onsdag, november 29, 2006

Vallöften från centerpartiet är inte värda papperet de skrivs på

Under förra mandatperioden lyckades miljöpartiet se till att det inte blev något beslut om att exploatera Gränby backe, trots de förslag som tagits fram. I valrörelsen deklarerade centerpartiet att man stod för samma linje som miljöpartiet i frågan. Men det hann bara gå två månader efter alliansens valseger innan centern svek i frågan och släppte fram beslut om att exploatera Gränby backe. Centerpartiet gick till och med samman med övriga allianspartier och röstade mot miljöpartiets krav om att få ta upp frågan i fullmäktige. Vallöften från centerpartiet är inte värda papperet de skrivs på.
Affärsverksamhet bloggar

måndag, november 27, 2006

Fullmäktigedebatt om nästa års budget

Idag debatterade det nyvalda fullmäktige nästa års budget. Mitt fokus låg på klimafrågan:

”En politik för ökad användning av olja och kol” är ett genomgripande tema i alliansens IVE. Det var med stor förvåning jag läste alliansens förslag till IVE. Det är ju ingen alliansbudget, det är ju en moderat budget. Med något litet undantag finns allt det moderaterna gick till val på med i förslaget, medan de andra partierna på sin höjd har med någon profilfråga.

Kristdemokraterna har i och för sig en svår ställning i alliansen, eftersom de övriga tre partierna har egen majoritet. Kd:s vallöften om några timmars gratis förskola per vecka för treåringar och löfte om att bygga ut öppna förskolan väger väl då lätt, när uppdrag om att införa vårdnadsbidrag trots allt finns med. Men just i och med införandet av vårdnadsbidrag är ju tillkomsten av ytterligare öppna förskolor extra viktigt, så att barn som är hemma med föräldrar ges möjlighet att träffa andra barn. Så, Gustav von Essen, är det inte bekymmersamt att det behov av ytterligare öppna förskolor du lyft i valrörelsen inte finns med i er budget. Kan du tänka dig att stödja miljöpartiets förslag i den delen?

Centerpartiets katalog av löftssvek är utomordentligt lång. Jag trodde nog att idrottsfrågor och äldreomsorg låg centern särskilt varm om hjärtat. Men idrotten riskerar att gå fyra mycket knapra år till mötes i och med att ni skär 60 mkr i anslaget till idrottsinvesteringar – helt motsatt det vallöfte centern gav i sitt kommunprogram. Även inom äldreomsorgen ligger ni förvånansvärt lågt, mer än 20 mkr under mp-förslaget! Även kollektivtrafiken lyfts fram som prioriterad i centerns valmaterial. Men nu dunkar ni till med en mycket kraftig nedskärning av anslagen till kollektivtrafiken. Lars O Ericsson, du brukar säga att du minsann inte tänker sätta dig i något blått skåp. Nu sitter du där, men jag hoppas innerligen att dörren inte är låst utan att du kan överge en del av de hårdsmälta förslag som finns i alliansbudgeten. För hur kan centerpartiet vara med på förslag om att ge ungdomar och studenter sämre möjligheter att hitta en bostad – det är ju den bistra konsekvensen av att omvandla hyreslägenheter till bostadsrätter. Centerpartiet borde väl inse att inte alla ungdomar har råd att köpa sig en bostadsrätt! Andra ord från centerpartiet som vi fått höra i valrörelsen är en vilja att satsa på Landsbygdsutveckling och en motvilja mot att bygga bort grönområden i staden. Varför har ni inte sett till att få med resurser för just Landsbygdsutveckling och varför tillåter ni nu Byggnadsnämnden att fatta beslut om att exploatera Gränby backe. Miljöpartiet lyckades få den frågan bordlagd under förra mandatperioden. Vad gör centern i frågan? Kärnkraftsmotståndet avslutningsvis, var har vid detta gamla centersignum? Fullmäktiges tidigare beslut om att inte köpa kärnkraftsel vill borgerligheten nu riva upp. Kan centerpartiet åtminstone inte tänka sig att biträda mp:s förslag om att kommunen även fortsättningsvis enbart ska upphandla el från förnyelsebara energikällor?

Folkpartiet har ju under de senaste åren inriktat sig på skolan som prioritet, i alla fall i ord. Men när man nu sitter i majoritet är det nedskärningar som gäller. 12 mkr ska anslaget till vuxenutbildningen skäras, utslaget på två år. Och till grundskolan ser vi i en anslagsnivå långt under miljöpartiets förslag, t26 färre lärartjänster blir det i folkpartiets skola. Hur det ska bli den ordning och reda som folkpartiet väl vill ha av det återstår att se. Min förhoppning var att folkpartiet skulle vara alliansens röst i natur- och miljöfrågor. Men vallöftet om att säkerställa Hammarskog från exploatering bröt folkpartiet redan vid oktoberfullmäktige, och nu ångar man på med att dra bort en halv miljon till miljö- och hälsoskyddsnämnden, med konsekvens att det miljöprogram fullmäktige beslutat om inte kan genomföras, och investeringen i biologiska museet äventyrar man genom att inte anslå de resurser som nu krävs för att klara driften av biologiska museet. En intressant idé som folkpartiet ställde sig bakom i valrörelsen var att utnyttja kommunala fastigheter för solenergianläggningar. Miljöpartiet har just ett sådant yrkande vad gäller Fyrishov. Kommer folkpartiet att biträda miljöpartiets förslag i den delen, eller ska man bryta ytterligare ett vallöfte? Och åter till vårdnadsbidraget. Folkpartiet lyfte tydligt fram i valrörelsen att vårdnadsbidrag enbart kunde vara aktuellt när köerna till den allmänna förskolan var borta. Något sådant förbehåll har folkpartiet inte fått gehör för, nu heter det vårdnadsbidrag införs punkt. Finns det något spår av folkpartiet i alliansens budget?

På två saker tycks moderaterna dock ha fått backa. Den försäljning av Fyrishov som Gunnar Hedberg pratade om i valrörelsen har tonats ner, även om det finns förslag om att ge kommunstyrelsen i uppdrag att göra en översyn av det kommunala bolagsägandet. För det andra har moderaterna lyft fram att resurser till marknadsföring och reklam skulle bantas. Även här går alliansens försiktigt fram – kanske den eftergift till folkpartiet som jag annars saknat i budgeten?

Det allvarligaste i IVE-förslaget är dock det som uppmärksammats i media den senaste veckan, dvs att borgerligheten överraskat alla med att inte vara passiv i klimatfrågan så som man kunnat tro utifrån valrörelsen, utan att man anlagt en mycket offensiv linje i att försöka öka koldioxidutsläppen. Man föreslår inte bara en reducerad målsättning, utan vill plocka bort flera viktiga inriktningsmål och uppdrag och släppa fram olja och kol både för kommunens el- och värmeförsörjning. Förklaringarna från företrädare för de borgerliga partierna till detta har varierat från att vi ändå inget kan göra lokalt till att det vore svårt för vårt lokala näringsliv om vi genomför något. Båda argumenten är fullständigt felaktiga, vi inte bara kan men har en global skyldighet att agera lokalt, och de företag som är snabbast i att medverka till en omställning till ett fossilbränslefritt samhälle kommer att ha oerhörda konkurrensfördelar gentemot andra företag. Den absolut mest krystade bortförklaringen till den sänkta ambitionsnivån står dock Gunnar Hedberg för, när han uttalar att det inte går att relatera till sänkning av koldioxidutsläppen med 20 % i förhållande till 1990-års nivå, men att det går att relatera en sänkning med 4 % i förhållande till 1990-års nivå. Faktum är att utsläppen i länet minskat med 14 % sedan 1990 så vad de borgerliga partierna öppnar för med sitt förslag är att koldioxidutsläppen får öka. Tydligen förekommer kampanjer inom moderaterna för att förmå kommunledningen att vakna i klimatfrågan, och jag hoppas att det får effekt. Det kan väl inte vara ideologiska motiv som gör att de borgerliga partierna har hamnat så snett i klimatfrågan, det måste vara brist på kunskap. Klimatfrågan borde inte behöva vara något vi står oense i, utan en fråga där vi kan agera kraftfullt tillsammans. Med det vill jag yrka bifall till miljöpartiets förslag till IVE.
Affärsverksamhet bloggar

måndag, november 20, 2006

Allt fler inser alliansens avsaknad av klimatpolitik

Uppsala Nya Tidning hade lördag 18/11 en mycket bra redogörelse av de negativa effekter det borgerliga maktövertagandet nu får för klimatpolitiken i Uppsala. Det är bra att UNT nu redovisar var alliansen står i klimatfrågan, men synd att de inte gjorde det före valet. Jag har fått flera mail från personer som är upprörda att de bidragit till regeringsskiftet och nu ångrar sig. Kanske dags att få borgerliga väljare att mer offentligt lyfta kritik mot sina politiska företrädare, dvs inte kritisera alliansen som sådan, men att uppmana alliansen att lära sig mer om klimatfrågan. Förra veckan gav jag en inbjudan till gruppledarna för allianspartierna om att mp arrangerar en specialvisning av Al Gores film och att de allianspolitiker som vill se den får fribiljetter av oss. Den enda som svarat hittills är centerpartiets Lars O Ericsson, som meddelade att ingen centerpartist kan. Hoppas att intresset från de övriga är större!
Affärsverksamhet bloggar

fredag, november 17, 2006

De borgerliga politikerna i Uppsala måste lära sig mer om klimatfrågan

Jag har idag givit gruppledarna för de borgerliga partierna inbjudan att se en specialvisning av Al Gores film En obekväm sanning. Detta bl a mot bakgrund att partierna i sitt budgetförslag vill stryka inriktningen om att kommunens energiförsörjning ska baseras på icke-fossila bränslen, att partierna i förslag till KS nästa vecka i ärende om uppföljning av miljömålet vill uttala att utvecklingen av utsläppen av koldioxid inte är något bekymmer och att den nya majoriteten inte avser söka sk KLIMP-bidrag för att kunna få ekonomiskt stöd för att arbeta med klimatfrågan.

Att företrädare för de borgerliga partierna behöver lära sig mer om klimatfrågan är uppenbart. Hoppas de nappar på miljöpartiets erbjudande!
Affärsverksamhet bloggar

torsdag, november 16, 2006

Ännu mer avgiftshöjningar

Med risk för att bli tjatig: det borgerligheten nu ägnar sig åt är att på löpande band omvandla skatter till avgifter. Senast i raden är beslutet att livsmedelskontrollen inte längre får skattesubventioneras. Det öppnar så klart för en möjlighet att sänka skattetrycket, men livsmedelskontrollen ska lyckligtvis vara kvar och verksamheten ska i stället bekostas helt genom egenavgifter. Detta får till följd att också förskolor, skolor och äldreboenden får bekosta tillsynen över att mat till barn och äldre hanteras på ett bra sätt. För en enskild förskola kan det handla om en avgiftshöjning på 12 000 kr per år. Miljöpartiet har kontrat med att föreslå att de kommunala verksamheterna ska kompenseras för dessa avgifter, men alliansen har avslagit yrkandet med motivet att det är så lite pengar det handlar om i förhållande till den totala budgeten. Men många bäckar små! Alla extra pålagor får till följd att man måste knapra in på kärnverksamheten. Totalt handlar det om hundratusentals kronor som förskolor och skolor mm nu måste skära för att kunna finansiera livsmedelskontrollen. Alliansens tal om att vilja prioritera kommunens kärnverksamhet är alltså inget annat än bluff!
Affärsverksamhet bloggar

onsdag, november 15, 2006

Alliansen tar ytterligare ett steg tillbaka till oljeåldern

Kommunstyrelsen beslutade idag om förslag till ny IVE. (Det formella beslutet fattas av kommunfullmäktige den 27 november.) Bland de förslag högeralliansen lyfter fram finns bl a att upphäva fullmäktiges tidigare fattade beslut om att kommunens energiförsörjning ska konverteras till förnyelsebara energikällor, dvs alliansen öppnar för att även olje- och koleldade kraftverk kan komma att byggas. Gunnar Hedberg (m) bekräftade vid kommunstyrelsemötet att det inte bara handlar om att man agerar i okunskap, utan att man faktiskt struntar i klimatproblematiken och gärna satsar på olja och kol i stället för biokraftverk.

Kommunfullmäktiges tidigare beslut har innefattat ett uppdrag till fastighetsnämnden att investera i biovärmeverk för egna lokaler och samtidigt undersöka om anläggningen kan dimensioneras för att också kunna ansluta närliggande bebyggelse till när-/-fjärrvärmeverk. Att borgarna inte vill att kommunen ska hjälpa enskilda fastighetsägare att få till stånd en bättre energiförsörjning kan jag möjligtvis förstå att högern ideologiskt kommer fram till, men att man inte ens tycker att kommunens energiförsörjning ska vara hållbar är obegripligt! Vid sidan av växthusproblematiken är det oerhört ostrategiskt att stoppa den utveckling vi har haft om att frångå fossila bränslen med tanke på hur oljepriserna kommer att stiga framöver. Att bygga fast sig i ett oljeberoende, så som de borgerliga partierna förespråkar, leder ofrånkomligt till ökade kostnader framöver!
Affärsverksamhet bloggar

tisdag, november 14, 2006

Sänkta skatter men höjda avgifter

Jag har tidigare skrivit om hur den borgerliga alliansen i Uppsala ska finansiera skattesänkningar med höjda busspriser och hur det inte ändrar det totala trycket på hushållen, men innebär en omfördelning så att de med höga inkomster gynnas medan de med lägre inomster missgynnas.

Nästa taxeområde borgerligheten nu ger sig på är avgifterna för hämtning av hushållsavfall. Den straffskatt som ålagts Vattenfalls förbränningsanläggning i Uppsala, pga bristande rersurshushållning, föreslår alliansen ska finansieras genom att just avgifterna för hämtning av hushållsavfall ska höjas. För normalvillan med hämtning en gång/vecka rör det sig om en höjning från 543 :- till 1512 :- per år, dvs en mycket kraftig avgiftshöjning! Men alliansen nöjer sig inte med det, den nytillträdda regeringens beslut om att förbjuda kommunerna att ha kvar monopolet på hantering av företagens farliga avfall innebär att taxorna måste höjas ytterligare för hushållen för att kompensera intäktsbortfallet från företagen. För de allra flesta leder det till försämrad hushållsekonomi. Tydligen är det begreppet "skatt" som alliansen intresserar sig för, inte människors reella ekonomiska situation. Hur kan man annars förklara att det som förloras i minskade skatter kompenseras med höjda avgifter?
Affärsverksamhet bloggar

lördag, november 11, 2006

Folkpartiet inte så liberala längre

Att folkpartiet under Leijonborg glidit mycket långt från sitt liberala ursprung har länge varit uppenbart. I Uppsala gör fp nu ett lappkast från den tidigare liberala synen på individens rätt till utbildning på egna villkor. Ett klassiskt folkpartistiskt anförande vid skoldebatter har länge varit att skolan borde vara som körkortsundervisningen - man tar det antal lektioner man behöver och kör sedan upp när man känner sig redo. Men folkpartiet 2006 förseslår nu alltså det motsatta! Resurserna till Komvux ska skäras betänkligt och nytillträdda skolkommunalrådet, Karolina Hilding (fp), motiverar det med att anser att Komvux missbrukas av elever som inte lagt ner tillräckligt arbete i gymnasiet. Hilding säger bl a "Man ska inte kunna läsa upp på Komvux direkt efter skolan. Vi vill att man som elev ska lägga mer kraft i gymnasiet i stället."

Hur svarar folkpartiet den 20-åring som inte lyckas få jobb pga ofullständiga gymnasiebetyg? "Det skulle du ha tänkt på lite tidigare, var god vänta med att komplettera din utbildning till dess du sotat ditt straff?" Inte så liberalt!
Affärsverksamhet bloggar

torsdag, november 02, 2006

Hedberg inkonsekvent

Det tillträdande finanskommunalrådet Gunnar Hedberg (m) rasar nu mot att den borgerliga regeringen plockar bort räntebidrag för produktion av hyreslägenheter. Det är mycket positivt -att plocka bort möjligheten till räntebidrag för produktion av hyreslägenheter innebär helt klart att förutsättningarna att bygga ikapp bristen på hyreslägenheter i Uppsala försvåras, och att många redan beslutade projekt riskerar att inte förverkligas. Samtidigt föreslår Hedberg att Uppsalahems hyreslägenheter (eller del av dessa) ska omvandlas till bostadsrätter. Snacka om inkonsekvens - att i ena fallet inse att hyreslägenheter behövs, i andra fallet inte inse det. Uppsala kommun riskerar alltså att hamna i en situation där den borgerliga regeringen stryper möjligheten att få till stånd nyproduktion av hyreslägenheter, samtidigt som den borgerliga kommunledningen säljer ut delar av Uppsalahems bestånd till bostadsrättsföreningar. Utfallet av en sådan politik är tveklöst att dagens problemsituation med för låg andel hyreslägenheter i kommunen kraftigt förvärras, vilket drabbar studenter och andra som faktiskt inte har möjlighet att köpa en bostad negativt!
Affärsverksamhet bloggar

onsdag, november 01, 2006

Alliansens budget ingen alliansbudget

Den borgerliga alliansen presenterade under måndagen sitt förslag till budget för Uppsala kommun 2007. Som väntat sänks skatten med 10 öre, vilket huvudsakligen finansieras genom att kommunbidraget till kollektivtrafiken ligger 17 mkr lägre än det budgetförslag miljöpartiet presenterat. Anslaget till miljö- och hälsoskyddsnämnden vill de borgerliga banta med 0,5 mkr.
Att det är kollektivtrafiken och miljöfrågorna som prioriteras bort i alliansens budget är föga överraskande. Vad som däremot överraskar är att folkpartiet inte fått gehör för att öka anslagen till skolan. Alliansens budget är ingen alliansbudget, utan en mycket moderat budget.
Den borgerliga alliansen lägger sig 13 miljoner kronor lägre i kommunanslag till skolan jämfört med miljöpartiets budgetförslag. Vad gäller vuxenutbildningen föreslår alliansen att nivån ska minska med 6 mkr 2007 och ytterligare 6 mkr 2008. Den borgerliga argumentationen är att vuxenutbildningen kan prioriteras ner för att fler får arbete, men situationen riskerar att bli den motsatta, dvs färre ges möjlighet att göra den komplettering av sin utbildning som är nödvändig för att kunna få ett arbete.
Affärsverksamhet bloggar