onsdag, april 30, 2008

Gröna studenter i kårstyrelsen

Gröns studenter har nu tagit plats i kårstyrelsen, och Malena Ranch valdes igår till vice kårstyrelseordförande. Det innebär ett stort genombrott för den gröna kårpolitiken, med chans för stort genomslag under det kommande verksamhetsåret. Stort grattis! Jag satt som student själv i kårfullmäktige för gröna studenter, men det var verkligen en annan tidsepok. När vi motionerade om att kåren enbart skulle köpa krav- och rättvisemärkt kaffe la en av dåvarande kårstyrelseledamöterna motförslaget att kåren enbart skulle köpa kaffe från högerdiktaturer, varvid kårfullmäktige röstade ner båda förslagen. Det är en annan syn på grön politik numera!
Affärsverksamhet bloggar

tisdag, april 29, 2008

Uppsala Air har omöjliggjort sina egna planer

Uppsala Air lämnade idag in tillståndsansökan till länsstyrelsen. Men den miljökonsekvensbeskrivning som upprättats är så bristfällig att bolaget omöjliggjort en snabb tillståndsprocess. Något slutgiltigt beslut om tillstånd kommer inte att finnas före valet 2010. Det innebär att Uppsalaborna har möjlighet att ta ställning för eller emot planerna i kommunfullmäktigevalet. Bland de brister som finns i tillståndsansökan pekar miljöpartiet på att Uppsala Air inte har bekymrat sig om att följa de begränsade öppettider som Uppsala kommun tidigare uttalat önskemål kring, att man inte redovisar faktiskt buller, utan enbart medelvärden, och att man inte redovisar koldioxidutsläpp från själva flygverksamheten, enbart från marktransporter, start och landning. Ur klimatperspektiv spelar det ingen roll var koldioxidutsläppen äger rum, det är inte bara utsläppen i Uppsala som är relevanta, hela flygresan måste beaktas, och Uppsal Air har därför en ordentlig hemläxa att göra.
Affärsverksamhet bloggar

måndag, april 28, 2008

Informationsprojekt kring positiv syn på det mångkulturella samhället genomförs

Så har fullmäktige tagit det formella beslutet om informationsprojekt kring positiv syn på det mångkulturella samhället, som jag skrivit om tidigare. På nästan var fjärde skola i Uppsala bedriver främlingsfientliga grupper kampanjer för att värva ungdomar, vilket visar tydligt att det krävs åtgärder för att motverka att intolerans och rasism breder ut sig! Jag hade förberett mig på en debatt mot Sverigedemokraterna - men de passade i frågan genom att lämna fullmäktigesammanträdet innan ärendet kom upp! En annan märklighet under fullmäktigesammanträdet var att folkpartisten Urban Wästljung försökte tona ner allvaret i klimatfrågan, med märkliga påståenden om att kommunen inte kan göra så mycket och att det var dags att sluta jaga bilister - tekniken kommer ändå lösa problemen. Sådana myter är det viktigt att slå hål på - alla kommuner, inklusive Uppsala, har ett stort ansvar att föra en samhällsplanering som leder till minska koldioxidutsläpp, och även om teknikutvecklingen ger fler och billigare biodrivmedel, så kommer dessa inte räcka för att ersätta all de fossila drivmedel som används för privatbilism idag. Att Urban samtidigt är den borgerliga alliansens främsta klimapolitiker säger kanske en del om varför alliansens klimatpolitik är så bristfällig...
Affärsverksamhet bloggar

fredag, april 25, 2008

Hildings blick gav författare fristad

Jag skrev tidigare om det förslag som fanns till kommunstyrelsen om att ansluta Uppsala till nätverket av städer som erbjuder förföljda författare en fristad. Förslaget var dock inte så okontroversiellt som det borde ha varit. Under kommunstyrelsesammanträdet ifrågasatte moderaten Christian Ljungberg om det var lagligt, med hänvisning till likställighetsprincipen, och centerpartiets Lars Ericsson begärde plötsligt ordet och var också han emot förslaget till beslut (om än med en argumentation som ingen förstod...) Lyckligtvis räddade Karolina Hildning (fp) situationen genom att ge kommunstyrelsens ordförande Gunnar Hedberg (m) en ilsken blick och en lika ilsken viskning om att de ju gjort upp om att bifalla förslaget. Med detta var diskussionen avslutad och KS kunde ta beslutet. En fjäder i hatten åt fp som fått med de motsträviga allianskamraterna i m och c med på ett bra beslut. Nu återstår att se om majoriteten tar det ekonomiska ansvaret för beslutet och tillför kulturnämnden 200 000 kronor nästa år!
Affärsverksamhet bloggar

torsdag, april 24, 2008

Rådhustorget i Östhammar blir bilfritt

Jag har tidigare skrivit om tierpsmoderaternas gröna förslag om att satsa på vindkraft. Östhammarsmoderaten Sune Pettersson förtjänar också ett positivt omnämnande efter sitt arbete med att göra Rådhustorget i Östhammar bilfritt. Och Sune nöjer sig inte med det; utan förespråkar ett bilfritt centrum för att få ordning på "bileländet". Vem hade för några år sedan trott att moderater någonsin skulle uttrycka det så? Nu väntar jag med spänning på att partikollegorna i Uppsala tar intryck av sitt partis agerande i andra kommuner i länet. För det ska väl inte behövas ett generationsskifte för att också uppsalamoderaterna ska inse vad som är klok energi- respektive trafikpolitik?
Affärsverksamhet bloggar

onsdag, april 23, 2008

Spårtrafik på riktigt och på låtsas

Säga vad man vill om Mattias Sjölund, men han är skicklig på marknadsföring. I en debatt med honom frågade jag varför han inte använder de ekonomiska resurser som rimligtvis finns bakom Uppsala Air till att driva en positiv utveckling som spårburen kollektivtrafik, i stället för en lågprisflygplats. Det tog han till sig och återkommer nu med detta; med stort genomslag i
UNT
Det vore fantastiskt om det var sant! Miljöpartiet anslår 800 miljoner kronor till spårburen kollektivtrafik på riktigt, för att investeringen ska kunna genomföras med start 2013. Införandet av spårvagnar/spårtaxi både är långsiktigt ekonomiskt rationellt och skulle minska miljöbelastningen i form av en renare luft i staden och i form av minskade koldioxidutsläpp. Det är enbart en tidsfråga när vi får ett spårburet kollektivtrafiksystem i Uppsala, varför dra ut på processen? I det översiktsplanearbete som påbörjats är en huvudfråga att hitta den fysiska strukturen för ett spårburet kollektivtrafiksystem, men samtidigt måste vi också ta höjd ekonomiskt för att klara de investeringar som måste till. Miljöpartiets budgetförslag skulle dock inte räcka för de investeringsnivåer som är nödvändiga, miljöpartiet menar att 2/3 av investeringsmedlen samtidigt måste täckas med statsbidrag, och därför är det angeläget att Uppsala kommun gör en framställan till regeringen och visar vilka samhällsekonomiska och miljömässiga vinster vi skulle uppnå med ett spårburet kollektivtrafiksystem.
Affärsverksamhet bloggar

tisdag, april 22, 2008

Gröna uppsatsstipendier och kårval

Idag delades Uppsalas uppsatsstipendier ut under högtidliga former, dvs den utmärkelse Uppsala kommun ger till några universitetuppsatser som varit särskilt intressanta och genomarbetade. Som vanligt präglade miljöfrågor stipendierna, i år behandlade fyra av fem stipendievinnare olika miljöfrågor, och två av dessa hade också mp-koppling. En av stipendiaterna, Philipp Weiss, är nämligen miljöpartist, och en av de andra uppsatserna (om upphandling av ekologiska livsmedel) byggde på intervjuer med min företrädare Jan Wikström. Det gröna genomslaget hos studenter syns för övrigt också i årets kårval där Gröna Studenter blev tredje största parti - större än Borgerliga studenter (dvs kårens motsvarighet till alliansen)! Det lovar naturligtvis gott för framtiden, med alla gröna studenter som framöver kommer ut i arbetslivet och påverkar samhället i grön riktning!
Affärsverksamhet bloggar

måndag, april 21, 2008

Uppsala blir fristad för förföljda författare

Efter en motion av Terry Carlbom (fp) behandlade kommunfullmäktige i Uppsala år 2000 frågan om att ansluta Uppsala till de städer som upplåter fristad åt förföljda författare. Då fick förslaget stöd enbart av miljöpartiet och vänsterpartiet, medan motionärens partigrupp och övriga partier bildade majoritet för ett beslut att förslaget skulle kunna tas upp på nytt senare ”då en gynnsammare ekonomisk situation råder”. Nu bedöms en sådan situation råda varför kommunstyrelsen på onsdag föreslås besluta att Uppsala ansluter sig till de städer som upplåter fristad åt förföljda författare. Det är glädjande att frågan mognat hos övriga partier, så att vi nu kan ta beslut om att göra Uppsala till fristad för förföljda författare. I ett globalt perspektiv är Uppsala en mycket välmående kommun och vi ska självfallet visa solidaritet med och hjälpa förtryckta människor! Förhoppningsvis leder insatsen inte enbart till att enskilda författare får hjälp, utan att Uppsala bidrar till att utveckla den yttrandefrihet som är så självklar i Sverige, men som är hårt begränsad i många länder.
Affärsverksamhet bloggar

fredag, april 18, 2008

Idag invigs Asptrappan!

Idag invigs äntligen Asptrappan vid Islandsfallet. Moderaterna har hela tiden motarbetat investeringen, och reserverade sig när besluten togs, så det är lite bakvänt att invigningen förättas av Gunnar Hedberg. Visst, det ger pompa och ståt när kommunstyrelsens ordförande svarar för invigningen. Men rimligtvis är det med ett generat rött ansikte han gör det. För antingen har moderaterna kommit till insikt om att det är en värdefull investering för att stärka den biologiska mångfalden uppströms i Fyrisån, och då borde Hedberg vara skamsen för hur partiet agerat i frågan tidigare. Eller så har moderaterna inte kommit till den insikten, och då borde Hedberg vara skamsen för att han inviger något han tycker är fel. Att det sistnämnda är fallet är troligt utifrån hur andra moderater uttalat sig om asptrappan den senaste tiden.
Affärsverksamhet bloggar

torsdag, april 17, 2008

Regeringens nya budgetrutiner ställer till det för kommunerna

Som en blixt från klar himmel valde den borgerliga regeringen att inte presentera en riktig vårbudget, utan i stället förändra processen så att beskeden kommer först i och med höstbudgeten. För landets kommuner ställer det till problem. Uppsala kommun är i full färd med att lägga budgeten för nästa år. I juni är det meningen att fullmäktige ska fatta beslut, så att nämnderna sedan har hösten på sig att planera inför de förändringar som sedan ska sjösättas i januari. Den borgerliga majoriteten i Uppsala blev tagna på sängen av regeringens lappkast, och diskussion förs nu om att inte ta något budgetbeslut i juni, utan i stället vänta till november. Pest eller kolera? Med ett beslut i juni kan det i höst visa sig att statsanslagen ser helt annorlunda ut än vad vi trott, varför fullmäktiges beslut kan bli nödvändigt att riva upp. Men väntar vi till i november med beslut har nämnderna orimligt kort tid att ta de följdbeslut som är nödvändiga. Oavsett vilken väg som nu väljs är det uppenbart att finansdepartemenetet måste börja kommunicera med landets kommuner och landsting!
Affärsverksamhet bloggar

tisdag, april 15, 2008

Kraftigt ras för stadstrafiken i mars

Antalet resenärer med Gamla Uppsala Buss rasade kraftigt i mars i jämförelse med tidigare år. I jämförelse med antalet resenärer 2007 var resultatet minus 15 procent, i jämförelse med 2006 hela 23 procent lägre. De minskningar som varit tydliga även under januari och februari bekräftas därmed ytterligare. Under första kvartalet 2008 var antalet resenärer drygt 9 procent lägre än år 2007, och drygt 10 procent lägre än år 2006. Många faktorer spelar så klart in, men en faktor som självklart bidragit är de höjningar av busspriserna som den borgerliga majoriteten genomfört. Miljöpartiet varnade inför prishöjningarna för just resandetapp, då tidigare höjningar av busspriserna resulterat i färre antal resenärer. Prishöjningarna har även ekonomiskt inneburit ett sämre resultat, med minskade intäkter om cirka en procent. Ökade intäkter för varje såld biljett äts såldes upp och med marginal av färre sålda biljetter. Den borgerliga strategin att få in mer pengar till kollektivtrafiken genom att höja biljetterna har varit helt misslyckad. Miljöpartiets budgetförslag rymmer därför ett ökat anslag till kollektivtrafiken för att både kunna sänka busspriset och för att kunna öka trafiken!
Affärsverksamhet bloggar

måndag, april 14, 2008

Vindkraft även i Tierp?

Tierpspolitikern Per Davidsson (m)har lagt förslag att Tierps kommun ska teckna andelar i vindkraftskooperativ, för att minska elkostnaderna och samtidigt bidra till att få fram mer förnyelsebar energi. Troligtvis har han som kanslichef i Uppsala kommun uppfattat att miljöpartiet drivit frågan i Uppsala..., och förhoppningsvis beslutar det socialdemokratiska styret i Tierp i enlighet med förslaget!
Affärsverksamhet bloggar

fredag, april 11, 2008

Ett nytt upptåg - men det räcker inte

I höst sätter UL in ytterligare ett upptåg, för att kunna erbjuda fler passagerare sittplats. Men det skulle behövas ytterligare ett par tåg för att inga resenärer ska behöva stå i rusningstrafik, enligt UL i Radio Uppland. Men det är den borgerliga majoriteten inte beredda att skjuta till pengar till, enligt vad som sägs i raportaget - i stället vill moderaterna se hur tågtrafiken fortsätter att utvecklas. Eftersom behovet redan är akut idag kan ett sådant uttalande inte tolkas som annat än att moderaternas analys är att antalet tågresenärer på upptåget mellan Gävle och Uppsala kan komma att minska. Det är ytterst osannolikt, den stora begränsande faktor som gör att inte fler åker tåg redan nu är att enbart ståplats erbjuds för den som kliver på sent. Samtidigt är det naturligtvis dyrt att köpa tågset för att klara efterfrågan under rusningstid, och samtidigt då stå med stor överkapacitet under övriga tider. En resurseffektiv politik vore därför att stimulera passagerare att åka mer utspritt över dagen genom lägre pris under lågtrafik, ja varför inte också lågprismånadskort?!
Affärsverksamhet bloggar

torsdag, april 10, 2008

Regeringen vill inte stödja lokal spårtrafik i Uppsala

Infrastrukturminister Åsa Torstenssons besök på Vectus provbana för spårtaxi förde inte saken framåt, i alla fall inte enligt vad Torstensson säger i en intervju i TV4 Mer visionslös minister har nog Sverige aldrig haft. Miljöpartiets budgetförslag i Uppsala rymmer 800 miljoner kronor för investeringar i lokalt spårburet system. Men för att komma vidare krävs samfinansiering med staten, och den får uppenbarligen vänta tills efter regeringsskiftet 2010.
Affärsverksamhet bloggar

onsdag, april 09, 2008

Alliansen ger dubbla besked i Ärnafrågan

Den officiella linjen för den borgerliga majoriteten i Uppsala kommun är att man avvaktar miljökonsekvensbeskrivningen för lågprisflyg på Ärna innan man tar ställning i sakfrågan. Trots det beslutade kommunstyrelsens arbetsutskott på måndagen att låta Uppsala Tourism fortsätta sitt engagemang i Uppsala Airport Development Forum. Det går inte att medverka i marknadsföringen av Uppsala Air och samtidigt hävda att man inte tagit ställning i Ärnafrågan, de borgerliga partierna talar med kluven tunga. Det är dags att de borgerliga partierna lägger korten på bordet, antingen sluta ge aktivt stöd åt Uppsala Air, eller öppet redovisa att man tagit ställning för etableringen av lågprisflyg på Ärna. Uppsala Airport Development Forum arbetar med att marknadsföra Uppsala Airs planer på lågprisflyg på Ärna, bland annat genom en hemsida, men också genom propagandamöten. Genom att Uppsala Tourism medverkar i det arbetet motverkar man samtidigt Svenska turistföreningens uppsalakrets, vars ståndpunkt är att planerna på lågprisflyg på Ärna bör skrinläggas, bland annat då bullret från verksamheten skulle vara störande för hela Gamla Uppsalaområdet, museet och kyrkan. Uppsala Tourism borde ta avstamp i detta i stället för att hjälpa Uppsala Air med marknadsföring.
Affärsverksamhet bloggar

tisdag, april 08, 2008

Följer Uppsalahem ägardirektiven?

Uppsalahem har hittills lagt mellan en halv och en miljon kronor på processen att omvandla hyreslägenheter till bostadsrätter. Den omvandlingslinje som bolagsstyrelsen bedriver kostar därmed hyresgästerna pengar på ett sätt som inte har stöd i det uppdrag bolaget fått från ägaren, dvs kommunen. Uppsalahem har ett tydligt avkastningskrav från ägaren att öka marknadsvärdet långsiktigt med realt 2 procent per år. Därutöver anger ägaren att bolaget ska bidra till att nya lägenheter tillkommer och att omvandling av lägenheterna kan ske. Uppsalahems huvuduppdrag är således att tillskapa ytterligare hyreslägenheter på ett sätt som ökar bolagets marknadsvärde. De resurser som lagts på att ombilda hyreslägenheter till bostadsrätter har inte bidragit till något av dessa uppdrag, utan tvärt om försvårat för bolaget att uppnå dessa två mål. Fullmäktige måste därför ifrågasätta bolagsstyrelsens sätt att arbeta.
Affärsverksamhet bloggar

måndag, april 07, 2008

Charley Truck på parksnäckan

UNT skriver om att Charley Truck ska spela på parksnäckan i sommar. För den som undrar när är det onsdag den andra juli! Eller varför inte provlyssna lite här.
Affärsverksamhet bloggar

torsdag, april 03, 2008

Musikens hus underskott orsakat av politiskt misstag

Gårdagens kommunstyrelse tog extremt lång tid. Orsaken var att majoriteten inte talat sig samman kring hur man skulle hantera Musikens hus underskott, och tvingades ajournera sammanträdet för att sy ihop en lösning: skjuta problemet på framtiden. Den mest intressanta informationen som gavs var att en önskan från Lena Hartwig (s) om att kommunstyrelsens skulle vara med och finansiera invigningen av Musikens hus i höstas hade uppfattats som ett löfte av bolagsstyrelsen, med moderaten Magnus G Graner i spetsen. Dvs, i stället för att kontrollera uppgiften med kommunstyrelsens ordförande lät Graner invigningskostnaderna skena. Flera borgerliga kommunstyrelseldamöter muttrade om att det var dags att upplysa Graner om att det var en borgerlig kommunledning nu och att socialdemokratiska förslag därför inte var att betrakta som löften att lita på. Men i stället för att ge Graner en tydlig signal väljer majoriteten att inte skjuta till de pengar som bolaget akut behöver nu (utan vänta till maj eller juni med detta), vilket gör att hela verksamheten får gå i ovisshet pga ett politiskt misstag. Detta måste vara den största politiska skandalen i Uppsala sedan Glad Stad, så jag gissar att det hela redovisas i media framöver!
Affärsverksamhet bloggar

onsdag, april 02, 2008

Fortsatt osäkerhet kring Linnestigarna

Trots fullmäktiges tidigare beslut om att iordningställa alla åtta linnéstigar togs i full enighet fortsätter den borgerliga majoriteten strypa möjligheten att genomföra beslutet. I den budget som socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet arbetade fram förra mandatperioden var 5 mkr avsatta för investeringen, men de plockades bort efter majoritetsskiftet. Igår var miljöpartiets motion i frågan uppe för behandling i fullmäktige - och fortfarande fortsätter de borgerliga partierna prata sig varma för saken, men utan att anslå de resurser som krävs. Ska det behöva vara ett nytt majoritetsskifte för att det beslut de borgerliga partierna säger sig stå bakom ska kunna förverkligas? Eller tar majoriteten ansvar för sina löften när fullmäktige i juni ska ta beslut om IVE för 2009?
Affärsverksamhet bloggar

tisdag, april 01, 2008

Samordnad varudistribution eller inte?

Vid gårdagens fullmäktige avfärdade den borgerliga majoriteten miljöpartiförslaget att samordna kommunens varudistribution med argumentet att det inte går. Vid dagens planeringsberedning var tonläget ett annat - försök ska visst göras kring samordnad varudistribution. Många framgångsexempel finns från andra kommuner på hur antalet transporter kan minska, med minskade kostnader, ökad trafiksäkerhet (när det exempelvis kommer färre transporter till skolor) och minskad miljöbelastning. Vi är vana vid att miljöpartiförslag alltid till sist genomförs, men i vanliga fall brukar det ta månader eller år för att få acceptans för nya förslag. Visst, det är ett drygt år sedan miljöpartiet la motionen, men att beskedet över en natt svänger från ett tvärnej till att ett försök inleds är nog ändå rekord. Visst är det trevligt att mp-förslag till sist alltid får gehör, men det är frustrerande att det så ofta behöver ta så lång tid - med det onödiga slöseri av både ekonomiska resurser och miljöförstöring det innebär.
Affärsverksamhet bloggar