagen... Men det är ju för väl att den konservativa ryggradsreaktionen som gör att man skriker Nej! till allt som ses som hinder för bilismen mildras om den bara får några år på sig för eftertanke. Utvecklingen i Uppsala beträffande synen på stadens biltrafik ligger onekligen många, många år efter de flesta andra städer i Sverige. På flera håll kan man ju nu se hur de gåfartsgator som inrättades för några år sedan omvandlas till rena gågator. Vi kommer naturligtvis få en sådan utveckling också i Uppsala - men på grund av de starka konservativa krafter som finns här, får uppsalaborna vänta längre här än vad som vore önskvärt. Att just uppsalaluften är så dålig är således ingen slump!
Affärsverksamhet bloggar

onsdag, augusti 20, 2008

Skarpa krav från länsstyrelsen beträffande Ärna

Det har varit tyst från Uppsala Air under en längre tid. Inte undra på; det är inte bara den allmänna nedgången för lågprisflyget som måste bekymra. Länsstyrelsens begäran om komplettering av Miljökonsekvensbeskrivningen lär ha orsakat mycket arbete. De flesta av de brister som Miljöpartiet och Uppsala kommun påpekade har Länsstyrelsen tagit fasta på, och kraven på kompletteringar av MKB:n är följaktligen betydande. En intressant aspekt är att den borgerliga majoriteten gång efter annan uttalat att man tar ställning i sakfrågan när miljökonsekvensbeskrivningen har presenterats, och den fråga som den borgerliga majoriteten därför rimligen måste diskutera, när man har stormöte om flyg på Ärna den 26 augusti, är om man kan ställa sig bakom Uppsala Airs planer trots att de inte lyckas prestera en MKB som uppfyller de krav Uppsala kommun ställt.
Affärsverksamhet bloggar

tisdag, augusti 19, 2008

Ljumt intresse för vårdnadsbidraget

Den första september införs möjligheten att få vårdnadsbidrag i Uppsala kommun. Men intresset hittills har varit ljumt, enbart cirka 50 familjer har anmält sig för vårdnadsbidrag. För att modellen ska fungera krävs att cirka 600 barn utnyttjar vårdnadsbidrag istället för ordinarie barnomsorg. Den borgerliga majoriteten, med kristdemokraterna i spetsen, har gravt felbedömt barnfamiljernas intresse att utnyttja vårdnadsbidraget. Det knappa intresset för vårdnadsbidraget försätter barnomsorgen i problem; ekonomin räcker inte till barnomsorgsplats till alla. Återigen har den borgerliga majoriteten såldes hafsat genom en reform. Att man vill införa vårdnadsbidrag är en sak. Men det är oansvarigt att inte anslå tillräckliga resurser för reformen, med resultat att barnomsorgen drabbas!
Affärsverksamhet bloggar

måndag, augusti 18, 2008

Inga miljökrav i upphandlingarna

Nu kommer förslaget om att plocka bort miljökraven i upphandlingarna tillbaka till kommunfullmäktige. När ärendet var uppe i fullmäktige i början av året minoritetsåterremitterades det. Det är inte utan att det är överraskande att den borgerliga majoriteten står kvar vid samma förslag till beslut. Annars har minoritetsåterremisser hanterats med vändande post, för att kunna klubbas vid nästkommande fullmäktige. Men den här gången tog alliansen många månader på sig att hantera ärendet. Den enda rimliga förklaringen är att det funnits krafter inom majoriteten som ville gå oppotistionen till mötes genom att ha kvar miljökraven, men att denna grupp till sist fått ge sig. Att det finns borgerliga politiker som tycker att miljökrav eller etiska krav ska ställas vid den offentliga upphandlingen står klart. Det är beklagligt att de utgör en liten minoritet i Uppsala - och frågan är om någon av dem ens kommer tordas rösta i enlighet med sina åsikter vid fullmäktigebehandlingen.
Affärsverksamhet bloggar

torsdag, augusti 14, 2008

Äntligen beslut om passivhus!

I maj 2006 beslutade kommunfullmäktige att Uppsalahems kommande bostadsproduktion skulle vara i form av så kallade passivhus, dvs hus som är byggda så att de i princip klarar värmeförsörjningen utan annan tillförd energi än solinstrålning. Beslutet revs upp i november 2006 efter majoritetsskiftet. Miljöpartiet väckte då ånyo frågan i form av en motion, som idag resulterade i ett beslut i kommunstyrelsen att uppdra till Fastighetsnämnden och Uppsalahem att i samverkan pröva passivhustekniken i ett projekt. Miljöpartiet har tjatat passivhus i flera år, och vår ihärdighet har lönat sig. Även om tekniken är så väl beprövad att den egentligen borde tillämpas vid all nyproduktion är det i alla fall ett steg fram att vi nu får beslut om att komma igång med pilotprojekt också i Uppsala. I Tyskland finns tusentals lägenheter byggda med passivhusteknik. I Sverige har Alingsåshem kommit längst, och bolaget bygger nu enbart passivhus. Den högre investeringskostnaden återbetalar sig i form av kraftigt minskade kostnader för uppvärmning. Det är långsiktigt ekonomiskt rationellt att bygga passivhus. Men framför allt är det en miljöfråga. Ska vi klara klimatfrågan och omställningen bort från fossila energikällor måste vi ha just den typ av rationella energianvändning som passivhus är exempel på.
Affärsverksamhet bloggar

tisdag, augusti 12, 2008

Seriös debatt om naturområden?

UNT:s artiklar om planerna på att exploatera delar av Årike Fyris har startat en del debatt. Som vanligt är inte alla inlägg helt initierade, och vissa har förfasat sig över hur mp:s "plötsliga krav" på att göra området till naturreservat skulle försinka byggnationer och därmed kosta pengar. De faktiska förhållandena är ju de motsatta - arbetet att göra området till naturreservat har pågått i många år, det enda som återstår är det politiska beslutet - vilket skjutits på framtiden för att ge förutsättningar att krympa det tänkta naturområdet genom att tillåta vattennära bostadsbebyggelse. Uppenbarligen lockas många av lyxbostäder nära vatten. Men vilka risker medför det att bygga i närheten av åar som på grund av klimatförändringarna kommer att översvämmas allt oftare och allt kraftigare? Fyrisån har drabbats av stora översvämningar tidigare. I takt med den ökade nederbörd som Sverige beräknas få i och med klimatförändringarna, är det ett sannolikt antagande att det kommer bli en allt vanligare syn att områden längs med Fyrisån nu och då hamnar under vattenytan. Denna risk är ett tillräckligt skäl för att avslå de förslag som nu seglat upp om att bebygga delar av Årike Fyris!
Affärsverksamhet bloggar

måndag, augusti 11, 2008

Glöm inte de små scenerna!

Det intensiva arbetet för att få tillstånd ett flertal nya areonor i Uppsala tycks länge ha skymt sikten för hur mycket glädje det också kan ge att underhålla befintliga anläggningar och scener. Men idag beslutade kommunstyrelsens arbetsutskott lyckligtvis att uppdra till Fritids- och naturvårdsnämnden och Kulturnämnden att redovisa en plan för hur amfiteatern i Källparken kan renoveras och drivas som evenemangsplats. I början av 2000-talet användes scenen flitigt, bland annat genom den årliga Källparksfestivalen. Men det samlade ansvaret för aktiviteterna på scenen föll mellan stolarna i samband med att kommundelsnämnderna avvecklades 2003. I och med att ytterligare bostäder nu uppförs runt Källparken kommer parken framöver att nyttjas av fler, samtidigt som en möjlighet ges att finansiera en upprustning av scenen genom exploateringsavtal. En upprustning av amfiteatern, inklusive teknik och scengolv, beräknas kosta cirka 3,5 miljoner kronor, vilket måste ställas i relation till de hundratals miljoner kronor som det kostar att bygga nya multiarenor.
Affärsverksamhet bloggar

fredag, augusti 08, 2008

Naturreservat i Årike Fyris allt mer avlägset

Förra mandatperioden arbetatde mp, s och v för att skydda tre naturområden i Uppsala som naturreservat. Stadsskogen och Lunsen hann föras fram för beslut i fullmäktige. Reservatsplanen för Årike Fyris var på vippen att bli färdig, men efter majoritetskiftet skrinlades planerna. Vad den borgerliga majoriteten ville i stället när man stoppade ärendet har inte framgått så tydligt tidigare. Men nu skriver UNT om saken. Nya bilbroar och vattennära bebyggelse! Uppsalabornas protester lär inte vänta på sig.
Affärsverksamhet bloggar

torsdag, augusti 07, 2008

Den borgerliga majoriteten tar sina egna vallöften med en klackspark

Miljöpartiet rivstartade efter sommaren med att idag presentera en rapport om hur väl alliansen i Uppsala lyckats genomföra sina vallöften. Undersökningen visar att efter halva mandatperioden är resultatet en väldigt låg följsamhet gentemot de vallöften alliansens partier gav inför kommunvalet 2006. Av 49 undersökta vallöften har endast sexton vallöften helt eller delvis genomförts! Vad som präglar alliansens fögderi tycks i stället vara frågor som inte alls, eller i mycket liten utsträckning, torgfördes före valet. Hela 33 vallöften har majoriteten lämnat därhän och av dessa har 12 vallöften direkt brutis. Uppenbarligen har majoriteten tappat styrfart under det andra året vid makten!
Affärsverksamhet bloggar